Stel, ik wil een nature-style aquascape creëren, hoe pak ik dit aan? Dat waren de afsluitende woorden van deel 1 over de fascinerende wereld van de onderwaterlandschappen: Aquascaping. In dit tweede en afsluitende deel van het interessante gesprek tijdens de Holland Koi Show met Mickey Paulssen van Miroshaki.nl krijgen jullie op deze vraag een antwoord.

Ik zou beginnen met een bak ter grote van 60x35x40 cm, dit is echt ideaal

01 “Als je wilt gaan beginnen met aquascapen, zou ik persoonlijk beginnen met een bak met de inhoud ter grootte van de bakken die hier op de Holland Koi Show staan (zie foto’s). Een bak van zo’n 60x35x40 centimeter is ideaal voor een startende hobbyist.” Mickey vervolgd: “Vervolgens bepaal je welke hardscape je wilt in je creatie en welke opstelling je gaat toepassen. Opstellingen als een heuvel, dal, driehoek, enz. De mogelijkheden zijn enorm dus spreek je creativiteit aan!” 03

02

Door de omvang van dit aquarium wellicht niet helemaal een ideale startersbak, maar hier is goed te zien hoe een scape opgebouwd wordt…

374523181_8808b2e638

Het eindresultaat van de bovenstaande scape…

07

De meester zelf bij de creatie…

Als je duidelijk weet hoe jouw eigen stukje onderwaterlandschap er uit moet komen te zien kun je beginnen met de beplanting. Maar níet voordat er een juiste voedingsbodem voor de planten is gelegd. Zonder een speciale voedingsbodem waarop grind of zand als afwerking wordt gestrooid, zullen de planten in de scape het niet overleven.

Deze klei is wél wat duurder dan de andere oplossing

Overigens is er een kleisoort die dezelfde uitstraling heeft als het grind op de bodem, daarnaast is deze klei tegelijkertijd ook voedingsbodem en gaat vele jaren langer mee dan de conventionele voedingsbodems. Deze klei is wél wat duurder dan de andere oplossing, maar eigenlijk dus een betere oplossing in het aquarium. Voor wat betreft de beplanting is het, zoals al eerder geschreven in dit blog, raadzaam om niet teveel soorten toe te passen en er op te letten dat de scape niet “klein” en minder ruimtelijk gaat lijken door de grote planten die er in staan. Om de planten laag te houden, is de toepassing van een CO2-installatie een goede truc. Door koolstofdioxide toe te voegen aan het water, zullen de planten het licht niet op gaan zoeken (lees: naar boven groeien). Op deze wijze kan er net zo’n strak tapijtje als in “De Kuip” worden bereikt. 14688311a Eventueel kunnen er na het beplanten van de scape ook nog enige dieren worden uitgezet, zoals garnalen of visjes. Pas ook hiermee op dat de scape wel in verhouding blijft en niet dat er monsterlijk grote vissen door het uitgestrekte miniatuur landschap zwemmen. Kies daarom voor een subtiel klein schooltje van dezelfde variëteit visjes of een aantal van hetzelfde soort garnalen. De dieren moeten bij wijze van spreken als figurant in de scape aanwezig zijn. Mickey waarschuwt nog wel even dat de dieren niet te snel bijgeplaatst moeten worden: “Plaats garnalen of vissen pas na een week of 3 á 4 in de scape, de planten scheiden in het begin nog gif af, welke bij de plantenkweker zijn gespoten.” Starmos

