Ik probeer wanneer ik een column schrijf mijn inspiratie te halen uit de kranten of het dagelijkse nieuws. Nu ik de kranten open sla dan lees ik elke keer  berichten over die oeverloze discussie van “onze” Sint Nicolaas. Je weet wel wat ik bedoel Piet zwart, Piet gekleurd, Piet blank. Ik heb mij er maar bij neer gelegd want het is met geloven zo, je gelooft er in of je gelooft er niet in. En in Sint Nicolaas mag je geloven want het is een goedheilig man zo gaat het liedje.

Deze discussie verbleekt met wat er momenteel in de wereld gebeurt. Mensen worden massaal afgeslacht en vlak daarvoor toch nog even verkracht. Ik weet nog goed toen ik klein was en bij mijn oma mocht logeren (wekelijks!) dan ging om acht uur het journaal aan en diende ik mijn mond te houden. De berichten gingen meestal over de arme mensen in Vietnam en de Amerikaanse troepen die daar huishielden.

Uiteraard over en weer grote verliezen. En dan zag ik mijn oma met haar grijze  hoofd schudden en ze zei dan tegen mij: Me kind, me kind,  de wereld draait op z’n eindje! Het arme mensje is nu reeds 41 jaar dood, maar wanneer zij nu de het journaal zou zien, dan zou ik wel eens willen weten wat zij nu zou zeggen…….

Misschien moeten Israël, Syrië en Oekraïne wel gewoon een grow-out organiseren

Nu was Ngan Hoang op de HKS en maakte hij daar de meest schitterende sculpturen. Hij maakt deze sculpturen in de hoop dat de mensen die het kopen er altijd bij het zien ervan blij zijn.  Hij komt uit Vietnam! Ik wil maar zeggen, wat nu erg lijkt kan over veertig jaar wel weer meevallen.

Zo heb ik wel eens gelezen dat in de oudheid bij bepaalde Afrikaanse landen bij een naderende oorlog, de stamoudsten hunner sterkste man aanwezen om zo het conflict te beslechten. Zo voorkwamen zij dat niet ieders halve stam uitgeroeid werd.

Misschien is het in navolging van de oude Afrikaanse stammen wel een goed idee  dat oorlogszuchtige Presidenten ook aan de Koi gaan. Voor zover ik weet zijn er weinig hobby’s zoals de onze waar het geloof zich over uitspreekt. Ik bedoel er is geen geloof die zegt, je mag geen Koi houden omdat de ene Koi te zwart, te geel of te wit is. Wanneer ik er verder over nadenk…….Er is natuurlijk wel een beetje Haantjes gedrag bij de Koikichi.

Ga maar na hoeveel grow-outs er ieder jaar zijn. Er wordt in ieder geval nooit geschoten wanneer men de grow-out niet gewonnen heeft, hooguit zal er een traantje wegschieten maar dat is dan ook het enige.
Zouden de oorlogszuchtige Koikichi er dan ook zo gezellig bij staan?

Misschien moet er in Israël, Syrië, Oekraïne, IS, Noord- Vietnam of welk kiftend landje ook meent dat zijn geloof, leer, of politiek regiem het beste is, een grow-out plaats vinden. Echter dan wel met de Sanke groep want anders krijg je weer dat eeuwige gezeik wat wij hier hebben over onze Zwarte Piet. Dan nemen wij Zwitserland als jury, want dit land toont zich vaak neutraal. Wanneer zij daar dan te druk mee zijn zal de vrede ook weer terug komen.
NRC
Enne wanneer je in  Sint Nicolaas met zijn Zwarte Pieten gelooft; Fijne Sint Nicolaas toegewenst!

Foto Zwarte Piet : NRC

 

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.