Naar gewoonte interviewen we altijd de kampioen van een Koi Show; althans de eigenaar omdat het interviewen van de Koi in de meeste gevallen een nogal eenzijdig en monotoom gesprek oplevert. De laatste Koi Shows in Japan werden geregeerd door een vader en een zoon; Nogami Koi Farm. Zonder moeders en zelfs oma te kort te doen; zij helpen allemaal nog hard mee in het bedrijf; is het toch mooi om de successor en toekomstige schacho te zien aan de zijde van zijn vader.

Jacobs san, do you think our farm is big enough to breed so many fish…

Vorig jaar bracht hij nog door in Amerika. Chikara – zoals zijn voornaam luidt – sprak ik vier jaar geleden al eens op dezelfde Nogyosai. Destijds was ik de allereerste buitenlander tegen wie hij ook maar een woord Engels sprak. Vandaag viert hij samen met zijn familie de dubbele overwinning op laatstgenoemde en een week eerder al de Nagaoka Koi Show. De vreugd is nog groter want de vader Hisato is jarig; tussen het taart eten door neemt Chikara de tijd om mij te woord te staan in een interview over hun recente overwinningen.

De overwinnaarstaart met matchend patroon

Tiebo: Kun je me iets meer vertellen over de Nogyosai Grand Champion?
Chikara: De Koi is nu zes jaar oud en afkomstig van de Kagura bloedlijn; dit is de mannelijke bloedlijn van onze Koi farm. Vorig jaar hebben we haar ook al ingezet op de Niigata Breeders Show waar ze best in size 80bu werd.

De ontwikkeling van de Koi verliep eigenlijk uitstekend tot zij vorig jaar tijdens de herfst de caissonziekte opliep. (gasblaasjesziekte als gevolg van oververzadiging van zuurstof RED.) De Koi heeft de hele winter op de bodem van diens bassin gelegen en tijdens het naderen van het afgelopen voorjaar was ze in erg slechte conditie; we vreesden het ergste en dachten echt dat de Koi het leven zou laten.

Toen het tijd werd om de Koi te releasen in de mudpouns was de Koi enigszins opgeknapt, maar er huisde nog altijd een grote zorg en vrees in de hoeken van onze harten.

De Grand Champion bleek ook een Grootse Come-Back – Foto: Johan Leurs

Het was dan ook een overweldigende ervaring om te zien dat de Koi – toen we haar tijdens de ikeage naar boven haalden – volledig hersteld bleek. We waren echt enorm blij en besloten haar in te zetten op de show.

Tiebo: Wat is het meest belangrijke en misschien ook onderscheidende kenmerk van voor Nogami Kohaku?
Chikara: Momenteel zijn onze Kohaku van uistekende kwaliteit voor wat betreft het beni. Dit is altijd al een speerpunt geweest; het voortbrengen van een superieure kwaliteit hi op Kohaku. Een verder onderscheidend kenmerk is de massieve body die niet bulky is, maar juist heel natuurlijk en geleidelijk gevormd is.

Tiebo: Grand Champion Nagoaka Koi Show; Grand Champion Nogyosai Koi Show; durft je nu ook te richten op de Rinyukai Koi Show voor de Hattrick?
Chikara (onvertaald gelaten vanwege de authenticiteit van de reactie RED): Jacobs san, do you think our farm is big enough to breed so many fish to win so many main koi show? The answer is no, haha. We can’t breed a big number of fish, but we always try to breed “the best kohaku

Chikara luistert aandachtig naar wat hij nog wan wetsreling Rohaan-San kan opsteken

Chikara luistert aandachtig naar wat hij nog wan westerling Rohaan-San kan opsteken

Met dank aan Johan Leurs; Koi-Zanmai voor het gebruik van de foto’s.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.