De eerste dag van de Euregio Koi Show zit er op. Het was een heerlijke dag die niet meer dan 20 regendruppels per vierkante meter heeft gekend over de gehele dag en ook het zonnetje brak door, de vissen zwemmen er uitstekend bij. Wat wil je nog meer zou je zeggen. Nou, een klein dingetje dan; bezoekers natuurlijk. Er was de hele dag wel een gestaag slenteren, doch een aaneengesloten rij vormden zij niet. Dat is uiterst jammer want de opzet en instelling in Hulsbeek verdient het. We verwachten dan ook dat het morgen goed komt.

 

De wedstrijd wordt ondertussen zwaar bevochten. Toen wij vanavond het showterrein verlieten om 19:00 uur waren de juryleden nog volop gebezigd om de reguliere prijzen in de sizes te bezweren. En dan moeten de best in varieties etc. nog worden bestempeld. De concurrentie in sommige lengtes en variëteiten is dan ook moordend, maar er heeft nog niemand het leven gelaten. Het is eerder een feest van liefde want her en der zijn wat welweillende mannelijke Koi die hun vrouwelijke metgezellen gretig van het kuit af trachten te helpen.

Een Ginrin Shiro Utsuri in het vat van John en Ilse Leppink richtte zijn aandacht binnen twee minuten op vijf verschillende Koi en wanneer ik John eens vraag hoe het ons zou vergaan wanneer we dat zouden proberen, viel een gefronste blik ons ten deel. Die wenkbrauwen van Ilse trokken al snel weer tot regenboogjes wanneer we kijken naar hun Koi waaronder een gave Asagi met Kado Gin en een Doitsu Kin Showa met gewoon goed sumi dat je niet zoveel ziet bij de metallieke variëteiten. Deze vinden dan ook veel bekoring. Most Unique misschien?

Dan hoor ik tijdens het fotograferen van de Supreme Champion; “Is dat een Orka mama?” Een meisje van zo’n drie jaar oud houdt onder haar arm haar lievelingsknuffel terwijl wijzend naar de Koi in de vaten. Heerlijk die kinderonschuld en enthousiasme. Een ander jongetje van rond 8 jaar vraagt nog; “hoe duur is die dikke?” Doelend op een jumbo Karashigoi en de ijdele hoop hebbende dat als hij nu iedere week zijn zakgeld opzij legt, hij de vis over wel 10 weken kan kopen.

Ook in onze stand komen toch wel zo nu en dan wat vragen. Wat is de betekenis van de Kumonryu? Wat is er anders aan een eurkoi als nageslacht van twee Japanse Koi in Europa ten opzichte van in Japan? Als een Tancho ook Ginrin heeft in welke klasse valt deze dan? Etc. We beantwoorden ze graag en stelen nog een blokje kaas bij de buren. Tussen de middag een hamburger dat eigenlijk een worst is dat je wordt voorgehouden, wat drinken en alweer een goed gesprek. Ja, zo komt een KoiKichi de dag wel door.

Voor vandaag was er regen voorspeld, voor morgen niets dan zonneschijn. Er is dan ook geen enkele reden de reis niet te maken naar Tukkerland. Komt dat zien hier op ’t Hulsbeek dat dit weekend aanvoelt als een Nederlandse camping in het buitenland.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

3 reacties

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App