Gisteren ben ik jullie voorgegaan in een artikel over de naar verwachting meest populaire Showa op de Momotaro Koi Farm Auction. Op dit moment heb ik nog niets vernomen aan resultaten, bedragen en auction Koi die Nederlandse dealers zijn toegewezen door de man met de hamer. Wie dat wel heeft; laat het ons gerust weten op info@koiquestion.com

Nu moet ik ophouden, want anders wordt ik echt verliefd

Ik beloofde jullie ook terug te komen op wat ik dan misschien wel de beste Showa vond; of althans degene die waar ik het liefst een waardig op bod op zou doen in de hoop dat iemand niet met zijn biedbordje hoogt vanaf een stapel biljetten. Ik zal het houden tot de Lion Queen Showa, momenteel toch de meest besproken bloedlijn, maar dit is mijn favoriet:

Dit is ‘m. Misschien ben je er meteen wel erg van onder de indruk, misschien ook niet; voor mij was het vrij snel duidelijk. Voor zover vanaf een video te bepalen vind ik de huidkwaliteit al beter dan de gisteren besproken Showa, maar veel belangrijker vind ik de bouw; dat is namelijk hetgeen waar ik echt van onder de indruk ben. Behalve een volle body is de bouw vooral sterk, dat zie je ook met name in de video goed door de zwembewegingen en ik denk dat de body alleen maar beter kan worden. Dit is ook een Showa waarvan ik voorspel dat ze ‘gewoon’ de 90cm zal gaan passeren onder de juiste omstandigheden.

de uitstraling van deze Koi zal onherkenbaar veranderen wanneer ze zich van haar duistere kant zal laten zien

Ik ben niet perse fan van kindai doch deze draagt het wel. Dat komt door de huidkwaliteit van met name het shiroji, want als je dan veel wit hebt, dan kan het maar beter zo goed mogelijk van kwaliteit zijn. Ook het sashi en kiwa is overal redelijk schoon. Of je het patroon mooi vind is persoonlijk, maar ik koop graag een Showa waar nog veel in zit of beter gezegd; uit valt te halen. Het sumi heeft het door de goede huidkwaliteit moeilijk om zich te laten gelden, maar als er een kenmerk is waar we ons over het algemeen niet zo druk maken in Nederland is dat het sumi wel. Het is nagenoeg onmogelijk te voorspellen waar het sumi precies op zal komen, maar het zal zich in ieder geval op alle delen van de driekleur tonen en de uitstraling van deze Koi zal onherkenbaar veranderen wanneer ze zich van haar duistere kant zal laten zien. Pas dan zul je – door het contrast – ook de echte kwaliteit van het shiroji en hi zien.

Ook niet onbelangrijk en zeker in relatie tot de meest populaire Lion Queen Showa in mijn vorige blog, is de overweging van het risico. Het sashi en kiwa laten me bijvoorbeeld nergens fronzen of het wel goed zal komen. Het motoguru is mooi evenwichtig aanwezig en het hoofd is nog lekker kandijkleurig hetgeen mij verklapt in combinatie met de huidkwaliteit, het shiroji – en let ook op de weinige kleurschakering tussen het rood op het hoofd en op de rest van het lichaam – dat deze Showa nog veel in petto heeft.

Niet onvernoemd mag blijven die daverende odome; de enige plek waar geen hi of sumi te bespeuren valt en wat geeft dat een uitstraling wanneer het sumi elders wel is doorgekomen en het patroon daarmee wat meer aanwezig is. Kijk dan naar de meheba – afstand tussen de ogen en het sumi op het neusje, die iridoforen achter het hoofd, man wat kan ik genieten van een Koi als dit. Het valt te hopen dat deze op zijn minst in Europese wateren valt – al acht ik die kans klein – opdat we deze Koi kunnen volgen in diens ontwikkeling of misschien eens een glimp in real life op kunnen vinden. Nu moet ik ophouden, want anders wordt ik echt verliefd en krijg ik slapeloze nachten…

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.