We koesteren ze…verwennen ze…niets is te gek. Onze Nishikigoi.  Zo trots als een hond met 2 lullen staan we grijnzend van oor tot oor aan de vijverrand. Iedereen die op visite komt moet even een blik werpen in onze vijvers. Of het ze nu interesseert of niet. De vissen zelf zal het een worst wezen. Die komen slechts kijken of er wat te bietsen valt. De vis die zelfs uit de hand komt eten heeft al snel een streepje voor op de anderen. Die is zo lief..zo tam. Veelal ons favorietje. Dat de vissen slechts geconditioneerd zijn door ons te associëren met eten willen we niet horen. We hebben een band met onze vissen. Nou, zij niet met ons…geloof me.

Als alchemistjes in de dop hanteren wij met soepele pols deze potten en flessen

Maar naast onze pareltjes komt de vijver zelf op een goede tweede plaats. Buiten het feit dat we graag klagen dat deze eigenlijk te klein is, de filter ooit beter zal worden, de quarantaine bak er echt wel zal komen, en we altijd beter en groter willen, zijn we stiekem hartstikke trots. Immers..hoeveel mensen hebben er nu een vijver en koi? Wij koi keepers hebben voor ons gevoel iets unieks. Koi..

Maar Koi hebben is 1..Koi onder(houden) is 2.  Alles valt en staat met de zorg en welzijn voor vijver en vissen. En dat blijkt in de praktijk soms verdomt lastig. Maar gelukkig hebben wij iets achter de hand..potten en flessen. Gevuld met toverpoeder en wonderwater. Als alchemistjes in de dop hanteren wij met soepele pols deze potten en flessen. Eucalypta valt bij ons in het niets. Toverspreuken laten wij achterwege. Die werken niet.

Doen wij daar goed aan? Ja en Nee. Ik zal de ‘Ja’ toelichten. Een koivijver met een mooi koi bestandje is een fragiel geheel. Waarden die wij de ene dag meten zijn de volgende dag alweer anders. Gisteren is geschiedenis, vandaag het heden en morgen de toekomst. Doch zetten wij ons (meestal) naar eer en geweten in om onze vissen een zo stabiel mogelijke leefomgeving te bieden. Dat dit niet altijd helemaal lukt behoeft geen uitleg. Onze vijvers zijn micro-biotoopjes waar de waarden en samenstellingen zo snel kunnen fluctueren dat wij er bijna niet tegenop kunnen verversen. Maar gelukkig zijn karpers taaie rakkers dus ze kunnen wel tegen een stootje. Met een aanzienlijk water volume en een lage bezetting, een gezond verstand en regelmatig onderhoud aan de hardware zal het zo’n vaart niet lopen.

Maar heel soms slaat de situatie om en belanden we in een wat mindere “comfortzone”. De waterkwaliteit lijkt wat minder..de vissen zijn wat sloom..het weer gooit roet in het eten etc.. Vaak kunnen we de boel wel weer op de rit krijgen, maar soms ook niet.  Zij die nooit iets hoefden te gebruiken zijn gezegend. Vaker is het andersom. In bepaalde gevallen zijn we dan aangewezen op hulpstoffen. Daar is niets op tegen. Hulpmiddelen zijn bijna inherent aan Koi houden. De pH schommelt, de kH zakt, de algen worden problematisch, de vissen hebben parasietjes etc. Halleluja en lang leve de tovenarij. Dankzij deze kant en klare oplossingen kunnen wij de boel weer sussen en is het leed snel geleden.

Kennis ontbreekt, het onderhoud hapert en gemakzucht regeert.

Uiteraard zijn we bloednerveus als onze vissen in een kindersiroop rode vijver als Kohaku met perfect Hi rondzwemmen, maar bij een serieuze parasitaire besmetting hebben we geen keus meer. En dat de Platinum Ogon tijdelijk als Orenji Ogon door het leven gaat nemen we maar voor lief. Maar zoals gezegd..niet alles is te voorkomen en op dergelijke momenten hebben we geen andere keus. We dienen in te grijpen. Vijvertjes zijn nu eenmaal lastig te sturen. Dus Ja..

Hoe zit het dan met de Nee?
Zonder betweterig te willen zijn wil ik daar het volgende over kwijt.
Veelal zijn wij zelf schuldig aan problemen in onze vijvers. Kennis ontbreekt, het onderhoud hapert en gemakzucht regeert. Allemaal hebben we in de begin periode van het Koi houden leergeld betaald. Voor sommigen liep het met een sisser af maar in vele andere gevallen dramatisch. Nieuwe mensen in de hobby staan vaak met de handen in het haar. Ga er maar aanstaan. Het is en blijft voor velen een lastige materie. Geweldig dat de nieuwe lichting Koi houders kan bogen op vele fora, verenigingen, cursussen en doorgewinterde behulpzame hobbyisten.

TOP 7 aandachtspunten voor gezond Koi houden en de Top 1 wat je vooral niet moet doen.

Voor hen die al jaren koi houden en van de ene ellende in de andere vallen kan ik alleen denken..beetje je eigen schuld…nalatig…je had het kunnen weten.
Koi zijn levende dieren. Ondanks zij weinig tot geen emotie tonen (behalve dan het lieflijke bedelen wat wij dan weer graag uitleggen als zijnde een band met onze vissen) is het aan ons, Koi houders, de vissen van de beste zorg te voorzien. Daaronder mag worden verstaan..

1. Degelijke huisvesting: Daarmee bedoeld voldoende ruimte te bieden voor uw vissen. En dat hoeft echt geen 3 kuub per vis te zijn maar probeer niet de verkoop bak bij uw dealer te imiteren.

2. Filtratie: Een degelijk filter welke is afgestemd op het vis bestand en het daarbij behorende voer patroon.

3. Onderhoud: Het is van essentieel belang het filter regelmatig te spoelen en het vijverwater voldoende te verversen. Verversen is niet het aanvullen van verdampt water. Ververs wekelijks een aanzienlijk deel. Ook verdunt u hiermee opgeloste stoffen in de vijver en vult opgebruikte stoffen weer aan.

4. Zuurstof: Zorg voor voldoende zuurstof bij hogere temperaturen in de vijver. Uw koi ademen in het water.

5. Voedsel: Beknibbel niet op voeding. Goede voeding in juiste portie’s zijn van groot belang voor de vissen. Ook zij hebben bouwstenen, vitaminen en mineralen nodig om gezond te blijven. Met die goedkope drijf sticks doet u ze tekort.

6. Algemene zorg: Mochten de vissen onverhoopt problemen hebben waar u geen kaas van hebt gegeten..ga niet zelf experimenteren. Schakel bijtijds deskundige hulp in.

7. Nieuwe vissen: Haal geen koi van verkoop site’s of dubieuze verkopers . In de meeste gevallen haal je een hoop ellende in huis. Betrek je Koi van een betrouwbare en kundige dealer.

Top 1 niet doen:

1. Maar vooral..Probleem in de vijver? Ga niet strooien met potjes raar ruikend poeder en flessen met enge bijsluiters als u niet weet wat er nu echt schort. Laat je niet informeren door verkoopgerichte tuincentra met zero kennis. Zij weten vaak niets meer dan jijzelf..slechts datgene wat op de bijsluiter staat. Belangrijker is de vraag..was het te voorkomen? Lees vooral nog een keer de titel van dit stukje..en vraag het je af voor je eraan begint…

Koi houden is een genot. Een geweldige hobby met vele mensen met dezelfde passie. Laat het een genot blijven..

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

2 reacties

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App