Wanneer er drie stemrondes nodig zijn om tot een conclusie te komen dan verdient ook de runner-up de nodige aandacht. Als ik me niet vergis ken ik deze Koi al langer. Zo zwom zij in 2010 al in Rokutanbu; de meest belangrijke mudpound van Dainichi.

De Kohaku is alles behalve standaard. Ippon hi betekent dat de Koi slecht een enkel hi patroon over diens gehele lijf kent. In de meeste gevallen zie je dan dat dit over het midden van de rug loopt, maar deze Koi bewijst ook dat het anders kan. Op het hoofd zie je een bijzondere inham waarbij het hi elkaar net niet raakt. Dit is ook het uitzonderlijke kenmerk waaraan ik de Koi herken.

Ze legde het af op de huidkwaliteit, terwijl ze in lengte ver voorbij diens soortgenoot reikte

De Kohaku is dus in de afgelopen vier jaar een belofte gebleven en vooral op bouw en lengte scoorde zij tot tevredenheid van de kweker. Dit jaar mocht ze dan los in het showvat om te spelen voor die hoogste eer. Daar werd dus, na drie stemrondes, net naast gegrepen. Ze legde het af op de huidkwaliteit, terwijl ze in lengte ver voorbij diens soortgenoot reikte. Waarschijnlijk is deze Kohaku reeds zo’n 8 jaar. Ook een show blijft een wedstrijd, maar een Supreme Champion blijft zeer respectabel op het hoogste niveau en ze doet de Dainichi koi farm hiermee beslist eer aan.

Met dank voor het gebruik van de foto van Johan Leurs en Dominica Walus

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.