Ik krijg er zelf niet snel genoeg van en ik schat in dat dit ook voor jou geldt. Gisteren nam ik al een paar Koi met je door die morgen zullen worden geveild op de 15e Niigata Breeders Auction. Vandaag pak ik er gewoon nog eens 5 die er voor mij uitspringen….

Een Doitsu Shiro Utsuri is als een orka in de vijver wanneer het wit wit is en het zwart zwart. Daar ontbreekt het dit exemplaar niet aan en met 58 centimeter voor de driejarige tweekleur is het ook geen kleintje te noemen. Deze Koi is nog niet gefinished en voor iemand die op zoek is naar contrast in diens visbestand; look no further en bedank Hiroi Koi farm voor het kweken van dit prachtige exemplaar.

Een Sanke zonder kata sumi, oftewel zwart in het schoudergebied worden in Japan toch iets minder gewaardeerd; dat is namelijk een belangrijk factor in de jurering voor een Koi Show. Dat wil echter niet zeggen dat deze driekleur van de Hashino Koi farm uit balans is. Juist omdat het kata sumi ontbreekt denk ik dat deze Koi wellicht voor een verdacht goede prijs te betrachten valt; de bouw en pigmentatie lijkt helemaal niets mis mee, het subtiele tejima brengt het balans terug.

Nagashima Koi Farm wil je betoveren met deze goed gebouwde Showa van vier jaar en 68 centimeter. Omdat het sumi zo sterk van kwaliteit oogt en nog lang niet uit-ontwikkeld is denk ik dat, waar je nu nog een slordige indruk krijgt, de Showa in Nederland nog wel eens zou kunnen verassen wanneer de Koi diens potentieel mag vervullen en ook het zwart op het hoofd zich verder manifesteert. Ik denk dat dit een uitstekende Showa zal worden geschikt voor Shows in Europa over een jaar of twee.

Dit is weer zo een staaltje vakmanschap. Moet je kijken naar dat sumi. Als inktzwarte druppels liggen ze op het lichaam van deze 54 centimeter lange Sanke gekweekt door de Ooya Koi farm. Let op; deze Koi is nog maar nissai en let ook op de enorme glans op de huid. Persoonlijk houdt ik ook erg van het sumi dat op de kieuwdeksel of wang zit. Dat noemen we agi zumi en het staat deze sanke gewoon. Je ziet ook een stukje oranje naast het hoofdpatroon. Het kan zijn dat er in het verleden gesneden is en dat het pigment toch weer de kop op doet. Goede Odome erbij, mooie schone flappers dat ik bij dit exemplaar weer belangrijk vind. Omdat het sumi al zo zwaar aanwezig is denk ik dat tejima de vis uit balans zou brengen. Dit is een Sanke waar ik wel ene bod op uit zou willen brengen.

Tancho Kujaku gekweekt door Kaneko en 43 centimeter als nisai… what else? 😉

De volledige lijst kun je zien door het volgen van deze link. Wil je een bod plaatsen op een van deze dieren, contact dan je dealer.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website