Er bestaan de meest handige gadgets op de markt die ons het leven makkelijker kunnen maken. Ook op vijvergebied is er genoeg te vinden die het onderhoud net een stukje aangenamer maken en dat gaat van een systeem waarmee je automatisch je water kunt monitoren zoals de Seneye – waarover we eerder al een review schreven – tot een volautomatische spoelklep voor je beadfilter. Noodzakelijk? Nee. Makkelijk? Ja. Zo ook een heuse watertimer die ik Simon Bronsvoort zag gebruiken op Facebook, althans een afbeelding hiervan terwijl in bedrijf.

Deze kookwekker werkt uitstekend

Het idee is simpel en simpel is vaak briljant; de watermeter of watertimer is praktisch gezien niets meer dan een kookwekker die je instelt op een aantal minuten. Daarna doe je gewoon je ding en als het wekkertje afloopt wordt de watertoegang stop gezet zonder dat je de kraan hoeft dicht te draaien. Ideaal. ik bedoel, welke hobbyist kent dat nu niet; die anekdote dat je hele tuin of filterkamer blank had staan omdat je die kraan helemaal vergeten was dicht te draaien? Ik denk dat iedere hobbyist zoiets al wel eens is overkomen. Heerlijk wanneer er dan zo een simpele oplossing voor is. Er bestaan echter ook meer geavanceerdere modellen;

en je hebt ook deze digitale

Danny Hulzebos heeft er zo een. Deze is digitaal  instelbaar per dag. Dat komt alweer een stukje dichter in de buurt van continue waterverversing; consistent is het zeker. Je moet wel even weten hoeveel water er uit je kraan komt per uur om uit te kunnen rekenen hoeveel je nodig hebt. Doorgaans ligt dit tussen de 1-2 kuub per uur, maar uitschieters zijn er ook en verschilt per gemeente. Een wateroverloop in jij vijver of filter biedt dan natuurlijk ook uitkomst; kun je een paar minuten te lang verversen en is je vijver altijd netjes gevuld. Ook kun je natuurlijk een watermeter kopen die meet hoeveel water er daadwerkelijk door de slang gaat of je kijkt op die meter die niet van jou is maar van het waterbedrijf. Mogelijkheden zat; verschillende watertimers overigens ook:

Knipseld

Enne je hebt deze, en deze, en die of……

Bij sommigen kun je ook nog bepalen hoe snel jouw water door de slang mag lopen. Dit is vooral handig bij Koivijveraars die elke 24 uur een continue stroom aan water in de vijver willen laten lopen. Ook hier geldt weer; je kunt het zo gek maken als je wilt. Ik weet dat Remy zaterdagochtend nooit bij mij kan komen koffie drinken. Hij gaat dan namelijk zijn vijver spoelen. Ik weet nu dus wat hij voor zijn verjaardag zal krijgen. De koffie loopt Reem!

Speciaal voor die mensen die hunner tuinslang in het water hangen en dan “even” iets anders gaan doen

Speciaal dus voor die mensen die hunner tuinslang in het water hangen en dan “even” iets anders gaan doen, bijvoorbeeld een avondje visite – of een week op vakantie! In sommige delen van Nederland wordt ook het water duurder betaald dan elders; een gouden tip voor hen dus. De prijzen lopen vanaf vijf euro voor een kookwekker tot enkele honderden euro’s voor de uiterst geavanceerdere modellen.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App