De volgende kweker op onze route is Conias. Bij binnenkomst zien we bekende gezichten: een Nederlandse dealer is hier met zijn klanten neergestreken onder andere op zoek naar goede Goshiki. Na een korte inspectie van de vijvers, zien wij dat hier vandaag niets zwemt waar wij naar op zoek zijn en besluiten om verder te gaan. Het kan overigens zomaar gebeuren dat er bij een bepaalde kweker de ene dag amper iets naar je gading zwemt, maar dat de volgende dag het aanbod zeer groot is.

de kans is klein dat een dealer met de „afdankertjes” krijgt te maken

 

Dit komt doordat de meeste kwekers vele mudponds (groot en klein) bezitten en bijna iedere dag wel vijvers oogsten. Zo is het aanbod iedere dag anders en blijven er tijdens de gehele Ikeage goede Koi binnenkomen. Voor dealers is het dus interessant om bij onvoldoende aanbod of kwaliteit gewoon een dag of wat later nog eens terug te komen.

IMG_6300

IMG_6320

Door het continue aanbod, is de kans ook klein dat een dealer die later in de Ikeage gaat inkopen met de „afdankertjes” blijft zitten en de spreekwoordelijke krenten al uit de pap zijn. Een paar deuren verder stoppen wij bij Shinoda Koifarm. Hier zwemt een flink aantal vissen in de variëteitenwaar Joachim naar op zoek is, dus wordt er besloten om een aantal vissen te gaan bowlen. Normaal helpt Mischa of de kweker zelf de klant bij het netten van de Koi, maar omdat hij mij waarschijnlijk al hyperactief rond de bassins had zien drentelen als een jonge pup die zijn bench niet uit mag, krijg ik de Koisok in handen om de vissen te handlen. Samen speuren we de vijver af naar interessante vissen…. Een aantal Ginrin Showa worden er genet, alsmede een aantal nette Doitsuvarianten.

IMG_6323

IMG_6324

Het selecteren van vissen voor een dealer is toch andere koek dan een vis kopen voor jezelf. Waar je normaal gesproken, buiten de bouw en huid, toch vaak laat leiden door je smaak, moet de dealer bedenken wat de klant wil. Kopen naar smaak van een ander lijkt mij een erg lastig aspect van het dealerschap, gelukkig heeft deze dealer hier al heel wat jaren ervaring mee en selecteren we in rap tempo een aantal Koi die meteen na de onderhandelingen op foto worden gezet. Het continue overzetten van de vissen van de ene bowl naar de andere bowl zadelt mij overigens wél op met een paar kletsnatte sneakers, maar dat mag de pret niet drukken! Overigens is het misschien wel een goed idee om morgen mijn waterdichte Timberlands aan te trekken!!

IMG_6328

Nadat de door Koicentrum Tiel aangekochte Koi in een drijfnet met codering in het „verkocht” bassin zijn gezet (om ervoor te zorgen dat de juiste Koi naar de juiste dealer verscheept worden) gaat de reis via een restaurantje om de lunch te nuttigen door naar Marudo. Omdat ik weet dat deze kweker echt gigantische Koi tot over de meter in zijn Koihuizen heeft zwemmen, zal dit voor mij een hoogtepunt van de, toch al geslaagde, dag worden.

IMG_6356

IMG_6365

Binnengekomen worden wij super vrolijk begroet door de dochter van Marudo san, maar ze schrikt een beetje als ze dichterbij mij komt en ziet dat de jongen in Koiquestion-shirt, met baard en weelderige haardos Bram Rohaan niet is, maar Bas! Bram heeft hier een aantal jaren geleden op de farm gewerkt en blijkbaar dacht zij (must be the haircut RED.) dat ze een oude bekende terugzag… Na uitgelegd te hebben dat wij tegenwoordig „collega’s” zijn in team Koiquestion begrijpt ze het helemaal en lopen we gezamenlijk naar de vele bassins in de grote kas.

IMG_6358

IMG_6367

De kwaliteit van de Koi in deze kas is erg hoog: voornamelijk bestaat het aanbod hier uit schitterende go-sanke uit het wat hogere segment, de absolute topvissen (de Tategoi en VHQ) zwemmen hiernaast in een wat kleinere kas. Er zwemmen Koi van flink formaat, echter de absolute „duikboten” mis ik nog een beetje. Bij navraag blijken deze vissen in een kas even verderop te zwemmen. Gelukkig gaan we daar straks heen en wordt mijn honger naar grote karperlijven gestild.

Al kun je het misschien beter een „scheepswerf” noemen

Een paar kleine rijstveldjes, welke overal tussen de mudponds en Koihuizen in geplaatst zijn voor de kweek van de befaamde rijst waar Niigata tevens om geroemd word, bevinden zich de grote exemplaren van Marudo in een kas. Al kun je het misschien beter een „scheepswerf” noemen, gezien het formaat slagschepen dat hier in de bassins liggen aangemeerd.

IMG_6372

IMG_6380

Het is een genot om te zien hoe deze gigantische vissen (Voornamelijk Chagoi, Karashigoi en Mugashi Ogon) door de vijvers heen manoeuvreren. Velen doorklieven de magische metergrens en de één is nog indrukwekkender om te zien dan de ander. Gelukkig voor ons heeft Joachim een zoekopdracht voor een klant en moeten er een aantal Koi op de kant komen. Een tweetal Chagoi van zo’n 85cm en een Mugashi Ogon van maar liefst 90cm komen in de bowl, magistraal! De keuze valt uiteindelijk op een aantrekkelijke Chagoi en Mugashi, deze gaan mee naar Tiel!

IMG_6402

Met deze mooie afsluiter is het alweer half 5 `s middags en wordt het te donker om nog een kweker te bezoeken. Wij frissen ons op in het hotel en spreken daarna onder het genot van een heerlijke steak van maar liefst een halve kilo (!) de dag door. Wij besluiten vanavond niet mee te gaan naar de pub en af te haken; eigenlijk niets voor mij, máár er is nog een hoop werk voor Koiquestion te doen en we moeten natuurlijk morgen ook weer fris aan de start staan!

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

2 reacties