Vijf minuten met de trein buiten het centrum van Kyoto bevind zich een indrukwekkend tempelcomplex genaamd Fushimi Inari Taisha. Op deze bijzondere plek wordt de Shinto-god „Inari” aanbeden, dit is de god, of op z’n Japans de Kami van de sake en rijst/graanoogst. Zodra wij het station uitlopen komen we oog-in-oog te staan met een aantal enorme Torii, dit zijn de rode, vaak houten of granieten poorten die de toegang vormen tot het terrein van een Shinto heiligdom. De Torii geeft de overgang aan tussen de „gewone” wereld en de heilige.

IMG_5658

IMG_5606

En wat dit tempelcomplex nou zo bijzonder maakt is het aantal Torii – het meervoud van Torii is ook Torii – Het zijn er in totaal namelijk meer dan 10.000! Al deze Torii zijn geschonken door zakenlieden om zo de kami gunstig te stemmen tot hoop op een goede oogst. Ze zijn voorzien van een grafure met naam en datum. En voor diegene die nu denkt baat het niet dan schaadt het niet….de prijs voor een kleine Torii begint bij 400.000 yen en kan oplopen tot 1 miljoen voor een grote Torii, dat is zo’n 7500,- euro.

IMG_5633

IMG_5618

IMG_5640

Het complex ligt tegen een helling aan en om boven te komen moeten we dus flink klimmen. verbazingwekkend om te zien zijn al de Japanse dames die deze flinke hike op hoge hakken volbrengen, die door de gemiddelde Hollandse vrouw alleen voor een chique feestje uit de kast komen. Aan het eind van de klim mag ik dus niet klagen over pijnlijke voetjes want mijn stevige stappers zijn als pantoffeltjes vergeleken bij die van de Japanse dames!

IMG_5642

De totale klim omhoog is vier km en voert ons langs allemaal kleinere tempels, stenen altaars en graven. Tegen de graven zijn ook allemaal Torii geplaatst, deze zijn te koop bij de kleine winkeltjes langs de route omhoog en kunnen voorzien worden van een persoonlijke boodschap. Bij deze winkeltjes kunnen ook kleine beeldjes van een vos gekocht worden, aan de binnenkant zit een rolletje papier met hierop een toekomstvoorspelling, eindelijk ook een keer in het Engels, dus wij zijn gezwicht voor dit beeldje. Als de voorspelling uitkomt dan zitten wij er goed bij, van rijkdom tot een lang- en gezond leven, alles stond erop!

IMG_5615

IMG_5646

Bij dit tempelcomplex is de afbeelding van een vos veel te zien, grote beelden van het dier met een sleutel in hun bek staan bij de ingang van het heiligdom, deze sleutel symboliseert de sleutel van de graan/rijstschuur. De vos, of in het Japans de Kitsune, is de boodschapper van de god Inari en zie je overal op dit tempelcomplex terug.

IMG_5609

Fushimi Inari Taisha

Op weg naar beneden verdwijnt de zon achter de bergen en wordt het wat schemerig. Een mystieke sfeer omringt de altaars en Torii. Wij verlaten deze mooie plek met de gedachte hier zeker nog eens terug te keren.

Comments are closed.