Onlangs heb je het eerste deel van het aangrijpende interview met Lennard Bethlehem kunnen lezen; geveld door MS, gered door KOI. Hierbij het tweede deel van Lennard die de hobby leerde kennen, doch pas mocht verwelkomen nadat hij werd gediagnosticeerd met MS. Hoe gaat Lennard er mee om en wat kunnen we van hem leren?

Tiebo: Welke invloed heeft MS op jouw directe en persoonlijke omgeving?
Lennard: MS is een lastige aandoening omdat het vanaf de buitenkant niet te zien is. Mensen zien niet aan mij hoe ik mij voel. De ene dag ben je in het dorp en de volgende dag zeg je een feestje af. In het begin snapten mensen in mijn omgeving dat soms niet. Na een langere periode weet ook de omgeving hoe MS zich ontwikkelt en hoe dat zich uit. Voor familie viel het ook zwaar en de vraag “waarom jij” speelt daarin een grote rol. Maar alles gaat rustig zijn gangetje en er zit weer flow in ons leven. Mijn vriendin werkt volledig en had onze toekomst natuurlijk ook anders voorgesteld. Maar samen met de kleine meid plukken we iedere dag op onze manier. We zijn positief en leven met de dag.

 De MS tast de zenuw aan en daardoor functioneert een lichaamsdeel niet of minder goed

Tiebo: MS is een verschrikkelijke spierziekte, onberekenbaar bovendien. Welk uitzicht heb je op hoe je ziektebeeld zich mogelijkerwijs zou kunnen ontwikkelen?
Lennard: Mensen denken inderdaad dat het een spierziekte is. Echter is het een zenuw aandoening. De MS tast de zenuw aan en daardoor functioneert het desbetreffende lichaamsdeel niet of minder goed. Als je vaker een schub ( ontsteking in de hersenen of ruggenmerg ) krijgt aan dezelfde zenuw dan wordt de spier aangetast/zwak. Hoe het zich gaat ontwikkelen weet ik niet. Je hoort zoveel verhalen, zowel goede als slechte, maar ik denk dat als je positief met je aandoening omgaat en luistert naar je lichaam dat je dan sterker uit de strijd kan komen. Tenminste dat houd ik mijzelf altijd voor.

Tiebo: Hoeveel tijd spendeer je aan de hobby, wat vind je het allerleukste aan het houden van Nishikigoi en wat hoop je dat de hobby nog voor jou in petto heeft?
Lennard: Ik ben dagelijks bezig met de hobby; minstens 3 uren per dag. Het bekijken van mijn Koi bestand op wonden, schaafplekken of irritaties en of ze last van stress hebben en zo ja waardoor. Filters moeten gespoeld worden, de zeef maak ik dagelijks schoon en ook mijn waterwaardes houd ik bij in mijn logboek.

Ik heb nu een Koi in azukari zitten bij Koicenter Tiel en ook daar houd ik mij maandelijks mee bezig. Ik volg de ontwikkeling van mijn vissen inclusief de Koi in azukari. De ontwikkelingen van de Go-Sanke groep dat maak voor mij de hobby met nishikigoi helemaal compleet. Dat vind ik geweldig om te volgen en natuurlijk ook om te delen op verschillende fora om daar eens lekker over te keuvelen.

Azukari Showa van Lennard Bethlehem

Verder zou ik graag eens mee doen aan een Koi show. Puur om eens te kijken met wat voor vissen ik op dit moment aan het hobbyen ben. En wat de hobby verder dan voor mij in petto heeft? Hopelijk kan ik van mijn hobby ooit nog eens mij werk maken. In welke vorm van werk weet ik niet. Ook een van mijn doelen is om een keer naar Japan te gaan; puur om te kijken hoe ze daar te werk gaan.

Tiebo: Fantastisch om te horen dat je toch weer nieuwe dromen hebt weten te vinden, waar je ambities in de sportwereld waren vergaan. Ben je ‘zielig’? En welke vooroordelen bestaan er verder over mensen met MS.
Lennard: Nee ik ben absoluut niet zielig en eigenlijk ben ik gewoon gelukkig. Ik heb ondanks mijn MS geweldig lieve mensen om mij heen en een prachtige dochter en vriendin. Vooroordelen zijn er vast en zeker. Een mens zou altijd wel zijn gedachtes over iets of andermans leven hebben. Maar daar hou ik mij niet mee bezig.

“…dat we elkaar waar nodig helpen want soms is het nog niet zo eenvoudig”

Tiebo: Zou je zonder je ziekte anders in de hobby staan? Dingen anders aanpakken of inrichten? Kun je jezelf dat inbeelden?
Lennard: Ik had het eigenlijk vanaf het begin af aan tot aan nu niets willen missen. Ik heb veel geleerd over filters, waterkwaliteit en het beoordelen van Koi. Nu is een trickel filter voor mij ideaal omdat hij geen dagelijks of wekelijks onderhoud vraagt. Een beadfilter heb je met een paar handelingen ook gespoeld zonder dat het je enig energie kost. Daarom heb ik dat 2 jaar geleden aangeschaft. Dat scheelde mij een hoop onderhoud ten opzichte van een meerkamer systeem. Het gesleep met slangen, borstels,  emmers water en noem maar op; dat kostte mij op sommige dagen gewoon net teveel energie. In de toekomst ga ik nog een trommelfilter plaatsen. Dit omdat ik dan nog minder werkzaamheden zelf hoef uit te voeren.

Maruju Showa. Lennard is de ontwikkeling van deze Showa nauwlettend gaan volgen. Dezelfde Maruju Showa. Lennard geniet van koi ontwikkeling.

Tiebo: Wat moeten we als hobbyist het meest koesteren?
Lennard: Je eigen lol en passie en blijven genieten van wat je hebt.

Tiebo: Wat zou je verder nog graag kwijt willen over jouw situatie, de hobby of koiquestion?
Lennard: Ik ga eind dit jaar over op een ander medicijn. Ik heb de hoop dat ik daardoor meer energie krijg om van deze prachtige hobby nog meer te genieten. Verder dat wij deze prachtige hobby mogen beleven en delen; dat we elkaar waar nodig helpen want soms is het nog niet zo eenvoudig de koi hobby. Verder wil ik KoiQuestion bedanken voor alle goede en leerzame artikelen die jullie op papier zetten. Mensen kunnen zich zodoende inlezen over de Koi hobby en alles wat daarom heen gebeurt. Het is leerzaam en je bent van bijna alles op de hoogte wat er in de wereld gebeurd mbt koi. Soms bizar, uniek, geweldig of krankzinnig maar als Koi hobbyist willen we soms maar een ding en dat is ons bezig houden met KOI!

Tiebo: Ik wil je bedanken voor je openheid en denk dat je veel mensen hebt weten te inspireren. Hartverwarmend hoe de Koi jou heeft geholpen weer nieuwe dromen te vinden, waar je eerdere vaarwel moest zeggen;  je zekerheid over de manier van leven temidden van juist een zo onzeker leven is bewonderenswaardig. Bedankt!

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

2 reacties

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App