De ogen van heel Koi houdend aarde zijn dan gericht op de modderpoelen van die befaamde en minder befaamde kwekers. Vanuit de erwtensoep zullen daar de felste kleuren en meest bewonderenswaardige patronen herrijzen op de goed gevulde lichamen van Koi die er zich de hele zomer tegoed hebben gedaan aan een bijgevoerde korrel, maar vooral aan de overheerlijke en voedzame fyto- en zooplankton die de mudpounds rijk is.
De tijd is aangebroken. Sommige dealers zijn al in Japan, de meeste zullen in de tweede helft van oktober hun aanstalte maken op de bakermat van onze hobby; Niigata. Natuurlijk wordt ook het zuiden aangedaan, maar omdat het daar wat langer warm is; of liever de sneeuw wat langer op zich laat wachten, is het eind oktober/ begin november vooral Ojiya en omstreken waar het te doen is.

images

Je kunt je voorstellen dat dit als onafhankelijke toeschouwer al meer dan spannend is. Maar stel je voor dat je er een of misschien wel twee of zoals het geval bij sommige dealers; soms wel tig Koi hebt zwemmen die je 1, 2 of meer jaren terug hebt aangekocht. Het vooruitzien en verheugen op de ontwikkeling van deze beloften; want dat zijn het anders liet de kweker ze niet nog een jaartje blijven. En ook met bestemming Nederland zwemt er aardig wat rond; wij vroegen het aan onze sponsoren en van hen kregen we al het nodige ingefluisterd. Later deze week zullen we jullie een overzicht geven van de dealers die in Japan op koi hunt gaan, wanneer en waar hun reisverslag te lezen is.

mmp2-560x420

Ook KoiQuestion is present in Japan. Bas en Kitty maken vooral voor hun eigen geneugte een rondreis door Japan, maar ik ben ervan overtuigd dat ze ook jullie her en der wel mee willen laten genieten van het moois dat ze onderweg tegenkomen. Daarna vergezellen ze onze vakhandel om mee te kijken hoe zij misschien wel jou volgende Koi betrachten in dat bruisende ‘dorp’.
Bruisend is het zeker want er is daar dan wel iedere week een of meerdere Koi shows zodat de kwekers hun vers geoogste pracht en praal kunnen tonen en vergelijken. Als Bas en Kitty zich alweer thuis verkneukelen aan hun herinneringen gaat Bram naar koiminnend Japan om jullie nog meer mee te laten genieten en om te kijken hoe het met de eigen Azukari van KoiQuestion bij Dainichi is; onze macotte. Dat is een Gachapin Showa die Bram en ik samen uitzochten in 2010. Het is in de jaren daarop de grootste sansai en de grootste yonsai van deze al om geroemde kweker geweest. Nu zal zij Rokusai zijn en welke lengte daar bij mag horen? Zoals eerder al gesteld zit ook ik op het puntje van mijn stoel.

mudpond

Op KoiQuestion zul je er dagelijks over kunnen lezen en onze sponsoren moedigen we vooral aan hun tofste ervaringen en meest bijzondere aankopen en azukari updates te delen. Voor hen die niet naar Japan gaaan is KoiQuestion op deze manier een goede tweede om er toch bij te zijn.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.