Vandaag is het al zover en vind de 15e Niigata breeders auction plaats. Uit alle uithoeken van de Niigata hebben kwekers hun Koi ter beschikking gesteld voor de veiling. In voorgaande blogs heb ik er al een aantal met jullie doorgenomen, doch deze Koi wilde ik graag nog even onder de aandacht brengen om nader te noemen redenen…

Wie wil scoren kan meteen een 80 centimeter grote Showa kopen van niemand minder dan Isa. De stijl herken je duidelijk terug in deze Koi en de aflijning is niet onbekend. Ik hoop dat het sumi op het hoofd doorkomt en een nog veel krachtigere Showa achterlaat. 

Een Mizuho Ogon is vlug verpest. Wanneer het lijf aan de zijkant bekrast raakt of anderszins is de vis meteen de helft minder waard. Het doet me dan ook bijzonder veel deugd een exemplaar als deze te mogen aanschouwen. Het lef komt toe aan de kweker Miyatora. De Koi is vier jaar en meet 69 centimeter.

Een opmerkelijke verschijning is deze Beni Kikokuryu. Wil iemand deze vis even schoionmaken?! Zij werd tot leven gewekt door de voor mij nog onbekende Yamada Kiyomi. Het patroon van het hi is fantastisch, maar het is niet te voorspellen hoe deze Koi er uit zal zien wanneer het sumi verder doorkomt. Lijkt me een erg spannend avontuur.Voor nu vind ik het effect ook wel iets hebben; alsof deze vies is en nog opgepoetst moet worden. De vis is drie jaar en meet 57 centimeter wat respectabel is voor deze variëteit.

Een variëteit die altijd mijn sympathie heeft gehad is de Gin Shiro Utsuri. Het is vaak lastig voor het sumi zich te laten gelden op een metallieke huid; zo is ook hier wel te zien. Ik ben benieuwd hoe de Koi zich  ontwikkelt terwijl de finishing in zicht komt. Deze vierjarige Koi meet 59 centimeters. Hiranishi Koi Farm herbergt het geboortegrond van deze bijzondere verschijning.

Het lelijke eendje van de auction dat het meest in de buurt komt van een Kanoko Sanke. Geef het diertje een naam en heb er gewoon veel plezier van, maar verwacht geen prijswinnaar voor de toekomst. Met drie jaar en 59 centimeter denk ik dat deze Koi in voorgaande jaren een belofte is geweest, doch dat er niet is uitgekomen. Niet alle Koi kunnen super worden; ook niet bij Maruju.

Een opmerkelijke Sanke is deze van Kansuke Koi Farm. Met 5 jaar en een lengte van 65 centimeter brengt deze het gevoele teweeg dat je zou kunnen omschrijven als’ Either you’re a lover or a hater’. Dit komt door het sumi da zich gedraagt als inkt dat alleen kan rusten waar nog geen rood pigment huist. Dit is geen toeval maar een genetische eigenschap waarbij de pigmenten met elkaar lijken te strijden om dezelfde cellen en zelfs een afstotend effect hebben getuige de dunnen witte lijnen die de kleuren afbakenen. Wat je er ook van vind, het sumi is wel goed geplaatst. In de borstvinnen lijkt heel licht een tejima te ontwaken. Is het jouw smaak misschien?

Een heuse Ki Shusui van N.N.B.C. doet haar intrede op de auction list met driejaar en 54 centimeter. De Koi draagt alleen een broek; althans zo doet het patroon vermoeden. Dit wordt ook wel Zubon Haki genoemd. Ook deze variëteit wint veel aan populariteit zo heb ik het gevoel. Ik heb wel mijn twijfel of deze Koi in Nederlandse wateren mooi zal blijven.

Comments are closed.