Nog een paar nachtjes slapen en het is zover. de European Shinkokai koi Show in Rijswijk. Onder de vlag van Koi2000 zullen de vele deelnemers de wedstrijd bestieren om het oordeel af te wachten van enkele geestelijke vaders der hobby; levensbrengers uit Japan, vooraanstaande kwekers. Kende je ze voorheen alleen van de bordjes bij je dealer of zag je ze her en der voorbij komen, aankomend weekend kun je ze de hand schudden en een ‘Konnichiwa’ uitwisselen.

Takahiro Iitsuka (Matsue Koi Farm)

Matsue Itsuka sanMatsue Koi Farm is gespecialiseerd in Kohaku, de thuisbasis van de inmiddels beroemde Iitsuka-Sensuke bloedlijn. Maar daarnaast kweekt Matsue ook Sanke, Yamabuki en Showa. Kenmerkend voor de Matsue Kohaku is de goede bouw, jumbo potentie en het zeer intensieve Shiroji waarbij door het goede Teri de koi een prachtige glans heeft.

Matsue bezit een groot aantal koihuizen waarbij zijn beste Tosai in een soort sauna verblijven, als je daar koi aan het selecteren bent is het zo warm, dat de stoom van het water komt. De farm wordt gerund door twee broers, waarvan, Takahiro de oudste en Hiroaki de jongste is. Matsue Koi Farm is gelegen in Izumogo, Higashiizumocho, Yatsuka-gun, Shimane prefectuur. Matsue Koi Farm is de kweker van de Grand Champion van de ZNA All Japan Show in 2005

 

Yuji Tanaka (Okawa Koi Farm)

Okawa Koi Farm is opgericht door Toshiaki Tanaka in 1964, Toshiaki was toen 18 jaar oud. Hij kocht toen een vrouwelijke “Sensuke” Kohaku van de kweker Miyatora in Niigata. De Kohaku was 3 jaar oud en 65 cm, wat voor die tijd enorm groot was. De huidkwaliteit van deze Kohaku waren van een uitstekende kwaliteit. En door het kruisen met een mannelijke Kohaku van “Sankuro Iwamagi” ontstond de “Okawa- Sensuke, Kohaku“.

Inmiddels runnen de twee zonen Yoneichi en Yuji de farm. Voor de kweek van hun jonge koi hebben ze ongeveer 10.000 m² tot hun beschikking. Dit is een farm die vele soorten variëteiten kweekt van een zeer hoge kwaliteit. Buiten de bekende Kohaku worden er ook Sanke en Showa gekweekt, alsmede Shiro Utsuri en Kujaku en andere varieteiten.

De Koi Farm is gelegen in Kamishirogaki , Okawa-shi , Fukuoka Prefectuur.

 

Hiroki Ueno (Ueno Koi Farm)

De Ueno Koi Farm ligt op het zuidelijk gelegen eiland Kyushu. Het is een vader-zoon bedrijf waarbij de vader jaren geleden overstapte van serieuze hobbyist die de kost verdiende in het kweken van mandarijnen naar professionele kweker van Koi. Zijn zoon Hiroki liep vervolgens enkele jaren stage bij Sakai waarna hij in het familiebedrijf stapte. Men is voornamelijk gespecialiseerd in hoge kwaliteit Showa, maar daarnaast worden er tevens hoge kwaliteit Sanke gekweekt. Ueno Koi Farm is gelegen in Oama , Tensuimachi , Tamana – gun , Kumamoto Prefectuur

Hiroki Ueno straalt temidden van Team KoiQuestion

 

Manabu Yamazaki (Yamazaki Koi Farm)

Yamazaki Koi farm ligt in Kawaguchi, de farm is ongeveer 67 jaar geleden opgericht door Seiici en zijn vader Kokichi Yamazaki. Ze hebben over het algemeen altijd metallic variëteiten gekweekt en tegenwoordig naast een aantal zeer goede Go-Sanke ook Koromo, Goshiki, Hariwake, Kumonryu, Kujaku, Go-Sanke, Aka Matsuba, Ochiba, Hi-Utsuri, Benigoi, Yamatonishiki, Chagoi, Soragoi, Platina, Doitsu…etc. Yamazaki heeft meer dan 80 mudponds van verschillende afmetingen. Tegenwoordig wordt de farm voornamelijk gerund door Manabu Yamazaki. Overigens naast Koi, kweken ze ook paddestoelen, de bekende Shiitake.

 

Ryu Mano (Izumiya Koi Farm)

De Izumiya Koi farm is opgericht door Ichiro Mano in 1932 en behoort tot de oudste en meets ervarene Koi farms in Japan. De huidige eigenaar is Senichi Mano, de Izumiya bloedlijnen bevatten niet alleen Gosanke variëteiten maar daarnaast eveneens Yamabuki Ogon.

Tegenwoordig kweken verschillende andere Koi farms eveneens met de Izumiya Yamabuki bloedlijn.

 

 

 

 

 

Shigeyoshi Tanaka (Marujyu Koi Farm)

Maruju Koi Farm is oorspronkelijk, meer dan 50 jaar geleden, gestart door Jukichi Tanaka. Jukichi Tanaka is gespecialiseerd in het kweken van Showa en bekend om de ontwikkeling van de originele Maruju bloedlijn, een lijn die vandaag de dag nog steeds wordt gebruikt op de farm.
De farm wordt nu gerund door de zoon van Jukichi’s, Shigeo Tanaka, samen met zijn drie zonen, Shigeyoshi, Yasuyuki en Mitsugu. Shigeyoshi is enige tijd werkzaam geweest in het Verenigd Koninkrijk en spreekt uitstekend Engels. Hij neemt een steeds grotere rol in bij de ontwikkeling van het familiebedrijf.
Maruju Koi Farm is gespecialiseerd in het kweken van Tancho variëteiten, in het bijzonder Tancho Kohaku,Tancho Gin Rin Kohaku en Tancho Goshiki. Maruju Koi Farm verloor bijna alles tijdens de Chuetsu aardbeving in 2004. Het familiehuis, waar nu het huidige kantoor en magazijn staan, werd vernietigd en, als gevolg van de instabiliteit van het land, moesten ze verhuizen. Gelukkig hebben hun Oyagoi grotendeels het trauma van de aardbeving overleefd. Maruju concentreert zich op het moment op het kweken van sterke, gezonde Koi voor de wereldwijde markt. Samen met de eerder genoemde Showa, Tancho, en Goshiki kweekt de farm ook Doitsu Showa, Gin Rin Kohaku, Kohaku en Koromo variëteiten.

DSC_6112

 

foto Yamazaki: http://www.teich-koi-paradies.de

foto Izumiya: http://www.kimskoi.be

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

2 reacties

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App