Het gebeurt mij nog wel eens dat ik erg positieve mensen tegen kom in mijn leven, heerlijk vind ik dat, het geeft mij weer energie, zo is Tiebo Jacobs hier ook een voorbeeld van, nooit een probleem op de weg, wel uitdagingen! Ik vind het zeer prettig om met dit soort mensen om te gaan, zij zien altijd kansen daar waar een ander al lang afgehaakt zijn.
Op de BKS te Bokrijk liep ik een Aziatische man tegemoet die een beeld aan het maken was met cement. Nou zal je zeggen wat heeft een man die met cement een beeld maakt met positieve mensen te maken.
IMG_0040
Nadat ik een tijdje had staan kijken naar het vakmanschap van deze kunstenaar, kreeg ik het idee om de beste man te interviewen. Ik heb ik een afspraak gemaakt en heb hem met zijn vrouw als tolk geïnterviewd.
IMG_0039

Ngan ziet dit als een roeping om deze manier van kunst maken in het leven te houden

Zijn naam is Ngan Hoang hij komt uit Zuid Vietnam en hij is 31 jaar jong .Hij was bij zijn vader in de leer om met cement beelden te maken, dit is een oude Vietnamese folklore, ongeveer zo oud als cement is, hoewel het daarvoor met klei gedaan werd. Ngan ziet dit als een roeping om deze manier van kunst maken in het leven te houden.
IMG_0034
Het is nogal wat, hij heeft in de ene hand een pallet zoals een kunstschilder heeft, en in de andere hand een kleine troffel. Met die minnitroffel pakt hij een gedeelde van het cement en hier lijkt het of hij ermee aan het spelen is. Wat natuurlijk niet zo is.
IMG_0035
Eigenlijk brengt hij het cement in een bepaalde conditie door het met zijn troffel op zijn pallet te kneden. Hij pakt het op, en gooit het terug op zijn pallet. Dit herhaalt hij talloze keren tot hij vind dat het goed is. Dan pakt hij een klein gedeelte en ogenschijnlijk gooit hij het op zijn te creëren sculptuur.
IMG_0036Echter dit gooien is een vorm van kunst, uiterste precisie en grootkunstenaarsvakmanschap. Hierna geeft hij het cement vorm met zijn troffel en modelleert het verder tot hij tevreden is, en zo komt er weer een stukje gereed van zijn te creëren Draak of lotusbloem of verzin het maar want hij kan werkelijk alles met zijn troffel!
18a
Het is pas af wanneer Ngan tevreden terug kijkt op wat hij gedaan heeft. Dit soort passies kom je helaas niet vaak meer tegen. Hieronder enkele werken welke door Ngan over de hele wereld gemaakt zijn. in deel twee de rest van het verhaal en een video waar je hem nauwgezet aan het werk ziet.
17c

17a

16c

16a

15a

1

Dit is 1 van de 3 bel torens in Europa. Deze is door Ngan ontworpen en samen met monniken gemaakt.

 

Reacties

2 reacties

  1. Bianca Roseboom on

    Heb hem vandaag weer aan t werk gezien 😉 wat een geduld moet je dan hebben zeg. Hij maakt n hoop mooie dingen!

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App