Uiteraard is het schoonhouden een klusje welke er gewoon bij hoort

IMG_4969

Snoeigereedschap op maat om de scape in shape te houden

Uit de Koi- en vijverwereld weet ik dat het succes van de hobby valt of staat bij een gedegen onderhoud van het “biotoopje” in kwestie. Uiteraard is het schoonhouden een klusje welke er gewoon bij hoort en is dit een onderdeel van de hobby, maar om tóch een indicatie te krijgen van de tijd die hieraan besteed dient te worden, vraag ik dit aan Mickey: “Het onderhoud aan een scape van 60 liter, zal ongeveer een half uur per week in beslag nemen. Om lange tijd te kunnen genieten van je scape, is het wenselijk om continue oud- en dood blad te verwijderen uit het aquarium. Eens per week dien je de plantjes bij te snoeien, het snoeiafval te verwijderen en 30% water te wisselen. Zo houd je de scape mooi in vorm en de waterkwaliteit goed. Ikzelf meet ook periodiek de waterwaarden om goed inzicht te houden in de waterwaarden.”

Leuke hobby, gemakkelijk om mee te starten, geen uren onderhoud…

Super Ik ben naar gelang het interview vordert, steeds enthousiaster aan het worden… Leuke hobby, gemakkelijk om mee te starten, geen uren onderhoud… Super! Het enige waar ik nog erg benieuwd naar ben zijn de kosten. Is er een “startersbak” voor ieder budget, of moet er om te kunnen starten met Aquascaping weer diep in de portefeuille getast worden? z7u8

Een bak van deze grootte met afgeronde hoeken aan de voorzijde heb je voor ongeveer € 80,- Mickey: “Net als bij de Koihobby kun je het zo

gek maken als je wilt. Mocht je besluiten om te gaan aquascapen, zou ik aanbevelen om te beginnen met een bak van zo’n 40 tot 60 liter. Van een dergelijke scape zijn de kosten te overzien, het zou zonde zijn als je een vermogen investeert en deze hobby blijkt toch niets voor je te zijn. Een bak van deze grootte met mooie afgeronde hoeken aan de voorzijde heb je voor ongeveer € 80,-. Uiteraard kan het ook duurder door ultra blank glas te nemen (Optical White genaamd), heel mooi, maar dat heeft ook een prijs.   ”
gallery_09a

Om de scape goed uit te lichten, dient er tevens een verlichtingselement te worden aangeschaft met een vermogen van zo’n 0,5W/liter. Filter, bij voorkeur extern zodat dit geen onnatuurlijke aanblik in de bak tot gevolg heeft is meestal ook nodig, al zijn er meerdere voorbeelden van scapes zónder gebruik van enig filter.
th_External_Skimfilter

Naast deze primaire zaken, kan er voor de ultieme Aquascape-beleving óók nog worden geïnvesteerd in de al eerder genoemde CO2-installatie voor de plantengroei en voor een verwarming om de bak op de juiste temperatuur voor plant en dier te houden. “Een totaal setje als hierboven besproken, inclusief de voedingsbodem, rotsen, plantjes en eventueel wat visjes heb je al voor zo’n €150,-. Dit is echter wel berekend zónder een CO2-installatie; wil je een dergelijke installatie op de bak aansluiten, komt er nog een kleine honderd-vijftig euro bij. Een CO2-installatie is echter niet persé nodig, daarom heb ik deze voor het gemak even buiten beschouwing gelaten” aldus Mickey. Zonder dat ik het überhaupt doorhad, was ik al een hele tijd met Mickey over deze interessante hobby aan het praten.
IMG_4965

Omdat er al een flink aantal mensen voor haar stand waren verzameld om vragen te stellen en om zich te vergapen aan de mooie scapes die zij speciaal voor de Holland Koi Show had opgebouwd, wilde ik haar niet langer storen zodat zij anderen ook kan informeren, adviseren en misschien zelfs overtuigen te starten met Aquascape!
8nwx

61lo

SONY DSC

post-1-0-51694000-1350151597

Een aantal schitterende creaties van de beste Aquascapers wereldwijd… Graag wil ik Mickey Paulssen bedanken voor het leuke en informatieve gesprek. Voor meer info over Nature Style Aquascape verwijs ik u graag door naar haar site Miroshaki.nl, waar tevens een forum (www.miroshaki.nl/forum) te vinden is met een schat aan informatie en inspiratie.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App