De ikeage tijd staat bol van de events in de Niigata; zo ook de 15e Niigata Breeders Auction. Waar kwekers als Dainichi, Momotaro en Sakai een eigen auction event hebben, bundelen de kleinere kwekers in de Niigata hun krachten om een gezamenlijke veiling te organiseren waarbij iedere kweker een aantal Koi mag inbrengen en ze de Niigata als geheel op de kaart zetten. Het unieke van deze auction is dan ook de diversiteit. Behalve Gosanke vind je er vrijwel alle varieteiten. Een volledige lijst van Koi die onder de hamer zullen gaan vind je wanneer je deze link volgt.

Hieronder een selectie die ik zelf bijzonder, goed of opmerkelijk vind.

Toch begin ik met een Kohaku; van Torazo welteverstaan want deze is toch wel van een appetijtelijk niveau. Deze vrouwelijke tweekleur oogt zeer jong en geeft een frisse indruk op de huidkwaliteit. De Koi is toch al 77 centimeter bij een leeftijd van 5 jaar. Het patroon is aantrekkelijk en zal ook een massieve Kohaku van 90 centimeter niet misstaan.

Aan deze Showa kan ik wel een heel artikel spenderen. Het is er eentje van een allure en persoonlijke smaak die ik niet zo vaak tegenkom. Een yondan Kohaku ‘underneath’ met een goed sumi potentieel en een uiterst gebalanceerde uitstraling en tof motoguru. De kweker is Nogami en die heeft de afgelopen weken wel diens ogen op zich weten te richten met overwinningen op respectievelijk de Nagaoka en Nogyosai; dit is dus een Koi om in de gaten te houden.

Yonsai en 59 centimeter aan de lat; deze door Tanaka koi farm gekweekte zwart-witte spreekt wel zeer tot de verbeelding. Alhoewel op de website ingeschreven als Hajiro kunnen we er rustig vanuit gaan dat we te maken hebben met een Matsukawabake; deze staan erom bekend dat hun patroon zeer veranderlijk kan zijn in diverse weersomstandigheden en ik gok dat we deze Koi over een jaar niet meer terug zouden herkennen; een spannende keus dus voor de liefhebber. Let op het sumi op het hoofd; dat zijn net inktspetters.

Drie jaar en 62 cm is netjes voor deze Maruten Kohaku die door de Ooya Koi farm op de wereld werd gezet. Het zou een relatief saaie driestapper zijn geweest ware het niet dat het laatste patroon een losstaand hi patroon kent. Met een prachtige odome en een voldoende toekomstpotentieel zou dit een zeer geschikte Koi zijn voor een Europese hobbyist die shows wil spelen en zelf goede faciliteiten heeft om de Koi in de komende twee tot drie jaar voorbij de 80 centimeters kan tillen.

Een variëteit in opkomst is de metallic of ook wel Kogane Ochiba. Het bruine goud staat de cream ogon goed en ondanks dat ze metallic is; tikt de driejarige toch 57 centimeter aan. Ik schat persoonlijk in dat deze variëteit de komende jaren meer terrein zal winnen op het gebied van populariteit; de kleur is verleidelijk en wanneer dit met het karakter van een Ochiba te verkrijgen is zal menig hart verovert worden.

Om de gouden tendens nog maar even aan te houden; heftiger dan dit wordt het niet denk ik. Izumiya Koi farm is de eerste die een gevorderde hobbyist noemt wanneer het aankomt op deze varieteit en dit soort exemplaren zijn beslist geen zeldzaamheid. Deze meet met 3 jaar al 60 centimeter. Op latere leeftijd ontwikkelen deze Koi vaak een fukurin waardoor de huid tussen de schubben duidelijk wordt en enigszins verdikt waardoor de schubben zelf als het ware verzonken lijken te liggen. Erg gaaf en mooi geel.

Van de Dainichi koi Farm komt ook een te veilen telg; we nemen niet de Kohaku, maar de Shiro Utsuri die zij ter beschikking stelt van de hamer. Met een enorm speels en modern patroon moede Shiro de harten veroveren van de deelnemers aan de veiling.  De Utsuri is 5 jaar en maar liefst 75 centimeter.

Op een later moment zal ik graag nog enkele Koi met je doornemen. De Auction zal plaatsvinden op 6 november en wanneer je geïnteresseerd bent in een exemplaar kun je een eventueel bod via een dealer uitbrengen.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.