In deel één van mijn reportage over Ngan Hoang vertelde ik hoe een speciale ontmoeting ik had met Ngan. Zijn oorsprong uit Vietnam, het Zen-Boeddhisme en zijn 7 jaar in het Zen-Boeddhistische klooster in Frankrijk heeft zijn sporen op Ngan nagelaten.
19
Toen er nog sprake was van één Vietnam werd deze vorm van kunst door heel Vietnam bedreven, bijna ieder dorp had wel een familie die deze vorm van kunst machtig waren, zo ook in zijn geboortedorp Auii. Echter Ngan is een van de laatste die dit doet. Ngan heeft in Frankrijk 7 jaar in een Zen-Boeddhistisch klooster gewoond, waar hij zijn vakmanschap verder uitgebreid heeft. Ngan is van mening dat je Zen Boeddhisme moet aanwenden om plezier in je werk te hebben.
18h
Zen is een vorm van Boeddhisme die sterk de nadruk legt op dhyana oftewel concentratie-meditatie.  Hiermee wordt inzicht verkregen in de eigen ware aard om zo de weg te openen naar een bevrijde manier van leven. (Bron Wikipedia)
18g Dit probeert hij dan ook in zijn beelden tot uiting te brengen. En precies dit is wat mij zo raakte, die kleine man uit Vietnam die daar met zo met zijn cement aan het gooien is op zijn pallet op een manier dat je denkt hé dat is makkelijk. En daarna het op zijn sculptuur aanbrengt en verder met zoveel passie en liefde een Draak maakt. Wat Ngan ook nog creëert zijn tempels bouwen, maar ook bruggen.
15b Aan deze tempels en bruggen brengt Ngan weer met dezelfde liefde en passie zijn sculpturen aan, zodat iedereen kan genieten van zijn kunst.
eigenlijk kan ik wel tien A4tjes vol tikken over Ngan en wat hij zoal kan. Op onze stand zeiden mijn collega’s van KoiQuestion tegen mij nadat ik terug kwam van mijn interview; “wat kijk jij vrolijk en blij, heb je iets moois gezien of zo….”
5 Dit bracht Ngan bij mij naar boven en zijn prachtige met de hand gevormde beelden. En omdat ik vind dat in dit geval foto’s veel meer zeggen dan woorden zal ik je laten genieten van het werk van Ngan, veel plezier. Oh ja, dat vergeet ik bijna te zeggen, wil je Ngan Hoang in levende lijve zijn kunsten zien vertonen kom dan naar de HKS te Arcen, want daar is Ngan ook 3 dagen lang te bewonderen!
3

16b

16d
18f
Ik wens Ngan en zijn vrouw erg veel succes met hun missie om mensen gelukkig te maken door de prachtige beelden van Ngan.

Op deze video kun je zien met welk een passie Ngan aan het werk is.

Reacties

3 reacties

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App