“Wat is er nou zo leuk aan die Koi?” Een vraag die ons hobbyisten zéér bekend in de oren klinkt, vaak gesteld door niet-Koibezitters die de lol van onze favoriete huisdieren niet zo inzien. Een Koi kun je immers niet uitlaten, je kunt hem niet op schoot nemen en al helemáál geen kunstjes leren!?

Die interactie met de Koi… Dát is een punt waar Koi2000 dit jaar tijdens de All European Shinkokai Koishow aandacht aan wilt schenken! Aankomend weekend zal er in “De Broodfabriek” te Rijswijk één vat zijn waar geen bordje “verboden de handen in het water te steken” boven hangt. Bij dit vat is het juist de bedoeling om het onderdeel mens-vis te benadrukken en te promoten.

We nemen het ze niet kwalijk hoor…

Iedere keer moeten we het ze weer uitleggen: “Die mooie vijver met die spectaculair gekleurde vissen in de tuin geven een hoop rust en dat werkt ontstressend na een dag hard werken. Ook is de band en interactie met de Koi  gewoon erg leuk.” Vervolgens kijken deze mensen je dan vaak aan alsof je ze in de maling neemt, maar dat terzijde… We nemen het ze niet kwalijk, het is nou eenmaal voor mensen buiten de hobby slecht voor te stellen dat Koi tam zijn, ze uit je handen eten en je gewoon een band met ze op kunt bouwen.

Na een succesvolle test tijdens de Floriade van 2012 in Venlo met zogenaamde Koi-gomballenautomaten, waar bezoekers een handje korrels konden scoren en vervolgens de Koi uit-de-hand konden voeren in de grote vijver van de Japanse Tuin, is het dit jaar tijd voor een stapje verder: Naast het feit dat mensen met hun handen in het water mogen om de dieren te aaien en (indien de waterkwaliteit dit toe laat) te voeren, wordt het dit keer zelfs mogelijk om met de Koi te zwemmen!

Maar neem je zwembroek of bikini mee!

Voor sommigen zal dit –toch wel- controversiële plan als vloeken in de kerk worden beschouwd of toch zeker met enige scepsis worden ontvangen en een hoop discussie over stress, hygiene en dierenwelzijn losmaken.
Voor anderen zal het zwemmen met Koi weer als de normaalste zaak van de wereld worden gezien, getuige het aantal foto’s welke ik geregeld op Facebook zie van zwemmende – volwassen 😉 – kinderen in hun Koivijver.

140526_Blog 10 Zwemmen met Koi_foto2

140526_Blog 10 Zwemmen met Koi_foto1

De organisatie van de show is er in ieder geval van overtuigd dat het zwemmen met Koi geen nadelige gevolgen voor het dier heeft en het juist een extra dimensie kan geven aan de hobby.  Daarom staan zij dus volledig achter deze noviteit op Koishows. Dusss…. Ben je benieuwd naar de ervaring van zwemmen met Koi?
Dit weekend is je kans: We zeggen niet wat we gaan doen… Maar neem je zwembroek of bikini mee!

All European Shinkokai Koi Show
“De Broodfabriek” Rijswijk
30, 31 mei en 1 juni 2014
 
 
foto’s: http://www.bonniesplants.com

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

8 reacties