Het speculeren naar de potentiële Grand Champion op een show is altijd een hele bezigheid. Het is leuk en soms voorspelbaar. Wij keken eens verder dan onze neus lang is en vonden een Showa – nog niet echt in de spotlights gezwommen – die zich lijkt klaar te stomen voor die strijd om de hoogste titel.

Nico Dewulf van Koifarm ND wist het meteen toen hij in 2008 onderstaande tri colore al als tosai selecteerde op de Isa koi farm. Helaas is er geen foto beschikbaar van toen, maar de motivatie tot de aankoop was duidelijk; evolutie! De man uit Steenkerke was vastberaden deze zelf op te laten groeien om te kijken wat erin zit en of hij dat eruit kan halen. De eerste jaren groeit de vis op als Azukari onder de hoede van de kweker. De Koi bereikt een respectabele lengte van 71cm als Yonsai na de ikeage in 2011 en keert vervolgens naar Steenkerke. Nu is het de beurt aan Nico en het jaar erop speelt zij mee op de Interkoi in Rheinberg alwaar een 2e plaats in Size 7 werd bemachtigd. De vis is van zeer goede kwaliteit, maar komt nog tekort in body en is niet gefinisht.

Wanneer het menware doorkomt, het motoguru terugtrekt en het overige sumi samentrekt. 

Hierop weet Nico de vis van diens 71 cm in 2011 naar 76 in 2012 en 81 cm in 2013 te brengen. Nu is het begin 2014 en doet de Koi 82 cm aan de lat. En meer nog dan de lengte is diens huidkwaliteit en lichaamsbouw van betere kwaliteit dan ooit tevoren. Hieronder een recente foto. Kijk goed naar het hi, de kleurintensiteit van dit prachtige rood en ook het Shiroji zit er lekker op. De Koi beschikt zowel over een Maruzome Kiwa dat de schubben volgt aan de achterzijde van het tweede patroon als Kamisori Kiwa dat door de schubben heen snijdt. Dit noemt men ook wel Konzai Kiwa.

 

Nico en zijn ega Nele verwachten dat zij deze Showa gestaag door kunnen laten groeien en verwachten dat de Koi hoge ogen zal kunnen gooien wanneer ze wordt ingezet op een koi Show in de nabije toekomst.

Deze koi heeft heel wat sterke punten zoals de body, het patroon en ook het  hi. Ik zie deze koi nog uitgroeien naar 87cm. Het is een echte topvis. Wanneer het zwart er nog doorkomt dan is deze koi een  echte topper. Misschien kunnen wij dit laten zien in Arcen?

Dat Nico weet hoe hij de body moet onderhouden bewees hij recentelijk nog met zijn Beul uit Steenkerke en de uitdaging zit ‘m vooral in het sumi. Dit is nog niet gefinished en persoonlijk vind ik dat prachtig omdat het aangeeft dat deze Koi nog meer in zijn mars heeft dan zij nu prijsgeeft. Ik denk namelijk dat de vis een nog veel krachtigere en klassieke uitstraling krijgt wanneer het menware doorkomt, het motoguru terugtrekt en het overige sumi samentrekt.

Wil je niet op Arcen wachten en de vis nu al live bewonderen, kom dan naar de Opendeurdagen die dit weekend (31 en 1 juni)n en ook het volgende weekend (7-8 juni) al plaatsvinden bij Koifarm ND in Steenkerke. Er zullen ook vele andere Koi te bewonderen zijn. Zeer beslist de moeite waard!

Er zijn nog veel meer koi te bewonderen op de Koifarm ND

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App