Voordat onze reis begon heeft Koiquestion daarom de sponsoren aangeschreven over hun plannen in het najaar en of de mogelijkheid bestond dat er twee leden van team Koiquestion mee zouden reizen om een sfeerimpressie hierover te maken. Erg leuk voor ons was de enorme respons die wij kregen op onze vraag; een groot aantal sponsoren reageerden erg positief en dat stemde ons uitermate tevreden en vereerd!

De dagen dat wij in het ultieme Koi-mekka zijn, zullen Joachim Luisman (Koicenter Tiel), Wil en Sylvia (Koi & Vijvershop Wisikoi) en Nico van Deijzen (Koicentrum Zaanstad) rondreizen én plaats hebben in de auto. De afspraken om een plaatsje te reserveren voor een indrukwekkende rondleiding door Niigata zijn daarna spoedig gemaakt!

IMG_6102

Op zondagavond na de Nagaoka Koishow spreken wij met Mischa Koeijers (KoiBito) af in Nagaoka om tijdens een diner de rit van maandag voor te bereiden. Deze week rijdt hij met Joachim van Koicenter Tiel rond in Niigata om hopelijk een aantal goede Koi aan te schaffen en naar Nederland te halen. Joachim heeft tevens twee klanten bij zich, waarmee wij dan meteen kennis kunnen maken.

Besproken wordt dat wij om half 9 verzamelen in de lobby van het hotel en vervolgens eerst naar Isa Koi Farm en Torazo zullen gaan… Dit klinkt mij al als muziek in de oren: er zijn absoluut rottere plaatsen op aarde om de dag te beginnen! Vervolgens zullen we Conias, Shinoda en Marudo aandoen en tussendoor eten we ergens onderweg.

IMG_6247

Na het avondeten borrelen we nog even na in de plaatselijke Ierse pub, waar wij een groot aantal collega Koikichi uit Amerika en Engeland tegen het lijf lopen die om dezelfde reden als wij in de stad zijn. Collega’s en hobbyisten ontmoeten elkaar hier en praten bij. Erg gezellig allemaal!

Maandagochtend stipt om half 9 staan wij in de lobby van het hotel. Buiten heeft het zonnetje van gisteren, plaatsgemaakt voor donkere wolken en regenbuien. Helaas voor de mooie idyllische vergezichten met mudponds, deze zijn voor even niet zichtbaar, maar we komen in eerste instantie voor de Koi! Tijdens de rit naar het eerste adres praten we met de klanten Monique en Arnoud over hun manier van de hobby beleven. Deze mensen hebben slechts twee jaar een Koivijver, maar aan de aanpak van hun systeem en de gepassioneerde manier van spreken over Koi-en-alles-daaromheen zou ik absoluut vermoeden dat zij al wat langer met Koi bezig zijn.

voor we het doorhebben staan oog-in-oog met vissen uit het hogere Gosanke-segment

Leuk om te spreken met medehobbyisten en te vernemen wat hun visie is op het hele gebeuren. Aangekomen bij Isa Koifarm is het gestopt met regenen: nu STORT het werkelijk uit de hemel! We rennen vanuit de auto het Koihuis in en voor we het doorhebben staan oog-in-oog met vissen uit het hogere Gosanke-segment waar deze kweker zo om geroemd wordt. Dat is genieten! Met name de Tancho Showa’s vallen mij op in positieve zin: schitterende huidkwaliteit, sneeuwwit shiroji en veelal aantrekkelijke patronen.

IMG_6265

IMG_6275

Niet vreemd is daarom, dat deze nagenoeg allemaal al zijn verkocht. Ik vernam gelukkig wel dat er een aantal naar Nederland zullen verhuizen, dus wellicht kunnen we één of meerdere van deze Koi terug zien op een show. De kwaliteit hebben ze er zéker voor!

IMG_6271

IMG_6272

Nadat Joachim een aantal al eerder aangeschafte exemplaren in de bowl heeft bekeken en gefotografeerd, is het tijd om door te rijden naar adres nummer twee: Torazo. De rit naar Torazo duurt niet erg lang, in „het noorden” zoals het Koigebied Niigata ook wel genoemd wordt,  liggen de meeste kwekerijen erg dicht bij elkaar. Het is dus echt een „Koidorp” als het ware en de korte reistijden maken het erg prettig om hier op hunt te gaan.

IMG_6283

Bij de Urakawa Koifarm, zoals de kweker Torazo eigenlijk heet (Torazo is eigenlijk een bloedlijn, maar omdat deze naam voor iedereen bekender klinkt dan Urakawa is er gekozen om deze te wijzigen) zien wij dat de kweker en personeel zojuist zijn teruggekomen van een harvest.

IMG_6287

IMG_6288

IMG_6296

Torazo San zit namelijk achterop de bakwagen en pakt 1-voor-1 de zojuist geoogste vissen uit het vat achterop de wagen. Iedere Koi gaat door zijn handen heen en met zijn kennersoog bepaald hij  de kwaliteit en geslacht van het dier. Vervolgens geeft hij de vis aan een medewerker en verteld in welke betonnen vijver de betreffende vis dient te worden gezet.Op deze wijze worden de mannen gescheiden van de vrouwen en zijn de Koi ingedeeld op kwaliteit.

Iedere Koi gaat door zijn handen heen

Het is erg mooi om te zien hoe deze kenner aan het werk is en ik zou er uren naar kunnen kijken… Echter zijn er hier mensen om Koi in te kopen voor hun zaak, dús we laten Torazo even met rust  en gaan door naar de volgende kweker. We komen hier later deze dag wel terug!

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.