De eerste showdag op Bokrijk wierp naast het vele zonlicht op het aanwezige hobby-gedruis ook een terneergeslagen schaduw over de wedstrijd. Nu zien we wel eens vaker wat vissen die er minder gelukkig bij zitten in hun tijdelijk onderkomen en met geknepen vinnen de bodem bezetten; vissen moeten immers wennen aan hun veranderde leefomgeving, maar voor de eigenaren van de Grand Champion werd 21 juni letterlijk en figuurlijk de langste dag van het jaar.

Er werden geen onregelmatigheden aangetroffen

Reeds in de ochtend vertoonden er al enkele vissen in twee verschillende wedstrijdvaten een afwijkend gedrag dat het best kan worden omschreven als apathisch en kortademig. Behoudens het controleren van de waterwaarden en de extra verversing buiten het continue doorloop-systeem om, werd er ook kordaat een Koi arts ingezet om de vitaliteit van de vissen te controleren. Er werden geen onregelmatigheden aangetroffen in de ammonium, nitriet en pH-waarden. Er werd wel een verhoogde slijmproductie waargenomen hetgeen door Koi-Arts Stijn Verbinnen werd omschreven als het gevolg van stress.

Dat klinkt niet meer dan vervelend, maar wanneer de situatie snel verergert, overzetten van de vis in een ander vat en ook de hulp van Koi-arts Tim Barbe geen soelaas meer biedt, komt de Shiro Utsuri – vorig jaar op dezelfde show nog Best in Variety – toch te overlijden. Aan de overzijde van het speelveld deed zich een soortgelijke situatie voor waarbij uiteindelijk een Ginrin Showa het leven moest laten.

de ernst van de situatie maakte de gezichten toch vooral zuur

Vooropgesteld dat het voornamelijk voor de eigenaren van de twee Koi een doemscenario is; is ook de organisatie zeer aangedaan. Voor zover zichtbaar werd alles uit de kast gehaald door met name de waterploeg, die naast het vele verversen en het bijzetten van de reserve luchtpompen ook de assistentie van Koi-artsen en zelfs van andere ervaren hobbyisten niet schroomde. Het geheel leverde een verbroederend beeld op, maar de ernst van de situatie maakte de gezichten toch vooral zuur.

Omdat ook twee andere Koi in hetzelfde vat als de Utsuri het te verduren kregen werd nog aan de vaten gedacht, maar deze zijn grondig ontsmet voor gebruik. Een duidelijke oorzaak kan op dit moment nog niet worden aangewezen. De overleden Koi zijn door een derde Koi-arts, Maarten Lammers, meegenomen voor onderzoek. Waarschijnlijk zullen de organen opgestuurd worden voor verder onderzoek.

wanneer er meer bekend is hierover zullen we je natuurlijk informeren

Toen we het terrein vanavond verlieten werd er nog drukdoende bekommert om een van de twee genoemde Koi; Yamabuki en wanneer er meer bekend is hierover zullen we je natuurlijk informeren. Voor nu wil ik namens KoiQuestion vooral mijn medeleven betuigen jegens de eigenaren die hun Koi hebben verloren. Een eigenaar heeft diens Koi preventief mee naar huis genomen. Overigens zal er de hele nacht extra gewaakt worden over de Koi op de show die er buiten deze gevallen veelal in wedstrijdvorm vertoeven.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

43 reacties

 1. Thijs Staffhorst on

  Erg vervelend voor de eigenaren, anderzijds is het ook geen gezonde situatie voor een vis om van zwembad naar zwembad te verhuizen .

 2. Bianca Roseboom on

  Jeetje niet best! Erg vervelend voor de eigenaren zeg! Maar ergens mss toch ook wel het risico wat je neemt als je met je koi op stap gaat…. ik hoop voor de eigenaren dat er snel een uitslag komt van de onderzoeken. En bij deze; sterkte met het verlies van jullie mooi koi!

 3. Johan Kivits on

  Misschien beter om ook niet te gaan slepen met die vissen van hot naar her

 4. Ik blijf de shows mooi vinden, het grootste kantelpunt is gewoon dat het bij de koi veel stress oplevert. Heel erg sneu voor de eigenaren, ik zou er ook kapot van zijn. Dit is ook de reden waarom ik niet met mijn koi ga liggen sjouwen, Ik zie ze veel liever in hun eigen omgeving, gezond en zonder stress in de vijver tussen de planten

 5. helaas heb ik dit van kort bij moeten mee maken als je dan ziet wat voor een zorg en liefde die mensen hebben fantastisch ,en dan nog twee juwelen over leden spijtig heb met ze te doen sterkte

 6. Sterkte voor de eigenaren en hopelijk is het water voor analyse naar laberatoria gebracht. Ik had als organisatie als respect naar de eigenaren van de overleden koi toe het wedstrijd element laten vervalen.

