Tijdens de Holland Koi Show was het, ondanks dat de naam dit wél doet vermoeden, niet alleen Koi, Koi en Koi dat de klok sloeg. In de aquariumtent op het showterrein bevond zich, naast diverse vormen van aquariumleven als Goldfish, Betta’s en zee-aquaria, een stand van “Miroshaki”, dè Nederlandse site (en forum) voor Nature Style Aquarium, ofwel Aquascape.
IMG_4964
Ik had tot voor kort eigenlijk nog nooit van deze vorm van de aquariumhobby gehoord, maar werd hier door Joop van Tol tijdens één van onze carpoolritjes naar een vergadering ten behoeve van de Holland Koi Show op geattendeerd en sindsdien gefascineerd geraakt door deze onderwaterkunstwerkjes.

Om kennis te maken met de grondlegger van de site en Aquascape-hobbyist Mickey Paulssen

Om die reden ben ik in een vrij uurtje tijdens de show naar deze stand gegaan, om de scapes in de stand te bewonderen en kennis te maken met de grondlegger van de site en Aquascape-hobbyist Mickey Paulssen.
IMG_4967
De site www.miroshaki.nl is oorspronkelijk begonnen als een eerbetoon aan Takashi Amano, de man die het aquascapen begon en tot kunst verhief. Mr. Takashi Amano is geboren in Niigata, Japan. Ons als Koiliefhebber uiteraard zeer bekend in de oren klinkend, gezien dit ook de bakermat van de Nishikigoi is. Na een profcarrière als wielrenner, startte hij met (natuur)fotografie en schilderen en dit deed hij zeker niet onverdienstelijk!
fotografie
De meest schitterende natuurtaferelen in Borneo, West Afrika, de Amazone en uiteraard zijn thuisland Japan werden door Mr. Amano vastgelegd op foto. Echter was dit voor hem nog niet voldoende: liever nog legde hij deze taferelen vast in een levend schilderij… Aquaria!

Door zijn grote liefde voor het creëren van stukjes onderwaterlandschap, ontstond in 1980 zijn bedrijf “Aqua Design Amano” (ADA) en dat was het begin van het hedendaagse Nature Style Aquascaping.

Een aquascape, wat is dat nou precies?

De term “aquascape” is in principe gewoon een Engelse vertaling van “een ingericht aquarium”. Nou zijn er natuurlijk vele manieren om een aquarium in te richten, echter zijn de twee meest bekende stijlen de Dutch style en aquascaping- of Nature Style.
Starmos
Het grootste verschil tussen Dutch style (de naam deed het vast al vermoeden: het is een stijl, bedacht en uitgevoerd door Nederlanders) en Nature Style is dat de Hollandse wijze van aquaria inrichten vooral erg vol en druk is: een grote diversiteit aan planten groeit weelderig in de bak en ook worden er vaak vele decoratiematerialen en achterwanden toegepast.

Er moet een ongerepte natuurlijke kracht van uitgaan………

De Nature Style daarentegen is vaak veel meer ingetogen en rustig. Aquaria volgens het aquascape principe hebben een natuurlijke uitstraling met weinig storende elementen. Er moet een ongerepte natuurlijke kracht van uitgaan, maar tegelijk rust, vrede en harmonie uitstralen.
gallery_11a
De bak kan op meerdere manieren worden opgebouwd, verteld Mickey, zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een hardscape van steen, wortelhout, of een combinatie hiervan. Voor welke materialen je kiest is uiteraard aan jezelf: kies wat je mooi vind! Wat wél erg belangrijk is voor een goed resultaat, is dat er goed gelet wordt op het voorkomen van symmetrie in de scape. Plaats daarom altijd een oneven aantal rotsen in de bak en zorg dat deze tevens ongelijk van grootte zijn.
IMG_4972
Wist je trouwens dat deze rotsen in een scape allemaal hun eigen naam hadden? Zo wordt bijvoorbeeld de grootste steen “Oyaishi” genoemd, de “Fukuishi” is de secundaire steen en de rots die aan de andere zijde van de Oyaishi ligt noemt men de “Soeishi”.
IMG_4974
Naast het gebruiken van ongelijke rotsen in de scape, is het ook aan te raden om “de wet van derden” toe te passen, door fotografen vaak “de gulden snede” genoemd.
Door deze regel op de juiste wijze te gebruiken, krijgt de scape focuspunten en diepte en zal het geheel erg interessant gaan ogen.

gallery_17a

Voor wat betreft de beplanting geeft Mickey aan dat je vooral niet moet overdrijven in de diversiteit: “Beperk het aantal plantensoorten en mossen in de scape, wanneer er teveel soorten worden toegepast zal de scape onnatuurlijk en onrustig gaan ogen en dat is nou net niet wat we willen bereiken. Wees er ook bewust van dat teveel grote planten in het aquarium, het landschap kleiner doen lijken. Beter is het om voornamelijk kleine bodembedekkers toe te passen”.
Hemianthuscallitrichoides

gal_01_01-2

Stel, ik wil een nature-style aquascape creëren, hoe pak ik dit aan? Dat lees je in deel 2.

 

 

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App