Omdat op 15 juni 2014 de Mini HKS georganiseerd wordt, dacht ik, wat is dat nou, wat betekent zo’n organisatie nou voor de deelnemers. En wat worden zij er wijzer van, want uiteindelijk doet men dit soort dingen niet voor het plezier van de Koi maar om er beter van te worden. Beter in de zin van wat leer ik van mijn Koi wanneer deze door een ander kritisch bekeken wordt.
Om dit te weten te komen dacht ik aan Henri Croes, hij had immers al een keertje meegedaan aan de Mini-HKS . Dus op naar Heerewaarden!
Ik werd vriendelijk door Henri en zijn vrouw ontvangen met een lekker bakkie koffie en…..gebak!
IMG_3381 Engel: Jij bent sinds korte tijd bestuurslid, wat heeft jou bewogen om zoveel privé tijd in te leveren ten bate van de Koi.
Henri: Moeilijke vraag, ik ben er eigenlijk een beetje ingerold.

Na enige gesprekken gevoerd te hebben zijn mijn vriendin Mascha en ik dat avontuur aangegaan

In de zomer van vorig jaar contact opgenomen met Joop van Tol om te informeren wat de functie regiovertegenwoordiger nu inhield. Na enige gesprekken gevoerd te hebben zijn mijn vriendin Mascha en ik dat avontuur aangegaan. Na het wegvallen van Toën heeft het bestuur een aantal vrijwilligers benaderd of zij wat extra voor de vereniging wilde doen. Daar was ik er een van. Na toetreding in het Salesteam werd de samenwerking met het bestuur en dealers/handelaren nog intensiever en van het een kwam het ander.

Engel: Zoals ik begrepen heb deed jij vorig jaar ook mee aan de Mini-HKS, waarom?
Henri: Dat heb je verkeerd begrepen. Aan de allereerste Mini-HKS heb ik meegedaan om eens te kijken op welk niveau onze vissen zaten en om in contact te komen met andere vijveraars en zodoende onze kennis te vergroten. Een hele ervaring wat onze hobby een enorme boost gegeven heeft. Een aanrader voor iedereen kan ik zeggen. Je kan aan officiële juryleden vragen waarom de ene vis beter is dan de andere. Erg leerzaam.
IMG_3379 Engel: Vorig jaar werd de show in het lommerrijke Veendam bij Kiëta Koi gehouden, dat jaar ervoor bij Koicentrum Van Keulen, beide Koi gerelateerd mag je wel zeggen. Nu wordt de show bij Lodder Bonsai gehouden, waarom deze overstap naar een Bonsaidealer en zijn jullie de Koidealers niet trouw gebleven.
Henri: De insteek van de mini HKS is om mensen voor te bereiden op de grote HKS. Tevens dat deze door het hele land bij een sponsor van de NVN gehouden wordt. Deze sponsor krijgt de kans om de show te organiseren en zo extra reclame te maken voor zijn eigen bedrijf. Aan de andere kant  is het wel zo eerlijk om naar de hobbyisten toe te komen zodat de show laagdrempelig blijft en dat men niet te ver met je koi moet reizen. Dus proberen wij op deze manier zo door het hele land te zwerven met de Mini-HKS.
IMG_3386 Engel: Stel dat ik dit jaar niet mee zou doen,wat mis ik dan, waarom moet ik toch absoluut meedoen.
Henri: Het meeste is eigenlijk al gezegd. Als je niet meedoet mis je een ultieme kans om je kennis te vergroten, andere hobbyisten te ontmoeten en je merkt dat niet alleen kois in het hogere segment  een prijs kunnen winnen op de HKS. Je leert hoe je je koi kunt voorbereiden op de grote HKS en daar gaat het uiteindelijk om. Niet alleen handelaren maar ook particulieren hebben voldoende kans om prijzen met hun koi te winnen.
IMG_3389
Engel: Wat moet ik doen om mijn Koi “show” gereed te maken.
Henri: Het hele jaar door goed verzorgen is altijd een must maar daarnaast 1 a 2 weken voor de show niet voeren. Hiermee bereik je minder vervuiling van het water tijdens transport en ook in het vat waarin de vis tijdens de show verblijft. Dit betekent dat de Koi eerst bij de hobbyist in een quarantaine-bak moet zodat je hem rustig voorbereid op de show.

Engel: Wanneer kun je beter niet naar de Mini-HKS komen met je Koi.
Henri: Als hij ziek is of beschadigingen heeft is het duidelijk lijkt me. Ook als je koi groter is dan 60 cm. Kan je beter niet komen. Dit is nl. de limiet om mee te mogen doen.  Je mag meedoen met maximaal 3 vissen die samen niet langer zijn dan 1,50 meter.

IMG_0088

Dat er serieus gejureerd wordt kun je wel zien aan deze foto van Joop

Engel: Mag een Koi die nog kuit heeft ook meedoen.
Henri: Dat raad ik af, want het zou zomaar kunnen dat de Koi haar eitjes af gaat zetten en dat is iets wat niet wenselijk is tijdens een show.

Engel: Welke prijzen staan er in het verschiet.
Henri: Buiten de eeuwige roem krijgen alle prijswinnaars net als op de grote HKS een beker en een prijs wat doorgaans een zak voer is. Tevens wordt er een verslag van deze dag gemaakt en dit komt uitgebreid in het 2 maandelijks blad KOI te staan.
IMG_3365
Engel: Hoeveel dagen duurt de Mini-HKS.
Henri: Dit is 1 dag. Tussen 9 en 9.30 worden de vissen binnengebracht (gebenched) en rond 16.00 uur mogen ze weer mee naar huis. De vissen zwemmen dezelfde dag dus weer thuis in de vijver. Of je laat ze eerst even bijkomen in de quarantainebak!

Na deze wijze woorden vertrek ik weer huiswaarts, weer een stuk wijzer, en twijfelend of ik nou wel of niet mee zal doen aan de Mini-HKS. Onze Bas gaat in ieder geval wel!

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App