Luc Borgmans bezocht de Momotaro Auction; aan de hand waarvan hij ons voorging in hoe dit in zijn werk gaat. In het tweede deel toont hij zijn trots, legt hij uit waar TM Kohaku voor staat en wat zijn voorkeur heeft; auction of handpick?

Tiebo: Kijk je bij het kiezen naar specifieke bloedlijnen van Momotaro of ga je af op je eigen smaak en inzicht?Luc: Je kan wel naar bepaalde bloedlijnen kijken, maar het grote kanon “Lion Queen” wordt  momenteel volledig commercieel uitgebuit, en waarom ook niet. Het is moeilijk om er hier eentje van te pakken te krijgen. Op dit ogenblik zijn er verschillende minder bekende Oyakoi die op de voorgrond treden, maar die allemaal zusters, broers of neven zijn van Lion Queen. De kelk moet tot op de bodem leeg gemaakt worden. Geef ze maar eens ongelijk…

Ik heb er slechts eentje van kunnen te pakken krijgen, en dat was ook de laatste

Op de laatste veiling heb ik zelf een groot zwak gekregen voor de oyakoi “Black Dragon”. Ook het vat met deze afstammelingen lieten op mij een diepe indruk na, niet zozeer om de body, maar vooral de huidkwaliteit beviel me ontzetten. Ik heb er slechts eentje van kunnen te pakken krijgen, en dat was ook de laatste. Ik moest helaas boven mijn budget gaan, maar ik wou speciaal van deze oyagoi een afstammeling hebben. Zonde dat ik haar niet verkocht kreeg om nog een jaar in Japan te laten. Nu komt ze naar huis in november.

Momotaro Koi Farm Oyagoi

Black dragon

Tiebo: Hoeveel kavels heb je deze ronde weten te winnen Luc en op welke ben je het meest trots?
Luc:
Ik heb tijdens deze ronde 7 koi kunnen bemachtigen, waaronder 6 showa en 1 kohaku van TM. TM-kohaku is een hebbeding, want die geeft geweldig goede nakomelingen. Als je niet weet wat TM wil zeggen, dan zal ik het even uitleggen. TM staat voor Ten Million yen of de koi is aangekocht van de Sakai FF voor 10 miljoen yen. Origineel of niet? Momenteel hebben ze er Twenty Million Yen van gemaakt, voor diegenen die interesse hebben. Ik heb het geluk om ze live te zien, en geloof me…het is een bijzonder moment.

Ik ben wel altijd trots op alle koi die ik heb kunnen bemachtigen en ben het meest trots op de koi die het goed doen na hun aankoop. Ik laat ze nog graag een jaar in Japan, maar dat is niet altijd mogelijk. De aankopen waar ik het meest trots op ben, zet ik hier op een rijtje:

De volgorde bepaalt geen voorkeur, die hou ik voor mezelf. Wel wil ik erbij vermelden dat de eerste een Black Dragon is, waar ik een bijzonder gevoel bij heb. De tweede gaat naar een plaats, waarvan ik weet dat de ontwikkeling zeker en vast positief zal zijn. Er is echter nog geen beslissing gevallen of deze nog een extra jaar in de mudpond blijft.

De derde is een Lion Queen (de enige van Lion Queen die ik te pakken kreeg) en deze is nu al voorbestemd om een jaar in de mudpond te blijven. Een extra jaar in Japan kan een echte kick geven, want soms zijn er geweldige ontwikkelingen, maar ik vertel er de mensen ook altijd bij dat er risico’s aan verbonden zijn.

Tiebo: Auction of Handpick?
Luc:
Allebei….ik vind auction koi een voordeel hebben, omdat je ziet wat de prijzen zijn. Bij handpick heb ik altijd een dubbel gevoel. Een Japanner is geen sociaal bureau. Hij probeert zijn waar zo duur mogelijk te verkopen. Je hebt één geluk. Als je kiest uit het aanbod, dan kies je altijd de beste uit de hoop. Helaas zijn het dan ook de duurste. Hoe zou dit toch komen.

In de onderhandelingen moet je snel, snugger en attent zijn, dat is een raad die ik mee kan geven. Soms heb je goede dagen, soms gaat het je niet af. Alles is ook afhankelijk van tijdstip, het momentum, alles wat erbij komt kijken. Heeft de kweker al een goede deal gedaan vandaag, is hij slecht gezind, is het de juiste tijd….het zijn allemaal regels die gelden.

Een Japanner is geen sociaal bureau

Ik kijk of ik een Koi kan verkopen of niet, en als de prijs geschikt is, dan hap ik toe. Bovendien heb ik 1 heel belangrijke regel…ik koop GEEN koi die ik zelf niet graag zie, en dat merk je als je bij mij op bezoek komt.

Een groot probleem is ook, dat je geen vat hebt op de afspraken die gemaakt zijn tussen kwekers en agenten, en je hebt geen vat op de prijzen die gegeven worden. Ik heb al zoveel meegemaakt, maar ik wil hier niet te ver over uitweiden. Betaal zelf maar je kennis en daarmee heb ik voldoende gezegd.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

1 reactie