We hebben haar zien stralen en zien dalen, opgelapt zien worden en opnieuw zien stralen als nooit tevoren. De wonderlijke Mukashi Ogon van Koicenter Tiel heeft een lange weg af moeten leggen om een nieuw thuis te vinden; nu lijkt dat dan uiteindelijk bewaarheid te worden. De 110cm lange metalieke Koi verhuist.

een hele uitzonderlijke en zeg maar gerust unieke geste en gelegenheid

The Rise: Het begon allemaal in Japan waar Hirasawa-san het dier het leven gunde. Daar verbleef ze haar jeugdjaren waar ze vele strenge selecties wist te prolongeren als belofte. Goed genoeg voor een plaatsje in een van de mystieke betonnen vijvers van de Marusei Koi Farm dat gevoed wordt door een heuse warmwaterbron. Het is hier waar Joachim zijn oog op de galante nishikigoi liet vallen en dat weet hij nog goed:

“Hier zwommen destijds wel 50 jumbo koi tussen de 80 en de 100 cm! Mijn oog viel eigenlijk direct op een elegante Mukashi met een geweldige bouw en huidkwaliteit. Na deze dame gebowld te hebben was ik er al snel uit en besloot haar direct aan te kopen. Ze was toen 98 cm.”

KoiQuestion was er toen al bij. Ben Smit schreef die bewuste dag bij Marusei nog eens nadrukkelijk dat dit een bijzondere vijver is;

“Hirasawa heeft ons namelijk uitgenodigd om bij zijn buitenvijvers in Urasa, een klein uurtje rijden (zo vroeg in de ochtend dan wel te verstaan) om daar naar zijn +/- 100 jumbo’s te komen kijken. Volgens Rob (Ornafish RED.) een hele uitzonderlijke en zeg maar gerust unieke geste en gelegenheid.”

plusminus 100 Jumbo Koi in een verwarmde buitenvijver. love it!
buitenvijver hirasawa8

watertanden

 

De Mukashi wordt ‘opgehaald’ In de bowl bij aankoop

Roll-Over: Ze is meteen de grote lieveling van Joachim. Echter, zoals een onbekend gezegde luidt heb je mooie vrouwen nooit alleen en hij moet haar dan ook al vlug delen wanneer ze in Appeltern de titel als Jumbo Champion in de wacht sleept. Samen genieten kunnen ze niet want nog dat weekend in 2010 moet miss Mukashi levensreddend worden gedokterd door Tim Barbe. Alhoewel het moeilijk te bevestigen is, leek het erop dat de Koi een hartstilstand heeft ervaren.

Revival: Moedig en juist besluit de eigenaar kordaat de vis uit de show te halen en onder begeleiding terug naar de zaak te vervoeren alwaar deze op advies van de Koi dokter en kwekers langzaam naar een hogere temperatuur werd gebracht plus 6 kg zout per kuub water. Ook heeft koidokter Tim Barbe de Koi zowel een cortisol- als een vitamine-injectie gegeven. De cortisol-injectie zorgt voor een reactie van het lichaam waarbij de afweer direct wordt gestimuleerd en de vitamine-injectie zorgt voor een verbetering van de algehele conditie van de vis en daarbij de afweer op een langere termijn. De zes jaar oude (nana-sai) Marusei Mukashi Ogon reageert hier goed op en toont daarbij wilskracht. Ze zwemt kort daarop al weer voor haar rondjes in de grote zwemvijver van Koicenter Tiel.

Japanse kweker Ueno-san en koidokter Tim Barbe werken bezorgd samen om de vis de nodige medische verzorging te geven

Return: Door dit voorval vond een vermeende transfer naar Een Parijse hobbyist geen doorgang. Joachim is er niet erg rouwig om; ze blijft nog bij hem en hij kan er persoonlijk op toezien dat de Koi een volledig herstel krijgt. Dat bewijst hij vervolgens door twee jaar later terug te komen op dezelfde show; nu in Rijswijk en met een lengte van inmiddels 110cm weet het duo wederom de titel als jumbo champion terug te pakken. De Mukashi Ogon ziet er dan beter uit als ooit tevoren. Ook toen was KoiQuestion erbij. Lees hier over deze overwinning.

Screen Shot 2013-05-11 at 7.21.56 PM

In volle glorie

Retire: Een revival en een return, een vis met historie en persoonlijke band met diens dealer en verzorger. Alles is vergankelijk; zo ook de tijd voor hen samen. Ze gaat met pensioen; nog steeds schitterend bij een anonieme hobbyist. Dat verdiend ze; voor Joachim als dealer natuurlijk welkom, maar een gat in de lucht springt hij niet;

“Bij ons is ze in de jaren nog bijna 12 cm groter geworden. Ze heeft menig prijs gewonnen en een grote indruk achtergelaten. Daardoor heb ik toch gemengde gevoelens bij deze mooie verkoop”

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App