Het is donderdag, de dag dat ik naar Arcen zou rijden , de dag waar ik zo ongeveer een jaar naar uitgekeken heb. Arcen in het midden van augustus the place to be, de plaats waar dit weekend iedere Koikichi te vinden is. Is die er niet dan zit hij/zij thuis om een bepaalde reden te balen.

Maar eerst ga ik naar Angelo Wijling, mijn naamgenoot  -maar dan anders-  te Ossendrecht, hij bouwt ook trommelfilters.
OOK?
Ja ook, want zo ongeveer iedere zichzelf respecterende filterbouwer is om, iedereen bouwt tegenwoordig trommelfilters. Waarom ik dan weer iemand die trommelfilters bouwt ga interviewen? Eenvoudig. Angelo heeft een frisse kijk op de materie dacht ik. Om dit zeker te weten moet ik er natuurlijk wel eerst even naar toe.
Dus daarom OOK!

Engel: In mijn inleiding vertelde ik al dat jij ook trommelfilters bouwt. Waarom en wat onderscheid jou ten opzichte van andere bouwers.
Angelo: De scheidende kamer van de trommel die wordt meestal afscheiden door een silicone/rubber flap. Bij mijn filter is dit niet het geval, ik heb een glijpassing met nylon ring welke tevens de lager ring is. Die wordt dan gesmeerd door het water, uiteraard uit de vijver. Tevens zijn mijn filters niet klein maar juist groot om een buffer te creëren waardoor een groter filteroppervlak te verkrijgen krijgt. Daardoor zijn de tussenpozen van de spoelmomenten aanzienlijk langer. Mijn trommel spoelt gemiddeld om de 3 uur. Daarnaast heb ik zeven op maat, dus ik ben niet gebonden aan standaard maten van de trommel ten opzichte van de trommelbak.
IMG_0011
Engel: Wat is jouw materiaalkeuze van de kast, en waarom.
Angelo:  Mijn materiaalkeuze is Poly Propyleen kortweg PP genoemd. Er wordt ook vaak met HDPE gebouwd echter persoonlijk vind ik dit zeer te wensen over laten omdat het makkelijk uitzet en krimpt waardoor je kieren kunt krijgen.

Knipsel

De plaats van de motor

Engel: Hoe wordt de trommel aangedreven, direct, via een tandriem of een snaar, en waarom.
Angelo: Mijn trommel wordt direct aangedreven, puur omdat het kosten bespaard ten tweede het is bedrijfszeker.

Engel: Veel trommelfilters draaien via airlift, is dit bij jouw trommelfilter ook mogelijk.
Angelo: Ja, hoewel ik geen voorstander ben van airlift. Want ik vind het onbetrouwbaar, wanneer jouw water 5 cm zakt dan mis jij enorm veel flow, zelfs al bij 1 cm is dit het geval. Persoonlijk zeg ik “voor erbij” als circulatie dan vind ik het perfect. Maar om dit als hoofd van jouw filtersysteem te gebruiken, nee dat gaat hem bij mij niet worden. Of iemand moet mij met cijfers overtuigen!

Engel: Vaak hoor je zeggen ik heb aan mijn trommel alleen genoeg, die zorgt voor een schone bak en klaar is Koi-Kees. Persoonlijk denk ik dat er nog wel iets gedaan moet worden aan de nitrificatie hoe denk jij daar over.
Angelo:  ik lever eigenlijk niet alleen de trommel echter ook een bewegend bed, dit wordt geleverd als één systeem het een is feitelijk niet los verkrijgbaar van het andere. Dit komt omdat ik het geïntegreerd heb in een grote PP-bak. Ik heb dat speciaal gedaan omdat ik vind wanneer je een separate bak neemt achter je trommelfilter, moet je met buizen aan de gang om het water door te voeren, wat dan weer zorgt voor de nodige weerstand. In mijn systeem zit een doorvoer welke vergelijkbaar is met 8 keer 110 mm!

Engel:  Dus als ik een separate bwb-bak wil hebben behoord dit niet tot de mogelijkheden. Immers de klant bepaald toch?
Angelo: Inderdaad, een bwb-bak separaat behoord niet tot de mogelijkheden, ik heb mijn filtersysteem zo bedacht en wil daar geen concessies aan doen! Dus niet de klant maar ik bepaal, want alleen op deze manier sta ik achter mijn kwaliteit. Zo durf ik de garantie op een heldere en gezonde vijver af te geven!

IMG_0006

De 100 kuubs vijver van Angelo achter zijn huis!

Engel: Vroeger werden doormiddel van enorme relaiskasten bepaalde zaken aangestuurd. Tegenwoordig gaat alles met een printplaat en digitale aansturing, hoe zit dat met jouw Trommelfilter.
Angelo:  Ja vroeger was alles groot (en log) ook bij mijn filter staat er nu een klein kastje aangeschroefd van waaruit de hele besturing geschied. Echt al het nodige is verkrijgbaar, zoals; niveauregeling, droogloopbeveiliging voor de vijverpomp en de drukpomp (welke de trommel sproeit), automatisch uitschakelen van de UV-lamp en de tijdsregistratie hiervan. Ook kun je de lengte van de spoeltijden instellen, continu temperatuurmeting en is voorbereid als sturing om te verwarmen. Luchtpomp aan/uitzetten, tevens zijn de laatste 10 spoeltijden oproepbaar. Dit is standaard op onze filters. Verder is in principe alles bespreekbaar. Dit is een standaard levering dus geen optie.
Knipsel

Engel: Hoe zit dat met de winter en een trommelfilter welke buiten opgesteld staat, eenvoudig omdat het niet anders kan. Kan zo’n filter goed tegen de vorst of moet men nog iets doen tegen het bevriezen van bijvoorbeeld de leidingen van de sproei norzels.
Angelo: Ieder filter kan buiten geplaatst worden. Alleen je moet er wel voor zorgen dat hij vorstvrij afgedekt wordt. Dit kan met een kast of een soort van kist, dat is aan een ieder te beslissen. Dat het verstandig is laat onverlet. Hoe jij je filter isoleert moet een ieder zelf weten, geen enkele filterbouwer kan hier een garantie op geven. Hetzelfde geld voor langdurig bloot laten staan aan regen voor wat betreft elektronica of wandcontactdozen.
IMG_0009

Engel: Wat is de doorstroomsnelheid van jouw filters.
Angelo: Er is een 100 en 50 kuubs filter.
In het laatste kwartaal  van dit jaar zal ik een filter bouwen welke geschikt is voor maximaal 30 m³.

Na deze woorden sloegen de enorme drie Sint Bernhards aan met een luid geblaf, dit betekent meestal visite, en ja hoor daar kwamen twee bekenden; Dirk Zwagermakers en Hans Fluks. Het duo welke ook nog drie dagen op het Doeplein van de HKS hebben gestaan om daar diverse demonstraties te geven. IMG_0014
Op naar Arcen!

Comments are closed.