Dit jaar alweer voor de 8ste keer!

Niet alleen de Holland Mini Koishow werd op 14 en 15 juni gehouden, tevens  was de Botanische tuin van de TU in Delft weer de achtergrond voor de Jaarlijkse Bonsaitentoonstelling “Bonsai van het Westen”. Dit jaar alweer voor de 8ste keer!
foto 1 handelaren
De organisatie had een uitgebreid programma samen gesteld voor de bezoekers. Er waren kendo (oude Japanse zwaard gevechtskunst) en tai chi demonstraties (oude Japanse gevechtskunst).
foto 4 tentoonstelling
Workshops bonsai vormen voor beginners en gevorderden, een Shinkendo (zwaardvecht) demonstratie, er kon geluisterd worden naar Japanse volksverhalen.
foto 5 Kasumono
Er was een markt waar handelaren Bonsai, bonsaipotten , Japanse scrolls, theepotten en wat al niet meer te koop aanboden.
foto 2 grote stand met ikebana
Er was een grote stand met Ikebana (Japans bloemschikken).
foto 3 demo Bruno Wijman
Zaterdag was er een demonstratie van Bruno Wijman die een oude schotse den te lijf ging om daar weer een meesterstuk van te maken. Zondag liet de Belgische Bonsai meester Marc Noelanders, bij Koi-liefhebbers bekend van de boeken van Edwig Boeykens, zien hoe je van een taxus een prachtige Bonsai kan maken.  Zo zie je maar, er valt ook veel te leren op een van de belangrijkste Bonsaishows van Nederland.
foto 7 rozemarijn
Maar het hoogte punt was natuurlijk de tentoonstelling zelf. Er was op beide dagen weer veel publiek naar delft gekomen, die konden genieten van vele mooie, originele, interessante Bonsai
foto 8 half cascade van een larix
Bonsai welke zo overduidelijk met liefde verzorgd worden door hun eigenaren. Alle Bonsai straalden  een verhaal uit…….. de een hangend aan een rots, de ander eenzaam in het veld, of groeiend op een rots, en vooral  oudheid, elegantie en  kracht.
foto 9 jeneverbes cascade
Dit alles werd gepresenteerd op mooie Japanse tafels met de meest prachtige accentplanten. (kasumono) iets wat ook al een kunst op zich is.
foto 10 een schotse den in geleerden stijl
Tijdens de tentoonstelling werden er rondleidingen gegeven door Bonsaiisten die met veel kennis van zaken de mensen vertelden over de bonsai die te zien waren, en op alle vragen goede antwoorden hadden.
foto 12 een japanse witte den hangend aan een rots

Kortom een prachtige tentoonstelling, waarin de grote klasse van de Bonsaiisten  die een ieder die iets met Japanse elementen in de tuin heeft, gezien had moeten hebben.
foto 11 een zomer eik in Moyogi stijl
Volgend jaar juni is er de 9de Bonsai van het Westen, en ik ben er van overtuigd dat het dan ook weer een top weekend wordt. Ik kan alleen maar besluiten met….zorg dat u er bij bent…

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App