Bas van der Hulst en ik waren op bezoek bij Nutreco, wij waren daar op uitnodiging van (onze sponsor) Gerjan Romeijn van House of Kata.
Nutreco is een wereld-leidend voerfabrikant op gebied van de aqua-sector dus zeker vis.
Vis in zijn breedste vorm, van Zalm tot steur van garnaal tot kreeft en alles wat daar tussen zit.

Onze gesprekspartner was de heer Arjen Roem. Hij is Senior Project Manager bij Skretting wat dan weer een onderdeel is van Nutreco. Skretting is deels gevestigd in de universiteit van Wageningen waar aquaculture wordt gedoceerd, onze eigen Bram (wie kent hem nog) heeft hier ook college gelopen!
Universiteit Wageningen

Arjen is nu bezig met een project in Afrika om Talipa en de Afrikaanse Meerval op land in tanks te kweken 

Naast het feit dat Arjen SPM is bij Skretting is hij dus ook deels verbonden aan de universiteit, onder zijn bezielende leiding lopen ook vele proeven bij Zodiac. (Zodiac is het kenniscentrum van Universiteit Wageningen)
Arjen is nu bezig met een project in Afrika om Talipa en de Afrikaanse Meerval op land in tanks te kweken zodat er niet meer op gevist hoeft te worden, uiteraard eten deze vissen voer van Skretting.

voer

Voerzeefmachine, voor de juiste grootte van de korrel

Hiervoor heeft Arjen vele jaren in Japan gewoond en gewerkt voor Skretting vandaar de link met onze zwemmende juwelen.

speciaal omdat de kwekers met voer gebaad zijn waar de Karper snel van groeit

En wist je dat er in Irak ook veel Karpers gekweekt worden, maar dan om op te eten! Ook hier is dus weer veel expertise voor nodig, speciaal omdat de kwekers met voer gebaad zijn waar de Karper snel van groeit! Nutreco is eigenaar van Skretting, een Noorse vis- en garnalenvoeder producent welke de grootste ter wereld is. Beetje lange intro, echter het is ook wel belangrijk dat je weet over welk bedrijf ik het heb!

mach5

Ontwikkelcentrum voor visvoer

Aminozuren zijn de meest belangrijke bestanddelen waarop een Koi groeien kan

Engel: wat zijn de belangrijkste ingrediënten om een juiste aminozurenbalans te creëren?
Arjen: Aminozuren zijn de meest belangrijke bestanddelen waarop een Koi groeien kan, je moet goed weten welke je toe moet voegen. Belangrijk is de verteerbaarheid, groei, en ja wij blijven natuurlijk Hollanders………economisch.
Er zijn verschillende programma’s voor die dit samenstellen, deze worden gespiegeld aan de behoefte van de Koi. Uiteraard wordt gekeken naar prijs kwaliteitverhouding. Vroeger werd vaak vismeel gebruikt uit Chili en China.

Momenteel is de visie dat wij het vismeel willen vervangen

Zelf produceren wij geen vismeel, wij blijven liever flexibel. Momenteel is de visie dat wij het vismeel willen vervangen. Hier zijn wij al ruim 20 jaar mee bezig, zoals mais, Soja, Koolzaad, bijproducten van Zonnebloemzaad. Hier moet je goed van weten wat de aminozurenwaarde is.

Ook gebruiken wij wel slachtafval in zeer beperkte mate en vaak is het in Europa niet overal toegestaan. Dit voornamelijk veroorzaakt na de BSE besmetting in 2000. Op dit moment is het weer toegestaan om dit enkele slachtafvalproducten zoals bloedafval verenmeel, pluimvee, en varkensslacht.

In zuid Europa is dit weer toegestaan. Het is ook erg duurzaam, de kip en het varken zijn dan toch al dood voor de consumptie van de mens!

mach1

Je kunt zien dat ook de machinerie van RVS is. Hiermede wordt een hoge hygiëne gerealiseerd

Het is dus echt niet zo dat wij dit zomaar in het voer doen, dit moet eerst toegestaan zijn door de verkopende markt en politiek.

wij zagen bij het naar beneden brengen van vismeel toch gezondheidsproblemen opbracht

 

In het begin focusten wij ons enorm op de vismeel aminozuren, wij zagen bij het naar beneden brengen van vismeel toch gezondheidsproblemen opbracht.
Om die redenen zijn wij gaan kijken naar welke eiwitten en mineralen het vismeel nog meer bevat. Nu zijn wij zover dat wanneer je de microbalans weet te herstellen door dit uit andere producten te halen de kwaliteit van de vis weer terug komt. En hiermee ook de duurzaamheid van het voer.

Bas: Zijn er alternatieven voor vismeel (soya, insectenmeel, bacteriemeel, algen, krill, etc.)? Wat zijn de beperkingen voor deze alternatieven (waarschijnlijk de hoeveelheid + consistentheid product en in geval van soya de opname)?
Arjen: Alternatieven hebben positieve en negatieve elementen, wij willen vismeel alleen maar vervangen vanwege de beschikbaarheid. Soja is een goede vervanger, maar je moet goed opletten dat dit duurzaam geteeld is. Bijvoorbeeld; komt dit niet van een pas gekapt oerwoud af?

bij de Zuidpool zijn honderden miljoenen tonnen duurzaam te oogsten

Krill-Krill-Krill-and-more-krill1-e1361233191928

Kriel

Want dan haken wij af, dit past niet in onze bedrijfsfilosofie! Krill is een grondstof waar wij heel veel van verwachten, bij de Zuidpool zijn honderden miljoenen tonnen duurzaam te oogsten. Echter tot op heden is dit moeilijk realiseerbaar. Dus tot nu toe is dit een beperkte oplossing. Momenteel gebruiken wij dit alleen voor jongbroed er zit veel arkantine in wat een goede basis vormt voor de jongbroed Koi.

Insectenmeel is ook een redelijk goede vervanging maar ook lastig beschikbaar. Met name de muggenlarven zijn hier goed geschikt voor. Het heeft zeker toekomst maar voorlopig niet. Mede omdat het nog niet in grote getallen geleverd kan worden.

VLT vismeel

Zo ziet vismeel er uit

Bas: Hoe essentieel is vismeel in visvoer?
Arjen: Aan de hand van zalmvoer. 20 jaar geleden was het voer voor 70 % vismeel. Dit kwam ook voort uit het feit dat wij weinig nutricing kennis hadden, nu zitten wij op 30 % en kunnen al terug tot 10 ;a 15 %!

Bij gebruik van slachtafval kun je het vismeel terugschroeven tot 5% en in de nabije toekomst kunnen wij eigenlijk zonder vismeel voer maken, met de juiste voedingsbasis.

Hier zie je de filosofie terug van Nutreco, wij willen altijd een belangrijk deel van de winst investeren in onderzoek! Er staan dagelijks 90 onderzoekers uit te zoeken hoe iets duurzamer kan en blijft. Sataliet in Italië voor de forel en ook een in Japan voor bijvoorbeeld de Yellow tail. En nu ook sinds kort in China speciaal voor de garnalen en Aziatische vissoorten. Momenteel maken wij voer voor meer dan 60 vissoorten.

 

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.