Jos Aben at the job

Tiebo: Hoe is de Atarashii Doitsu ochiba op je pad gekomen en wanneer? Was dit van meet af aan een doel of werd je er tijdens je kwekersavontuur mee geconfronteerd?
Jos:Mijn bedoeling was om een huidkwaliteit te kweken die een gouden metallic look had zonder metallic te zijn. Hoe meer glans een Koi heeft, des te langer blijft de jeugd en met name dus de jonge en frisse uitstraling behouden. Dat betekende dus een nieuw soort huidkwaliteit te kweken waar duidelijk meer Iridoforen (huidkristalen) aanwezig zijn. Dat was een lange weg en voordat ik zover was zijn daar enkele generaties overheen gegaan. Het avontuur om deze nieuwe huidkwaliteit te kweken heeft ongeveer 12 jaar geduurd.

 Er zijn weinig geheimen in de Koiwereld en al zeker zeer weinig die ik niet prijs geef

Tiebo: Hoe heb je deze varieteit tot leven gebracht en waar komt de goudkleurige en de metallieke vererving vandaan? Was het een Kogane Ochiba tegen een Doitsu Ochiba of is dit te makkelijk gedacht? Was het een Kikusui tegen een (Doitsu) Ochiba of zelfs een (Doitsu) Hariwake. Oke, ik ben aan het vissen 😉 Kun je ons wat meer vertellen over de ouderdieren?
Jos: Dat het duidelijk is dat vooral een Doitsu Ochiba aan de basis ligt zal duidelijk zijn. Omdat Doitsu Ochiba echter een variëteit is die vaak toch nog gevoelig is voor veranderingen moest en mocht ik dus geen variëteit inkruisen die datzelfde kenmerk ook heeft. Dat betekend dus zeker geen Hariwake. Welke variëteit ik echter wel ingekruist heb en waarom wil ik echter liefst voor onszelf houden. Er zijn weinig geheimen in de Koiwereld en al zeker zeer weinig die ik niet prijs geef. Dit is er echter eentje van. Ook omdat we inmiddels al met meerdere variëteiten ditzelfde kenmerk produceren of aan het produceren zijn. Een volgende stap waar we nu mee bezig zijn is om deze huidkwaliteit op geschubde variëteiten te kweken.  Hier zijn inmiddels de eerste voorzichtige stappen in genomen.

Tiebo: De hoeveelste generatie zijn de tosai van dit jaar en wat zijn de variëteiten voortkomend uit deze kweek?
Jos:Dit is inmiddels de vijfde generatie. Op dit moment is een Atarashii Doitsu Ochiba kweek een net zo stabiele kweek als bijvoorbeeld een Doitsu Sanke kweek. Bij een Doitsu Sanke kweek vind je bijvoorbeeld, Doitsu Kohaku, Aka Muji, Bekko, Shiro Muji en natuurlijk Sanke. Bij een Atarashii Doitsu Ochiba kweek vind je Soragoi, Chagoi en Ochiba. Maar allemaal met die kenmerkende metallic look. Deze vissen houden letterlijk en figuurlijk de schijn op een metallic variëteit te zijn, maar zijn het dus beslist niet.

Tiebo: De vis ziet er uit als een Ochiba en draagt ook de naam. Zijn ze in potentie ook even tam en kun je iets vertellen over de groeipotentie?
Jos: Ze hebben duidelijk hetzelfde karakter als de Doitsu Ochiba en zeker ook met dezelfde groeipotentie.

Atarashii Doitsu Ochiba 2 (1)

Tiebo: Persoonlijk denk ik dat dit een populaire variëteit zal worden onder de liefhebbers. Hoe groot is de kans dat ze deze variëteit ook in Japan zullen gaan kweken?
Jos:De vraag naar de Atarashii Doitsu Ochiba is zeer groot. Meer zelfs als de vraag naar de normale bekende Doitsu Ochiba. Of ze deze variëteit ook in Japan gaan kweken kan ik niet beoordelen. Er is zeer veel werk gaan zitten om deze variëteit ook echt als variëteit te kweken. Zou het gewoon uit een kruising komen van 2 variëteiten dan denk ik wel dat men ze op termijn ook in Japan zou tegenkomen. Omdat hier echter enkele generaties overheen gegaan zijn weet ik niet zeker of daar in deze commerciële tijd ook de aandacht aan besteed zou worden. Ook omdat het een Doitsu Variant is en er zich duidelijk minder kwekers met de Doitsu kweek bezig houden. Laat staan een nieuwe huid variëteit te ontwikkelen. Want het is niet alleen de kleur maar met name ook de metallic look wat anders is als alle andere variëteiten.

Een echt gouden kleur Koi. Niet alleen van naam, maar dus ook echt in kleur

Tiebo: Over welke nieuwe variëteit zal ons volgende interview gaan? 😉
Jos:O we hebben nog wel een aantal variëteiten die we aan het ontwikkelen zijn. Waarvan enkele al in een ver gevorderd stadium. Zoals ik al zei zijn we ook bij andere variëteiten bezig om deze metallic look te produceren. Niet alleen dat maar ook een Ki Kujaku met het Hariwake geel, een Ki Kikokuryu met ditzelfde geel. Een echt gouden kleur Koi. Niet alleen van naam, maar dus ook echt in kleur. Dit zijn enkele voorbeelden waarvan ik graag in de toekomst enkele voorstellen wil.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App