Vandaag een bezoek gebracht aan onze nieuwe sponsor (hoe zouden wij kennis kunnen delen zonder sponsors) House of Kata, wat zij doen hoeft denk ik geen verder betoog. Wie de motors van het bedrijf zijn is niet voor iedereen bekent dus zal ik ze maar even met naam benoemen; Gerrit Arends en Gerjan Romijn. Wanneer je op de site van House of Kata kijkt dan zie je de pagina “Koi Biosecurity” vrij vertaald Koi Biologische bewaking. Ik wilde graag weten waar dit allemaal voor staat. Vandaar mijn bezoek aan House of Kata, en in dit geval was Gerjan mijn gesprekspartner.

gerrit

Gerrit Arends

IMG_0097

Gerjan Romyn

Het verkeer werkte niet erg mee ( 60 minuten file) maar het gebakje bij de koffie en het warme gevoel van welkom, maakte weer veel goed! Knipsel22 Engel: Ik lees op jouw site over Koi Biosecurity, wat is dat vraag ik mij af. Gerjan: Dat is simpel gezegd terug naar de basis, voor veel mensen is het onbekend en nieuw. Terug naar de basis is proberen te realiseren om terug te gaan naar de natuur. Om de Koi zoveel mogelijk het naar de zin te maken. Engel: Hoe bedoel je dat dan, want wij zijn toch wel goed bezig met onze filters etc. Gerjan: Ja dat is zo, alleen in de vrije natuur heeft één vis ongeveer 30.000 m³ tot zijn beschikking, dus ja, goed bezig met filters……. maar wel beperkt. Het DNA van de vis geeft aan wanneer er overbevolking is, dit kenmerkt zich onder andere door het anti-groeiferomoon. halamid djjj staandzonderslang2 Engel: Wat is dat voor een feromoon Gerjan: Dit wordt aangestuurd door het DNA wat aangeeft dat zijn territorium te klein is geworden. (wij foppen het DNA hiermee door iedere week minimaal 10 % water te wisselen) Hierdoor kan de Koi lekker doorgroeien. Engel: Maar wij spoelen toch niet alleen om de feromonen Gerjan: Je doelt op het Nitraat, inderdaad dat is zo. Echter er zijn veel meer zaken die wij wegspoelen waar wij nog helemaal (nog) niets van weten wat dit is. Zoals de parameter na het bijzetten van de nieuwe Koi. Welke dan in een stressvolle omstandigheid komt die dan ook voeding en ruimte moet delen. En daardoor allerlei antistoffen loslaat zoals de anti-groeiferomoon of KHV. (De KHV zit opgesloten in het DNA en door de stress na bijzetten kan dit makkelijker loskomen) Hier kun je door Koi Biosecurity toe te voegen dit soort problemen mee ondervangen. virkona2 - kopie Engel: Kun je wat specifieker zijn over het KHV en de bestrijding door Virkon. Gerjan: Uiteraard, kijk wanneer een Koi in de stress schiet dan kan het gebeuren dat hij KHV loslaat. In principe heeft elke Koi KHV in zijn DNA, net als de mens de vreselijke ziekte Kanker in zijn DNA heeft. Wanneer de Koi dit loslaat zal de gehele vijver besmet raken. Wanneer je Virkon gebruikt zal de Koi rustiger zijn en zijn KHV in zijn DNA houden. Laat hij het toch los dan zal het geëlimineerd worden door de Virkon.

hiermee wordt voorkomen dat je maar raak strooit met verkeerde medicijnen

Engel: Je zei zojuist dat wij terug moeten naar de basis, hoe zie jij dat. Gerjan: Kijk, de Europese wetgeving zorgt er voor dat wij straks niet meer zomaar een middeltje tegen Witte Stip of andere parasieten kunnen halen bij de Koidealer. Dit zal dan moeten gebeuren bij de Dierenarts. En ja, dat zal duurder worden dan je nu gewent bent! Ik ben daarnaast ook van mening dat dit een goede zaak is, hiermee wordt voorkomen dat je maar raak strooit met verkeerde medicijnen welke dan toch weer in het milieu terecht komen. Tevens wordt de Koi ook niet meer resistent tegen de medicijnen. Ook hier bied Virkon een prè-oplossing. Knipselgroot Engel: Maar hoe zit dat dan met terug gaan naar de basis. Gerjan: Ik bedoel de mensen moeten plezier hebben in het houden van Koi. En niet allerlei medicijnen in hun schuur bewaren in het kader van “je weet maar nooit” Je moet niet vergeten dat voordat de Koi naar Nederland uit Japan komt hij vaak al enkele antibiotica behandelingen n achter de Koikiezen heeft! Juist dit maakt de Koi resistent tegen medicatie. Juist daarom Virkon, wij verkopen dit sinds 2010 en de laatste maanden neemt dit een grote vlucht. Ook merken wij dat de Koidealer hier het grote voordeel van inziet. Virkon komt niet bij het DNA van de Koi, maar zal een aanval plegen op alles wat zorgelijk is voor de Koi. Daarom gebruikt hij dit ook bij binnenkomst van de Koi uit land van herkomst in de quarantaine-periode voor de verkoop! Engel:  Gerjan ben ik nog iets vergeten te vragen waarvan jij zegt; hé dit wou ik eigenlijk ook nog even zeggen. Gerjan: Nee Engel, eigenlijk niet, en wanneer er toch nog vragen van de KoiKichi onder ons zijn, kunnen zij altijd mailen naar  info@houseofkata.nl Hierna dank ik Gerjan voor de gezelligheid en verlaat het kantoor van Gerjan en Gerrit, op weg naar IJmuiden!

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App