 7. En toch weet men dat dit kan gebeuren. Het blijft een risicovol iets. Stress bij koi kan leiden tot overlijden. Heb het nog meegemaakt met een maat van mij, had een mooie koi gekocht bij de dealer. Bij thuiskomst na een half uur koi dood. Ondanks dat alle maatregelen voor een veilig vervoer in acht waren genomen. Het blijft zuur als je dit overkomt.

 8. Wat een triest voorval..allereerst sterkte aan de eigenaren,maar ook aan de organisatie !
  Inderdaad er zit een risico aan het showen van je vissen,en daarom zou er alleen maar waardering moeten zijn voor hobbyisten/dealers die het risico nemen om in eerste instantie voor ons plezier (als bezoeker)hun vissen te showen.
  Als deze mensen besluiten om het risico voortaan niet meer te nemen zijn de shows ten dode opgeschreven,of je moet een show bezoeken voor dat goedkope zakkie voer..waar er ook een hoop van zijn gezien een aantal belachelijke reacties hierboven !

 9. Sterke voor de eigenaren. En ik wil mij aansluiten bij Albert hierboven, wat is een koishow zonder koi in de showvaten. Dan kunnen ze er toch mee stoppen.

 10. Elke show brengt ”stress” met zich mee, maar soms ook de omstandigheden, neem nu de laatste 2 jaar HKS met ”extreme” temperaturen, paaigedrag enz. enz. Hier valt soms niets aan te doen. Maar een koi kan ook iets in zich hebben wat niet bekend is en dat zich dan gaat uiten in deze situatie. Gewoon jammer. Iedereen heeft wel eens een uitval met ”onverklaarbare” reden. Maar alsnog, sterkte met jullie verlies.

 11. Jammer Albert dat jij sommige reacties als belachelijk ervaart. Ieder heeft zijn mening in deze. Jij vind het een aanvaardbaar risico dat er koi overlijd voor het plezier van een koishow, Prima, maar een ander kan daar anders over denken,

 12. Nou Michel ik vind het jammer dat men reageerd in de trend van “eigen schuld,dikke bult”.
  En het aantal gevallen van overlijden op shows valt echt mee,al is elke er één teveel.
  Het aantal koi dat overlijd door onkunde van zn baasje is vele male hoger,hoe noem je dat risico dat een dealer neemt een vis aan zo iemand te verkopen ?

 13. Daar heb je wel een punt Albert. De risico van sterfte door de handel in koi samen met de onkunde van sommige vijveraars is vele malen groter dan de sterfterisico bij koishows.

 14. Het vreemde hier is dat er op 1 koishow twee vissen sterven om mi onverklaarbare redenen. Hoop dat ze de oorzaak kunnen achterhalen. Ik vind dat iedereen zelf moet beslissen om mee te doen ja dan nee.

 15. heb van bevriende deelnemer gehoord dat het er al 10 zijn !!!! die gestorven zijn !! waterwaardes waren goed >maar er waren enkele nieuwe schow vaten gebruikt >die zouden een chemische reactie hebben af gegeven !!!!

 16. Dit kan ik ontkrachtigen Tom, er zijn nu 3 Koi overleden: een shiro utsuri, een sanke en een ginrin Showa. De vats welke zijn gebruikt zijn niet nieuw en zijn voor de show ontsmet en gespoeld.

 17. Er wordt in dit soort gevallen inderdaad snel gespeculeerd, daarom hebben wij gisteren in overleg met organisatie, dealers en eigenaren bovenstaand statement opgesteld. Blijft een feit dat het bedroevend is… Waren stuk voor stuk schitterende vissen.

 18. Thijs Staffhorst on

  Maar toch verdacht door 3 stuks dood, kan bijna geen toeval meer zijn.

 19. Wordt veel geroepen! Oorzaak onduidelijk… Ontstaan in zowel nieuw als oud vat… Ofterwijl… Niet lopen gissen… Oorzaak onbekend en als er wat bekend wordt horen we dat van de organisatie!

 20. Bianca Roseboom on

  Ow dat weet ik ook wel zeker hoor. Vandaag t nodige er over gehoord 😉

 21. ja het zijn er uiteindelijk toch maar 3 >3 teveel natuurlijk zullen de resultaten van wat de oorzaak was nog wel afwachten voor er meer roddels /geruchten rond gaan …..

 22. Pingback: Fantastische dagen op de BKS te Bokrijk | KoiQuestion