Wanneer je naast je Koi ook Bonsai hebt, omdat de link zo dicht bij elkaar ligt zul je ze net zoals je Koi ook dagelijks inspecteren.
Althans dat doe ik wel, en velen met mij, want ook hier geld, het is een soort van tweede natuur geworden. Tijdens de “inspectie” zag ik dat mijn Beuk Wolluis heeft.

Zij zien er uit als een plukje katoen onder het blad van de beuk

Wolluis is makkelijk te herkennen en te bestrijden. Zij zien er uit als een plukje katoen onder het blad van de beuk. Wanneer je ze aanraakt voelt het kleverig en je kunt ze dan ook meteen goed zien, ze hebben kleine pootjes die het erg druk hebben met bewegen. Waarschijnlijk weten zij dan al dat ze verder geplet zullen worden door mijn andere vinger. Omdat ik eigenlijk niet zo goed wist hoe deze Luisjes de (Beuken)laan uit te sturen heb ik eerst even mijn Bonsai-Goeroe, Ron de Roo gebeld.
IMG_0150Ron heeft mij uitgelegd hoe ik de Luisjes weg krijg! Het is eigenlijk erg simpel. Je gaat naar een tuincentrum en haalt daar een doosje met Wolluis destroivernietigspul. in mijn geval een pakje Promanal-R van Ecostyle. Het woord “Eco” beviel mij wel in deze want er is al genoeg gif in de wereld.IMG_0154Even de gebruiksaanwijzing gelezen en ik kon aan de gang. Wat mij dan weer wel opvalt is het aantal waarschuwingen welke de verpakking laat lezen. Zo moet je oppassen in een aquatisch mileu, aanraking met de huid vermijden, residu niet in de gootsteen gooien, niet in een ruimte toepassen waar kinderen tot 4 jaar aanwezig zijn!

Pyrethrinen wordt als een van de veiligste biologische insecticiden beschouwd 

Terwijl ik dan ook nog lees dat er Pyrethrinen in zit, en na enig googlen ik er achter kom dat dit als een van de veiligste biologische insecticiden beschouwd wordt ben ik weer gerustgesteld.
Hoe verder? Je bedekt de bodem van jouw Bonsai met een plastic zak, hiermee voorkom je dat het gif in de grond komt en dan ook weer bij de wortels. Dat willen wij niet, en de Bonsai al helemaal niet.
IMG_0153
Hierna maak je de insecticide gereed voor gebruik!
Vervolgens pak je een grote vuilniszak, zo groot dat jouw Beuk niet beschadigen kan, want de Beuk moet in die zak. Waarom?
Wel Je spuit de Beuk goed in met de insecticide dit doe je pas als de boom in de grote plastic zak staat.

De reden is dat de Wolluis dan niet kan ontsnappen 

Hierna sluit je de zak voor ongeveer twee uur af.
De reden is dat de Wolluis dan niet kan ontsnappen en zich weer nestelt op een andere Bonsai in afwachting dat jouw Beuk weer gifvrij is! Op deze manier ben je zeker dat alle Wolluisjes naar de zevende Wolluishemel gegaan zijn.IMG_0155Na ongeveer twee uur mag de zak weer open en de Bonsai mag weer terug naar zijn plekje. Ron de Roo adviseerde om het na twee weken nog een keertje te herhalen, dus dat zullen wij dan maar even doen!

Succes met de behandeling!

2 reacties