Afgelopen weekend werd de KoiExpo Germany gehouden in Berlijn. Onderdeel van deze expo is de Germany Young Koi Show. Dit is de Europese equivalent van de zogeheten Wakagoi Show in Japan; een prominente Koi Show voor vissen tot 63 centimeter in lengte. Een verdere opmerkelijkheid is het feit dat deze show enkel door Japanse kwekers wordt gejureerd, te weten; Futoshi Mano (Dainichi Koi Farm), Manabo Ogata (Ogata Koi Farm) and Senichi Mano (Izumiya Koifarm). Dit is de eerste show in Europa waarbij het oordeel uitsluitend aan Japanse afkomst wordt toevertrouwd.

wat een spel, wat een kunst en wat een intrigerende uitstraling geeft het deze vis

De Neerlandse kweker Jos Aben; die al een kleine vijf jaar zijn geluk beproeft in het Poolse onder aanvankelijk de naam Tessa Koi Farm, doch dat inmiddels gedoopt werd tot Yoshikigoi, bracht een keur aan zeer diverse variëteiten in op de Young Koi Show in Berlijn. Dit leverde hen het uitzinnige aantal van 75 Awards op. De meest prominente is die voor de Meest Unieke Koi op de show. Zonder de concurentie in deze titel te hebben gade geslaan, valt beslist te zeggen dat onderstaande Kumonryu, er eentje is van uitzonderlijke klasse. Deze Koi werd dus gekweekt op Europees grondgebied en meet inmiddels 62cm. De bijzondere zwart-witte is nog geen drie jaren oud.

Onontkoombaar is de openvallende mond bij het aanschouwen en het mag dan wel niet het meest belangrijke element zijn in de totstandkoming van de beoordeling; het patroon moet bij deze Koi toch als eerste worden benoemd; wat een spel, wat een kunst en wat een intrigerende uitstraling geeft het deze vis. De huidkwaliteit en pigmentatie ondersteunen dit door de contrastverhoging die dit met zich meebrengt. De body die dit alles moet dragen is prachtig breed en mooi gestroomlijnd. We kunnen dan ook niet anders dan dankbaar zijn voor het gunnen van het levenslicht aan deze formidabele Koi.

Een uitzonderlijke prestatie die niet eerder werd geëvenaard

We ontberen een rijke bron aan informatie van deze Koi Show in Berlijn, doch het behoeft geen verdere bewijsmateriaal dat het behalen van 75 Awards een uitzonderlijke prestatie is die voor zover mijn weten reikt, niet eerder werd geëvenaard op de Koi Show op het Europese vaste land. Ook won de farm uit Polen al drie jaar op rij dezelfde Most Unique award op de Holland Koi Show en hiermee lijkt ook een record aan meest unieke Koi in het verschiet te liggen. Gefeliciteerd Team Yoshikigoi!

bron: Yoshikigoi/ Jos Aben

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.