Zo kopt “De Volkskrant” over het Italiaanse zwembad annex spa complex wat dan ook echt 42 meter diep is. Het heeft zelfs het Guinness Book of Records gehaald, en dat met een slordige 4,3 miljoen liter water. En ik maar denken dat een vijver van 150 m³ eigenlijk tot het onbereikbare behoord.
2509224
Het zwembad ligt aan het Hotel Millepini en het Italiaanse Motegrotto Terme, wat weer vlakbij Venetië ligt. Het zwembad (vind het zo raar klinken voor een klein meertje) is genaamd; Y-40 Deep Joy zoals gezegd 42 meter diep. Moet je nagaan 42 meter diepte komt overeen met een 12 hoog flat!!
Het is bedoelt voor duiktrainingen en het water komt uit lokale bronnen. Via een glazen tunnel kun je er doorheen lopen.

Ik vraag aan Bardo Wesselius of hij weet dat een Koi ook zo diep kan komen.
Bardo: Karpers kunnen zich prima aanpassen. Als de omstandigheden in het hele zwembad hetzelfde zijn zullen ze in alle waterlagen komen. De druk is op de bodem ongeveer 5 bar, met hun zwemblaas kunnen zij zich aanpassen. Mits het dalen/stijgen niet te snel gaat.
2509196
Oké Bardo, maar zouden deze Koi wezenlijk anders zijn of worden. Ik bedoel zullen zij een gestroomlijndere bouw krijgen? Of zullen zij gezonder worden of maakt het helemaal geen verschil?
Bardo: Nee een Karper is ook bijna gewichtloos in het water. Wel zullen factoren als bezetting voedselaanbod en stroming invloed hebben  op de bouw van een Koi. Diepte op zichzelf zal weinig uitmaken denk ik.
2509225
Interessant Bardo, echter ik dacht altijd wel enigszins dat dieptes wel wat zouden uitmaken, weer wat geleerd. Zou er eigenlijk een maximale diepte zijn voor wat een Koi cq Karper aan kan?
Bardo: De hoge bouw is bijvoorbeeld het resultaat van kweek voor consumptie. De wilde vorm is altijd gestroomlijnder. Meer genetica dus!
aangepast aan langzaam stromend water en geschikt om afstanden af te leggen. Sportvissers vangen Karpers tot zeker 25 meter diepte in Frankrijk, by the way!
2509262Zo dan, dit wist ik niet, nou ben ik ook helemaal niet bekent met de sportvisserij, maar toch!

Toch staan de wetenschappelijke feiten van Bardo haaks op de beweringen van Mike Snaden. Hij zegt dat een Koi relatief vaker last krijgt van zwemblaasproblemen in een diepe vijver. Hij adviseert dan ook om vijvers niet dieper dan 1.7/18.8 meter diep te maken.

Zo zie je maar hoe wetenschappelijke feiten afwijken van de hobbyervaringen van een winnaar op hoog niveau!

2509226

Ze bestaan dus echt……..

Bron, Volkskrant
Foto’s, Hotel Millepini

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

2 reacties

  1. Wel bizar hoor zo diep. Kom je wel makkelijk aan je warervolume ;-). Sommige mudpounds zijn 6 tot 8 meter op zn diepst voor wat ik weet.