Het is een legitieme vraag en iedere hobbyist vraagt het zich wel eens af. Hoeveel is mijn Koi waard? Zo ook Roy Witkamp die er zijn mede hobbyisten naar vraagt op Social Media. Lijdend voorwerp is een Tancho Kohaku van Matsue. De vis meet 55cm. Je ziet meteen dat de reacties uiteenlopend zijn. Verdere reacties zijn “wat de gek er voor over heeft” en dat is dan ook een veel gehoord cliche. Hoeveel is mijn Tancho waard?

Hoeveel is mijn Koi waard?

 

Mijn standpunt is dat het onmogelijk is om de waarde van een Koi toe te dichten aan de hand van een foto. Natuurlijk kun je wel een ruwe schatting maken of het dichter bij de 400 of 4000 zal liggen, maar zelfs dan moet je buiten een foto om, goed geïnformeerd zijn. In dit voorbeeld weten we wat de lengte is, welke variëteit het betreft en wie de kweker is. Wat je nog niet weet is echter ook essentieel. Met name hoe oud de Koi is. Voor een nisai is het zeer zeker aardig, voor een yonsai is dat minder indrukwekkend en of je nu de mening bent toegedaan dat dit niet van belang is voor diens uiteindelijke lengte, het potentieel vooruitzicht is er wel mee gestagneerd.

de huidkwaliteit is nog altijd de meest onbegrepen factor

Voorts zal de vis als female – niet altijd terecht – meer waard zijn. Verder is niet alleen de tancho spot belangrijk, maar ook vooral de kwaliteit van het shiroji en de huidkwaliteit hetgeen nog altijd de meest onbegrepen factor is. De borstvinnen zou ik ook willen zien, want die zie je niet goed op de foto. Ook de hele body moet je zien om ook maar iets zinnigs te kunnen zeggen over de waarde van deze Koi. Want Matsue – die voor mij bekend staat vanwege de relatief breed gebouwde Kohaku op reeds jonge leeftijd – impliceert wel enigszins iets wanneer het over de lichaamsbouw gaat, maar niet alles.

Zou je anders over een Tancho denken wetende dat links een jaar geleden was en rechts nu? En wat als het andersom zou zijn?

Er zijn dus tal van factoren en persoonlijk zouden er afhankelijk van de variëteit nog veel meer factoren zijn die zouden bepalen of het ‘de moeite waard’ is. Het zijn een aantal zaken waar de meeste hobbyisten aan voorbij kijken wanneer ze een Koi kopen. Terwijl dit eigenlijk doorgaans veel en veel belangrijkere vragen zijn dan wie de kweker is. Stel dus de juiste vragen! Denk aan: Hoe zag de Tancho spot er een jaar geleden uit? Misschien is ze wel minder geworden, kleiner of juist mooi op kleur gekomen. Hoe is het gedrag van deze Tancho in de vijver en – daar de Tancho door de regel heen enigszins gevoeliger is voor stress – hoe goed eet hij of zij doorgaans? Ik zou meer over hebben voor een vriendelijke Tancho die iets minder puntgaaf is dan een ‘perfecte stip’ die het vertikt te vreten.

Persoonlijk zou ik het graag zien dat er bij te koop aangeboden Koi ook een karakterschets zou worden vermeld

Het grappige is nog wel dat ik dit artikel begon te schrijven omdat ik juist een ander standpunt in wilde nemen omtrent het bepalen van de waarde, maar daar zal ik ongetwijfeld op terug komen. Dus weet je wat? Ik maak er een serie van! De boodschap die ik nu over wil brengen is bij het toekennen van waarde je niet blind te staren op zaken die out in the open liggen, maar ook eens na te denken over de minder opzichtige zaken die toch van belang zijn. Zoals de ontwikkeling van de Koi tot op dat moment en het karakter van een vis. Het is toch gek dat we daar altijd wel op letten bij een kat of een hond, maar niet bij een Koi. Persoonlijk zou ik het graag zien dat er bij te koop aangeboden Koi ook een karakterschets zou worden vermeld. Dat zal wel niet zo snel gebeuren, maar vraag er naar. Het kan je bij twijfel net de doorslag geven.

bron compilatiefoto tancho spot: www.koi-bito.com

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

2 reacties

  1. Leuke invalshoek! Ik zie vooral veel “kenners” voorbij komen op de social media die roepen hoe hard een koi wel niet gegroeid is, maar als ik eerlijk ben…. Dan heb ik de meeste lol van een ghost die zowat mijn hand eraf trekt bij het voeren en zelfs van een zonnebaars die met me meedraait als ik in de buurt kom met bruin brood. Alles hangt m.i. vooral af van de lol die je zoekt in een vijver: echt contact met de vissen of meer status zoekt in de koi-gemeenschap.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App