In het zuid-westen van Japan woedt al enkele dagen een zware tyfoon die zich al met piekwinden van en onvoorstelbare 315 kilometer per uur tegoed deed aan het eiland Okinawa. Hier vielen reeds circa 28 gewonden en zeker 1 dode en maar liefst 63.000 mensen zitten zonder stroom. De wasbeer, zoals de orkaan genoemd is, stevent nu af op Kyushu waar zich ook kwekers bevinden als Okawa, Ueno, Maruchiku en Muto. Tezamen worden deze levensbrengers ook wel de Big Kyushu 4 genoemd.

…naast schade aan Koi-huizen, schuilt er vooral gevaar in het overstromen van de mudpounds

Paul Ashton – eveneens woonachtig in het zuiden van Japan en werkzaam voor KoiBito – wist mij gisteren te vertellen dat hij telefonisch contact heeft gehad met vrijwel alle kwekers van dit eiland. Op dat moment waren ze allemaal ok en hebben (nog) geen schade geleden van de storm Neoguri. Nu de storm zijn patstelling daadwerkelijk op Kyushu heeft, kunnen we vandaag niets dan duimen draaien dat ‘The Racoon’ onze geliefde Koi niet zal bijten. Voor kwekers schuilt er – naast schade aan Koi-huizen, vooral gevaar in het overstromen van de mudpounds waardoor bijv. een hele kweek ineens verloren kan gaan.

Orkaan gezien vanuit de ruimte. Bron: @NASA

Voor vandaag zijn er al 11 vluchten naar Kyushu geschrapt en schepen zijn geadviseerd uit de buurt te blijven. Alhoewel de kracht van de storm enigszins is afgenomen, gaat het altijd nog om een heftige storm en er bestaat angst voor landverschuivingen, blikseminslag, tornado’s en de eerder genoemde overstromingen. De Japanse overheid heeft verklaart dat het de meest heftige regenval is geweest van het afgelopen 50 jaar.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

1 reactie

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App