Het gaat allemaal om schoonheid bij de Koihunt. Het selecteren van de allermooiste in Japan; althans voor zover het budget dit toelaat, is de uitdaging die telt. Wil je voor een net budget toch een hele gave Koi scoren dan denk je al snel in de richting van jonge beloftes die zich dan boven verwachting ontwikkelen. Frieslandkoi flikte zoiets; een Kujaku werd de Friese belofte; de Doutzen van Satoshi.

Het is de vierde dag van hun Japanreis wanneer zij aankomen bij Satoshi:

Bij Sathosi hebben we natuurlijk nog azukari zitten. Dit betekent letterlijk ” zorg dragen voor” Wij kochten in het voorjaar een 3-tal tosai en deze hebben het erg goed gedaan. De Kujaku is vanaf februari tot nu een dikke 22 cm gegroeid en enorm al in body toegenomen (41cm). Ze won als tosai al de tweede prijs op de All Europian Junior Koi Show in Niigata, en gaat volgende week meedoen aan de Nogoysai koishow. We besluiten deze kujaku nog een heel jaar in Azukari te laten, waar de verwachte groei naar de 60cm zal gaan. Sathosi is zelf zeer te spreken over deze Kujaku, en vroeg het eigenlijk of ze nog een jaartje mocht blijven. 

Satoshi en Doutzen

Inmiddels is de hierboven genoemde week verstreken en Frieslandkoi is nog steeds in Japan:

Nu wordt ze ingezet als nisai in de 40BU op de Nogyosai 2014, een mooie groei echter laag in de 40BU, ze is 41cm en dat geeft aan dat ze het moet opnemen tegen andere in haar klasse tot 49cm. Maar we worden opgevangen door Sathosi zelf en die geeft ons de hand. We hebben de 3e prijs met haar gewonnen. Dat is toch erg leuk, voor de eerste keer op de meest serieuze koishow in Nagoake (Ojiya) De kujaku wint dus 2 keer een prijs in Japan dit jaar. Sathosi vertelt dan ook, dat hij haar graag wederom wil inzetten volgend jaar wanneer ze sansai wordt. Hij legt uit dat de kleur nog beter zal worden, en met name de body zal toenemen.

In hun verdere zoektocht treft Frieslandkoi vele kwekers en stellen ze zich verantwoordelijk voor het verrijken van de Nederlandse markt met vele mooi Koi. Hieronder een selectie

Tanaka Sanke. Deze Koi blijft ook in Azukari. Vooral het sumi en diens plaatsing heeft de positieve aandacht en Danny verwacht dat deze Koi uit zal groeien tot een nog mooiere versie van zichzelf. Deze Kin Ki Utsuri sprong bijna letterlijk uit het reisverslag van Danny en zijn kompanen. Hopend dat het sumi zich nog verder zal profileren op de goud metallieke huid is dit een exemplaar die ik hoop tegen te komen op een show in Nederland volgend jaar. De kweker is Miyatora en de Koi meet een niet schamele 70cm. Marusaka is goed voor een hagelwitte Shiro Bekko. Het sumi zal zeker nog verder samentrekken, maar zoals gebnoemd is het sterkste punt toch het shiroji. Op de laatste dag vinden ze bij Hirasin nog een soort waar naar veel vraag ius; en terecht want ook ik houd van de chocobruine Chagoi; zoals de Chagoi (cha betekent bruin) ook daadwerkelijk bedoeld is. Een beni kikokuryu waar je doorheen moet kunnen kijken. Met behoud van een goed hi en toenemend sumi kan dit ene verassend mooie Koi worden Jaaaa; we zien deze niet vaak. een mooi exemplaar van een doitsu shiro bekko. De vis wordt aangekocht bij Maruhide, staff op de Isa Koi Farm maar met een eigen Koi huis en die vooral Doitsu kweekt. Nice; deze ginrin Benigoi van de kweker Yagenji en door Frieslandkoi zelf mee afgevangen. Mooie brede bouw en diep gepigmenteerd met een gouden glans van de ginrin er bovenop. Ook een niet veelvoorkomende Koi is de Gin Shiro Utsuri. Zoals met de Kin Ki Utsuri zien we dat het sumi zich streng moet laten gelden wil het zich goed profileren op de metalieke huid. We hopen dat het in de Nederlandse wateren iets aan kan sterken en dan heb je een behoorlijk unieke kwaliteit in handen.

Aankomend weekend op 15 en 16 november houd Frieslandkoi opendeurdagen waarop je al deze – behalve de azukari – maar ook nog veel meer Koi kunt komen aanschouwen en reserveren; en ook het verhaal van de Kujaku en vele andere in persoon kunt komen aanhoren.

Afsluitend een mooie close-up van de beni ginga van niemand minder dan Aoki.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App