Wij hebben allemaal onze dromen over de mooiste Koi met de mooiste patronen………….. Helaas zijn de meeste dromen bedrog. Waarom dan toch die Koi kopen die ver van onze dromen af ligt.

Hier is het de edele Koikunst om toch te zien wat deze Koi verbergt

35-dsc_0904

De tosi die door John is uitgezocht, bij de staart de hand van de meester

Simpel omdat hier een mooi stukje uitdaging zit in onze hobby. Het is dan ook een kunst een Koi te kunnen aankopen wat nog niet die patronen en kleuren heeft die jij zo graag ziet, hier is het de edele Koikunst om toch te zien wat deze Koi verbergt. Dus een Koi die nog een hele weg te gaan heeft in zijn ontwikkeling. En als ik het over ontwikkeling heb dan heb ik het met name over het gedeelte van groei, patroon en huidkwaliteit. Body ( frame ) laat ik dan buiten beschouwing want deze moet gewoon goed zijn bij de aankoop.

Een Koi die als tosai reeds een gefinishte body heeft wordt niet mooier

Ik heb namelijk de ervaring bij de body dat wat er niet is, in de meeste gevallen er dan ook niet komt. Een Koi die als tosai reeds een gefinishte body heeft wordt niet mooier. Een Koi in ontwikkeling kan alleen maar beter worden bij de juiste keuze!Op het moment dat de gekozen sanke van Konishi bij mij op mijn pad kwam, had ik gelijk het wauw gevoel.

Het patroon was mooi speels en niet alledaags

Ik vond het frame van de vis zeer goed en huidkwaliteit ook, ondanks de stress van het fotograferen. Het patroon was mooi speels en niet alledaags, met een prachtig kop patroon. Een belangrijk onderdeel ontbrak voor een Sanke en dit is sumi. De sanke was in het bezit van maar één goed geplaatst sumi patroon. Nu komt het er op aan om de vis in de toekomst te gaan voorspellen.
1382401_623843307693350_5398925130997439893_n
Dus waar er nog meer sumi patronen gaan komen. Vaak aan enkel maar hele kleine sumi indicaties op een vis kun je de kwaliteit van het sumi in schatten. Zo kun je ook de patronen denkbeeldig op laten komen. Dit was moeilijk bij deze Sanke, buiten het al aanwezige sumi was er nergens een enkele indicatie van sumi waarneembaar. Om toch het onzekere voor zekere te kunnen uitsluiten, voor zover als we dat kunnen, heb ik van Konishi een foto van de Sanke als tosai gekregen. Ook hier werd ik niet veel wijzer van, buiten een hele kleine indicatie links naast het grote hi patroon.

In dit geval was het voor mij niet moeilijk, immers kwaliteit gaat voor patroon

Oké daar gaan we dan, een sanke met een prachtig frame (de basis van een goede kwaliteit) goede huidkwaliteit daar waar het op de groei aan komt, is denk ik ook nog veel winst is te halen. Met als enige onzekerheid het patroon. In dit geval was het voor mij niet moeilijk, immers kwaliteit gaat voor patroon. Dus heb ik deze vis in Oktober 2013 aangekocht via een veiling. Nu in juli 2014 is het patroon ingevuld als het om sumi gaat. Als je dan kijk hoe het sumi deze sanke prachtig in balans heeft gebracht, en dan ook voor 80% het gewilde tasubo sumi. Ja dan mogen wij denk ik spreken van een geweldige aankoop.
IMG_0235
Zo zie je maar dat niet alle dromen bedrog zijn, en met een beetje geluk alles mogelijk is in de ontwikkeling bij een Koi. Chikara Koi

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App