Steeds weer kom ik ze tegen. De topics waarin een koi hobbyist zijn probleem in de vijver of met zijn vissen online etaleert. Soms zie ik naar gelang het topic langer wordt de adviezen toenemen en afdwalen van de eigenlijke vraagstelling.

Online Advies is mooi, maar niet altijd gedegen.

Soms zie ik meerdere “adviseurs ” zich over het probleem buigen en verzanden in een welles nietes discussie, gestoeld op hun eigen ervaringen in soortgelijke situaties. Ik zou graag het woord “soortgelijk” willen onderstrepen. Een uiterlijk ziektebeeld of afwijkende gedraging bij koi kan namelijk verschillende of zelfs meerdere oorzaken hebben.

Het goedkoopste en tevens belangrijkste laat men vaak achterwege. Het vergaren van voldoende basiskennis

Binnen onze hobby kan je nimmer stelling nemen of doelgericht adviseren zonder een duidelijk gestelde diagnose. Dan nog zal er eerst e.e.a. moeten worden weggestreept voor de eventuele kwaal, het probleem of de oorzaak in beeld komt. Meedenken is uiteraard prima. Vaak zet je met een idee over de eventuele oorzaak een andere hobbyist op een spoor welke soms leid naar een oplossing. Maar…dan zou de gekwelde vijveraar wel enige kennis in huis moeten hebben om het totale plaatje te kunnen overzien om tot een plan van aanpak te komen.

Hoe zou jij deze aandoening omschrijven? En zal een andere omschrijving tot andere antwoorden kunnen leiden?

Tel daarbij op dat problemen welke de kop opsteken vaak veel eerder al opspeelden voordat ze daadwerkelijk zichtbaar werden of onderkend en de paniek is compleet. Het roepen over een eventuele behandeling, toevoeging of ingreep raakt kant noch wal als de vraagsteller in kwestie geen idee heeft hoe en waarmee zijn waterwaarden te testen, een afstrijkje te maken en te begrijpen wat hij ziet of meet en waar kan worden begonnen met de eerste verbetering van de omstandigheden. Daarmee is een deel van het probleem in kaart gebracht en kan men middels het wegstrepen van bepaalde factoren wellicht tot een oorzaak komen. Het gevaar van goedbedoelde, maar riskante online adviezen even daargelaten…

Ik zeg…back to basic

Koihouden is een prachtige hobby. Men heeft vaak kleine kapitaaltjes uitgegeven aan de vijver, het filter en vele randapparatuur. Het goedkoopste en tevens belangrijkste laat men vaak achterwege. Het vergaren van voldoende basiskennis. Waterkwaliteit, filtratie, huisvesting, parasietherkenning, etc..  In het verleden hebben wij middels Koi-Dera wel eens een infodag opgezet. Men neme een bereidwillige koi dealer, benader wat mensen met kennis van zaken, spread the word en een informatiedag aangaande de basisvaardigheden is een feit. Probeer het ook eens in uw regio.

Ik zeg…back to basic.

bron foto:
http://seduction974.wordpress.com/

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

2 reacties

  1. Ik ben het met dit artikelu volledig eens,meepraten en meedenkenken met andere hobyisten kan positief zijn,maar bij verkeerde conclusies catastrofaal zijn.
    Persoonlijk heb in dagcursus gevolgd bij Dr.Rob Heijmans.Deze is zijn geld dubbel en dwars waard.dus Bassiscursus Visziekten is voor mij een pre;dan kan men weten waar men het over heeft in dicussies.oa.Waterkwaliteit

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App