6 augustus 1945, 8.15uur veranderde op slag deze tuin, Hiroshima en de wereld. Op dit tijdstip werd namelijk de eerste atoombom gebruikt gericht tegen de mensheid boven Hiroshima, op nog geen anderhalve kilometer van deze tuin. De Shukkei-en werd na deze verschrikkelijke aanval gebruikt als toevluchtsoord voor de inwoners van de zwaar getroffen (lees:weggevaagde) stad en mensen werden er opgevangen, verzorgd en getroost.

Zoals in bijna iedere grote stad in Japan, is ook de stad Hiroshima grotendeels een bruisende bedoening. Of je nu op straat kijkt, in de karakteristieke oude trams  – welke bij de wederopbouw van Hiroshima na de oorlog door andere steden werden gedoneerd en momenteel nog steeds in gebruik zijn – of in de vele kantoren en fel verlichte winkels; overal is tot in de late uurtjes leven in de brouwerij!

Ik begrijp best dat dit slopend is

De doorsnee Japanner is een erg bezig persoon, dat blijkt ondermeer uit lange dag werken, daarna eten en drinken met collega’s, vervolgens een kort slaapje en daarna weer aan het werk. En dat bijna iedere dag. Ik begrijp best dat dit slopend is en je daarom de momenten díe je vrij te besteden hebt, door wilt brengen in een paradijs waar totale rust heerst… De Shukkei-en in Hiroshima is zo’n plek.

Shukkei-en Hiroshima

De kolossale entreepoort van de Shukkei-en te Hiroshima, waarachter slechts 260 Yen (zo’n 3 euro) betaald dient te worden voor de toegang van de tuin.

Shukkei-en Hiroshima

Schoon, geordend en verzorgd… Dat zijn de kenmerken van eigenlijk iedere (openbare) tuin in Japan die wij tot nu toe bezocht hebben.

De aanleg van Shukkei-en (縮景園) is begonnen in de Edo-periode rond 1620 in opdracht van Asano Nagaakira, de Daimyō van de Hiroshima han. Het is gelegen naast zijn residentie. De naam, welke letterlijk betekend „miniatuur scene-tuin”, geeft goed weer wat er in de tuin te zien is. Het landschap is namelijk een miniatuur versie van de Xihu-tuin in Hangzhou, China.

Het middelpunt van de tuin is de Takuy-vijver, waarin meer dan tien eilanden zijn geplaatst, waarop de meest schitterende pinus-bomen staan gepositioneerd. Deze en de vele andere naald- en loofbomen, worden dagelijks onderhouden en „geplukt” door een klein legertje tuinmannen die onder andere met bootjes door de tuin varen om overal te kunnen snoeien.

Rond de centrale vijver zijn heuvels, valleien, bruggetjes, watervallen en theehuizen vakkundig aangelegd en verbonden via paden die je als het ware door de hele tuin begeleiden. Een schitterend stukje natuur…. op schaal.
De tuin heeft tijdens de atoombom zeer zware schade opgelopen, maar is door het Hiroshima Prefectuur na de oorlog gelukkig volledig in oude glorie hersteld. Zo kunnen de inwoners van de eveneens heropgebouwde stad weer genieten van hun oase, hun letterlijke toevluchtsoord van rust en schoonheid.

Shukkei-en Hiroshima

De tuin bied ook onderdak aan een groep schildpadden, die heerlijk op een eilandje liggen te luieren in de zon…

Shukkei-en Hiroshima

Op deze foto is te zien wat de vernietigende kracht van de atoombom voor invloed heeft gehad op deze tuin, het feit dat de getroffenen van de aanval hier hun heil zochten en de plek als „veilig” beschouwden, geeft het bezoeken van deze tuin een extra lading.

Shukkei-en Hiroshima

Shukkei-en Hiroshima

Shukkei-en Hiroshima

Shukkei-en Hiroshima

Shukkei-en Hiroshima

 

Shukkei-en Hiroshima

Shukkei-en Hiroshima

Shukkei-en Hiroshima

 

 

 

Bron: Shukkei-en  Garden, Kaminobori-cho, Naka-ku, Hiroshima.
Foto’s: Bas van der Hulst & Kttty Oosterveer.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website