De Momotaro Koi farm houdt deze dagen hun heuse veiling. Dat gebeurd waarschijnlijk nu, terwijl het bij ons nacht is en vandaar dat ik ook nu een midnight blog met jullie deel; ik kan er gewoon niet van slapen en moet het even van me af schrijven, haha. Onder veel belangstelling worden van iedere bloedlijn vooral fantastische nisai onder de hamer gebracht. Niet letterlijk natuurlijk, maar per opbod worden de Koi een voor een verkocht aan de hoogste bieder. We weten inmiddels dat het er (te) gek aan toe kan gaan en er soms exorbitante bedragen worden uitgegeven door in de meeste gevallen kapitaalkrachtige Aziaten. Er is ook altijd wel een favoriet; ene ‘die moet ik hebben’, zo ook deze veiling;

Dit is de Showa die ik verreweg het meest voorbij heb zien komen als favoriet. Is dit echt de allerbeste, de allermooiste of is het de kracht van populisme? Ja, deze Koi zal waarschijnlijk een van de duurste zijn die van eigenaar verwisseld, maar de beste Koi is het beslist niet. Hoe komt dat?

Er zijn diverse factoren die hierin meespelen. In de eerste plaats is het een Lion Queen Showa; een nakomeling van de op dit moment beroemdste Koi ter wereld; de Grand Champion van de All Japan Koi Show en sedert dien is het nageslacht van deze allermooiste een stuk meer van belang. Lion Queen is wat dat betreft voor Momotaro wat Sakura was voor Dainichi.

Lion Queen is wat dat betreft voor Momotaro wat Sakura was voor Dainichi

Dan is er de enorme aantrekkingskracht die deze Koi heeft, want een fantastische vis is het zeker. Prachtig patroon, spannend sumi en mooi breed in de schouders al; om te smullen. Natuurlijk smult menigeen ervan. Dit wordt gedeeld op Facebook natuurlijk en vanaf daar gaat het als een lopend vuurtje.  Zeker wanneer we een dealer of iemand die we meer wijsheid dan onszelf toerekenen de vis openlijk zien benijden.

Waar je zojuist alleen met je mond open naar de video hebt gekeken; wil ik nu dat je er nog eens naar kijkt. Wanneer je voorbij die supermooie grote ronde Maruten spot en al dat anders moois kijkt; wat zie je dan? Is de video evengoed als de foto?

meest populaire vis op de momotaro auction?

Wat ik zie is een Showa die zeker niet de allerbeste staartdeel (ozutsu) heeft en voor mijn gevoel niet richting die meter zal gaan. Ik vind eigenlijk dat er juist wat schone hoofdhuid mist – zeker wanneer je bedenkt dat er nog aardig wat sumi aan zit te komen, want een goede showa heeft alle kleuren vertegenwoordigd op zowel het hoofd, body en staartdeel volgens jury-standaarden. Wie het om die ronde spot te doen is kan ik verklappen dat deze waarschijnlijk niet heel herkenbaar meer zal zijn door het nog op te komen sumi.

Kijken we naar de rest van het hi patroon dan zie ik wel drie stukjes waar het sashi en kiwa zich nog maar moeten bewijzen. Achter het hoofd, waar de twee patronen slechts een schub van elkaar staan en achter nog een keer. Ook het tusseliggende sumi lijkt wanneer doorgekomen van die venijnig dunne stroken shiroji na te laten; zal het helemaal aansluiten of door sumi en hi omsloten madoaki (vensters) vormen in het patroon? Dit zijn ‘als’ kenmerken die normaal worden toegewezen aan een tateshita en niet aan een tategoi en misschien wel de reden om deze nu voor de auction aan te bieden in plaats van zelf op te laten groeien? Een geweldige odome laat ze niet na en vind je niet dat het patroon net iets teveel boven de lateraal lijn ligt waardoor deze bij een verder toenemende lengte en breedte teveel bovenop de Koi zal komen te liggen? En zie je in de video echt de allerbeste glans?

maar toch zou ik niet voor deze gaan als ik mocht kiezen uit al deze auction Koi

Oke, oke, ik loop hierboven enorm te miereneuken. Eerlijk is eerlijk, ik vind de Showa ook machtig mooi en misschien groeit deze Showa wel uit tot een Grand Champion want wat weet ik er nou eigenlijk van? Als je niet naar het geld hoeft te kijken is dit die ideale toverbal, maar moet je deze Koi op reeele waarde schatten naar je eigen portemonnee en de risico’s zou overzien, zou je dan alsnog deze tot favoriet betitelen? Ik zou niet voor deze gaan als ik mocht kiezen uit al deze auction Koi of zelf maar uit de Lion Queen Showa. Mijn punt is niet om een vis af te kraken, maar het enige wat ik je op het hart wil drukken is niet klakkeloos de mening van een ander over te nemen, maar blijf zelf kijken en zien; wat voor een ander perfect is, hoeft niet in jouw straatje liggen. Dat Auction Koi stuk voor stuk kwaliteitskoi is die we in Nederland te weinig zien is een feit, maar dat is geen reden om in te kakken 😉

Ik ben benieuwd waar deze voor weg gaat. Als ik er nog aan toe kom zal ik mijn favoriet met jullie delen. Weltrusten!

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App