Ons bezoek aan Nutreco/Skretting was een  interessante middag, hierna het vervolg van ons bezoek aan Arjen. Sommige antwoorden over Omega, en Koolhydraten de zin en de onzin ervan zullen oog-openers zijn….

Engel: Hoe essentieel is visolie in visvoer.
Arjen: Dit is eigenlijk een verhaal zoals vismeel. Vismeel kan energie leveren, een gedeelte moet zeker in oliën want een vis heeft zeker vetzuren nodig. Zo kun je visolie en plantaardige oliën mengen.

Karpers kunnen zelf de omega3 vetzuren aanmaken

De opname per soort vis verschilt veel. Zeevissen kunnen zelf geen omega3 zuren aanmaken, maken. Karpers kunnen zelf de omega3 vetzuren aanmaken en verlengen, dus daarom is de behoefte lager dan bij een zeevis.
Visolie22
Een Talapia heeft alleen maar Omega6 nodig.
Vroeger kochten wij alleen maar visolie omdat het voordeliger was dan plantaardige olie. Nu is dat andersom, dus is de plantaardige olie goedkoper, en zijn wij gedwongen om te onderzoeken duurzamer te werken. De visie van Nutreco komt meteen weer om de hoek kijken.

Engel: Wat is de ideale verhouding ruw vet / ruw eiwit / koolhydraten voor een Koi dieet?
Arjen: Het is sterk afhankelijk van de lichaamsgrote van de koi. Naarmate de Koi groter wordt is de behoefte lager in eiwitten, wanneer de groeisnelheid afneemt is minder eiwit nodig. Een 60 cm Koi heeft tussen de 30 en 35 % eiwit nodig heeft.

WDUI20120120_0013int

Vulafdeling bij House of Kata

Meer eiwit is snellere groei. Uiteindelijk is genetisch bepaald hoe groot hij wordt. Echter vissen stoppen in theorie nooit met groeien.

DSC_5887

De zak met pellets wordt dicht genaaid

Met koolhydraten kan de Koi zeer goed overweg

De beperking kan de grote van de omgeving zijn of temperatuur. Een Koi heeft niet zoveel vet nodig maximaal tussen de 5 en 10 % Met koolhydraten kan de Koi zeer goed overweg. 30 % is geen enkel probleem.

Bas: Hoe kan je de kwaliteit van een voer inschatten op basis van het voederlabel? Of van een commercieel koi voer waarvan de label vaak erg minimalistisch is.
Arjen: Het is zeer moeilijk om te beoordelen of het kwaliteit is. Bijvoorbeeld mijn schoen bestaat uit 40 % eiwit en 10 % vet, wanneer ik dit vermaal en hier kleine pellets van maak kan ik dit ook wel aan de Koi geven, maar zo werkt het natuurlijk niet 😉

Dus kijk hoe de Koi reageert op het voer

Visvoer kan alle positieve kwaliteiten laten zien, maar je weet niet of het onverteerbare eiwitten zijn.
De fabrikant kan de verteerbaarheid meten en de consument/klant niet.
Dus kijk hoe de Koi reageert op het voer. Je merkt het al snel na een paar dagen. Hoe verhoud het voer zich in het water, brokkelt het of vervuilt het. En als dat al het geval is, dan krijg je iets wat je volgens mij niet moet willen.
IMG_0044
Bas: Hoe komen jullie aan de grondstoffen en geschied dit duurzaam?
Arjen: In principe zijn al onze grondstoffen duurzaam.

Vorig jaar hebben wij een compliment van het Wereld Natuur Fonds gekregen 

Wij hebben door onderzoek ook minder vismeel gebruikt in de fabrieken. Maar ook door daadwerkelijk stappen te maken in de sector. Vorig jaar hebben wij een compliment van het Wereld Natuur Fonds gekregen omdat wij een filosofie hebben die duurzaamheid hoog in het vaandel als beleid heeft.
Dit ventileren wij dan ook naar iedereen die dit maar wilt horen.
Met name de duurzame viskwekerijen hebben dit omarmt. Hier heeft een certificeringsorganisatie een certificaat voor ontwikkeld. De WNF betekent veel voor ons als Skreting. Nieuw te ontwikkelen producten krijgen ook dit keurmerk van duurzaamheid.
Kata 500x300
Gerjan: Ik zit hier natuurlijk als klant van Nutreco, maar ook als leverancier aan mensen zoals Bas en Engel, en daarnaast nog een paar duizend Koikichi. De vraag die ik vaak krijg te horen is; hoe vaak moet je voeren per dag! Ik weet het is een vraag die menig discussie zal opwerpen, eigenlijk wil ik het antwoord wel eens weten van de expert namelijk de oervoerproducent.
Arjen: ik vind het een leuke vraag, ik moest al even lachen, want de vraag wordt mij vaker gesteld.

Zinkend voer is eigenlijk beter voor de Koi

Laat ik beginnen te zeggen dat het voermanagement erg belangrijk is. Ik ben voorstander van voeren op meerdere plaatsen in de vijver.Zinkend voer is eigenlijk beter voor de Koi. Dan merk je toch dat de Koi minder “agressief” gaat eten. Dus voor de stres en gesteldheid van de Koi is het beter. De Koi wordt niet voor niets “varken” genoemd, deze naam dankt hij niet alleen aan het feit dat hij bijna alles lust maar ook aan het “grazen” wat zij zeer graag doen. Mede daarom is zinkend voor beter en leuker voor de Koi.

Er is uit onderzoek niet gebleken dat veel kleine beetjes voeren beter is voor de ontwikkeling!

Daarnaast is een piek op het filter ook nihil, dit komt omdat de bezettingen op Koivijvers doorgaans lager zijn dan in de kweekvijvers van Japan.

Gerjan: Hoe denk je over melasse in het Koivoer.
Arjan: Melasse is zeker niet verkeerd in Koivoer dit geeft aan het voer een betere verteerbaarheid, de Koi wordt er ook wat levendiger van. Als toevoeging op Koivoer kan ik hier wel achter staan.
Melasse
Na deze laatste vraag van Gerjan Romeijn van House of Kata vertrekken wij weer naar de thuisbasis van House of Kata voor een heerlijke lunch. Waarna wij weer huiswaarts keren.
House of Kata (Gerjan & Gerrit) worden ontzettend bedankt voor het creëren van de mogelijkheid dat wij met  Arjen Roem van Nutreco/Skretting een interview konden afnemen.

Uiteraard wordt Arjen voor zijn tijd aan ons ook zeer bedankt!

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App