Vleugel

Het was voor mij de eerste keer om alleen te vliegen, maar ik ben zonder tegenslagen veilig aangekomen op Okayama airport, waar ik werd opgepikt door Paul Ashton. Paul is werkzaam voor Koibito Japan en heeft deze stage voor mij mogelijk gemaakt. De zoon van de “Big Boss”, Daisuke, was op dit moment nog op zakenreis, en aangezien ik bij hem verbleef nam Paul mij de eerste 2 dagen onder zijn hoede. Hij heeft mij leuke plekken in Okayama laten zien en het was gezellig om hem weer te ontmoeten na de koishow. Bedankt voor de goede zorgen Paul!

vergezicht

Na 2 nachtjes slapen was het dan eindelijk zo ver, ik ging voor de eerste keer naar Momotaro Koi Farm. Paul bracht me naar de farm, en ik kreeg een rondleiding van Daisuke. Dit maakte op mij een erg grote indruk, en al helemaal omdat ik nog nooit in Japan was geweest.

Momotaro heeft ook in de zomer veel vissen binnen zitten

Ik had natuurlijk al veel foto’s en filmpjes gezien, maar alles was toch vele malen indrukwekkender in het echt! Momotaro heeft ook in de zomer veel vissen binnen zitten, die er goed bij zwemmen. Alle bakken worden apart gefilterd met soms een meerkamerfilter in combinatie met de wereldberoemde Bakki Showers. Wat meteen opvalt is dat overal heel veel zuurstof gebruikt wordt. Daisuke zegt dat dit heel belangrijk is voor filtratie, zodat goede bacteriën goed kunnen groeien.

DSC_0011

Ik ontmoette een aantal werknemers maar ook de vader van Daisuke, Maeda-san, die erg vriendelijk is. Hierna werd ik al meteen aan het werk gezet. Ze waren inmiddels bezig met de tweede kweekronde die voor 90% uit showa bestond. Dat betekent dus heel veel kurosen. Bij showa worden na het uitkomen van de eitjes al meteen de zwarte visjes geselecteerd om door de groeien. Dit proces heet kurosen, waarvoor de farm een stuk of 12 part-time werknemers heeft aangenomen aangezien ze heel veel showa produceren, maar alsnog moet de reguliere staff ook meehelpen; zoveel werk is er te verzetten.

 Na het uitkomen van de eitjes al meteen de zwarte visjes geselecteerd

Met een luchtslangetje uit een netje waar ongeveer 50 visjes spartelen moeten  alle zwarte eruit gehaald worden. Deze kweekronde ging het om enkele miljoenen zwarte visjes. Kurosen is zeer zwaar werk, omdat het moeilijk is om de concentratie er voor een paar uur bij te houden, en er moet ook een bepaalde snelheid in zitten.

Kulling net

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App