De afgelopen dagen waren zeer heavy met hard werk. Een werkdag op de farm begint om 6 uur s’ochtends. Ik werk tot 8 en dan krijg ik ontbijt bij Daisuke. Japans ontbijt is zeer lekker en handig in combinatie met het harde werk. Het is meestal rijst in combinatie met vis of vlees met groente. Het helpt ook dat de vrouw van Daisuke erg goed kan koken! 

Deze lange dagen draaien alle werknemers 6 dagen per week

Na het ontbijt werk ik door tot half 1, dan is er een gezamelijke lunch voor alle werknemers. Je krijgt dan een pauze van 1 uur en vaak nemen de werknemers dan even de tijd om te slapen. Na de lunchpauze wordt er doorgewerkt tot al het werk voor die dag klaar is. Dit kan zijn tot een uur of 6, maar meestal tot 7 uur. Na het werk eet ik mee bij Daisuke thuis. Als je kaar bent met het avondeten ben je meestal al zeer moe en rond een uur of 9 lig ik al weer in bed. Deze lange dagen draaien alle werknemers 6 dagen per week, wat erg normaal is in Japan.

1 achterblijver kan veel jongbroed opeten

Op de tweede dag heb ik voor het eerst een vijver geharvest. Naast de 6 mudponds heeft Momotaro naast de farm nog een aantal vijvers met betonnen muren, maar modder op de bodem. Het afvissen van deze vijvers gaat vrij gemakkelijk, maar een sleepnet trekken is vrij zwaar. Elke vijver wordt 2 keer afgesleept, en nadat al het water eruit is nog gecontroleerd op achtergebleven visjes in de modder. Hierbij ga je met een netje door alle modderplassen en zak je diep in de modder met je laarzen. Zwaar werk, maar als er ook maar 1 visje achterblijft kan deze wanneer nieuwe pasgeboren visjes in de vijver worden uitgezet veel vissen opeten. Zelfs als de vijver 2 dagen droog heeft gestaan en machinaal is omgeploegd kunnen ze overleven.

Zelf goed eten dus en voorkomen dat anderen worden gegeten; het is eten of gegeten worden op de Momotaro Koi farm 😉

Overview of Momotaro facilities. source: http://www.momotaro-koi.org/english/sisetsu/

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App