In diverse media kwam onlangs naar voren dat er deze zomer een stuk meer mensen gestoken zijn door de zogenaamde pieterman. Met name in de buurt van Zandvoort zijn er slachtoffers gevallen. De teller staat momenteel op twaalf… Maar wat is een pieterman nu precies en zijn ze echt zo gevaarlijk? Is er reden om ongerust te zijn?

De kleine pieterman, een vis die niet eens de twintig centimeter haalt

Grote pieterman in het zand

De Grote Pieterman

De pieterman is een klein visje dat algemeen voorkomt aan de Nederlandse kust. Ook overal langs Middellandse Zeekusten is het beestje te vinden. Dus ook op vakantie in het zonnige zuiden kun je een pieterman tegenkomen. Meer specifiek gaat het hier om de kleine pieterman, een vis die niet eens de twintig centimeter haalt. De grote broer, niet ontoevallig de grote pieterman genoemd, lijkt er sprekend op en kan de veertig centimeter halen. Echter is deze vis in de Nederlandse wateren zeldzaam. Dus die zal je niet snel tegenkomen.

Kleine pieterman

De Kleine Pieterman

Het voedsel bestaat uit garnalen en kleine visjes

Maar de kleine pieterman dus wel. Hij  lijkt wat op een baarsje met een schuin omhoogstaande bek. Ook loopt de rug vrij recht naar achter en vallen de rugstekels op. Een pieterman is een echte bodemvis die ingegraven in het slib of zand de dag doorbrengt. Het voedsel bestaat uit garnalen en kleine visjes. En laten dat soort prooien nu met name vlak onder de kust voor te komen. Dus overal waar je garnalen vangt of ziet kun je de pieterman ook tegenkomen. En als de vis is ingegraven  in het zand vlak voor de branding en je sowieso toch al weinig ziet in het troebele water langs de kust, kun je je indenken dat je er op eentje gaat staan.

hon

Ook deze viervoeters moet voorzichtig zijn!

De stekels die de vis als bescherming heeft komen dan in de voet terecht en bevatten ook nog een gemeen gif. Zelfs zo giftig dat de pieterman in de top staat van Europa wat betreft giftigste dieren. Dus is het wel veilig om het zeewater in te gaan met al die geniepige visjes die niet eens kunt zien?

mensen die roekeloos het water in gaan kunnen helaas op een pieterman trappen

Gelukkig valt dat wel mee in werkelijkheid. Een pieterman laat zich natuurlijk niet zomaar vertrappen. Mocht er een potentiele vijand aankomen zwemt zo’n vis in de regel snel weg. Dat er de laatste tijd meer slachtoffers gevallen zijn heeft vooral te maken dat het lang warm is geweest en er veel meer mensen het water in gaan om te zwemmen of af te koelen op het strand.  En er zijn altijd wel mensen die roekeloos het water in gaan en helaas op een pieterman trappen.

1b90d446-9c29-409e-931f-94c619b6b5fc

En zo kun je ook genieten

Wat kun je doen om dit de voorkomen? Ten eerste door rustig het water in te gaan. Niet rennen of springen in de branding in ieder geval. Dan is de pieterman al lang weggezwommen voordat je er op kan trappen. Verder kun je waterschoenen of zo aantrekken.

Mocht je toch gestoken worden kun je het beste de wond in verwarmd water houden

Zeker langs de Middellandse Zee is dit aan te raden omdat je daar ook nog veel zee-egels hebt en dergelijke. Mocht je toch gestoken worden kun je het beste de wond in verwarmd water houden. Het blijkt namelijk dat het gif bestaat uit eiwitten die instabiel worden boven de veertig graden. Dan voorkom je dat het erg veel pijn blijft doen en het gif onschadelijk gemaakt wordt. Levensgevaarlijk zal het voor een mens ook niet worden gelukkig, maar helaas is het gif wel erg pijnlijk.

Kortom, echt zorgen maken hoeven we ons niet. Elk jaar weer zwemmen er talloze pietermannen langs onze kusten en confrontaties blijven bijna altijd uit. Als je rustig door het zand schuifelt of zwemt zal de pieterman al lang vertrokken zijn.

bloot

Deze dame zal wel niet zo snel last van De Pieterman hebben

Comments are closed.