Zeer regelmatig ontvang ik mailtjes, telefoontjes, Whatsappies en Facebookberichten met vragen over goudvissen. In dit artikel geef ik kort antwoord op de top drie meest gestelde Goudvisvragen. Om de gouden spanning op te bouwen beginnen we uiteraard bij vraag nummer 3:

Een beplant aquarium

Ik wil een aquarium met een groep gezellig gemixte kweekvarianten, maar kan ik verschillende kweekvarianten bij elkaar houden?

Over het algemeen kan iedere kweekvariant bij elkaar worden gehuisvest. Het enige waar op gelet moet worden is dat kleine goudvissen met relatief kwetsbare lichaamsdelen, zoals Telescoopogen, niet bij veel grotere vissen worden gehouden. Het zal niet de eerste keer zijn dat zo’n oog beschadigd raakt door het lompe lichaam van een grotere schubachtige.

Het zal niet de eerste keer zijn dat zo’n oog beschadigd raakt

 Daarnaast wenst het de aandacht om te checken of alle vissen tijdens het voeren eten binnen krijgen. De ene kweekvariant is namelijk trager dan de ander waardoor deze te laat bij het voer zou kunnen zijn en de spreekwoordelijke goudvis uhhh, hond in de pot vindt.

Deze Demekin wordt gehouden samen met Ranchu en Ryukin (links).

Deze Demekin wordt gehouden samen met Ranchu en Ryukin (links).

Voordat ik de winnaar van de veelgestelde Goudvisvragen bekend maak, gaan we eerst kijken naar de op een na meest gestelde Goudvisvraag, nummer 2:

Ik wil mijn aquarium inrichten met Budabeeldjes en planten, kan dit bij goudvissen?

De inrichting van het aquarium of vijver mag naar eigen smaak, mits er materiaal gebruikt wordt die niet schadelijk is voor het water of de vissen. Scherpe randen of holen waar de vissen in vast komen zitten moeten ook ontbreken. Veel hobbyisten houden hun goudvissen in een zo goed als kale bak, op deze manier krijgen de vissen de volle aandacht zonder dat de decoratie de aandacht trekt.

let er dan op dat goudvissen graag aan de planten knabbelen

Maar ook veel mensen richten het aquarium in met ornamenten en/of planten. Puur een smaakkwestie, mocht u een Goudvisaquarium willen inrichten met planten, let er dan op dat goudvissen graag aan de planten knabbelen. Voor de vissen heel gezond maar voor uw portemonnee iets minder. Er is genoeg keus aan planten die goed te houden zijn met goudvissen, met name planten die grote of stevige bladeren hebben zijn uitermate geschikt. Zelf gebruik ik graag de Anubias, welke een trage groeier is maar erg stevige bladeren heeft waar goudvissen niet snel aan zullen vreten. De Anubias is erg populair en is verkrijgbaar in veel verschillende vormen en maten. Ook zijn er veel nepplanten verkrijgbaar welke geschikt zijn voor aquaria, deze zijn door de jaren heen erg verbeterd en soms moeilijk van echt te onderscheiden.
And the winner is…:

Ik heb een aquarium van 230 liter, hoeveel goudvissen kan ik hier in houden?

Bij een goede filtering en regelmatige waterverversing adviseer ik minimaal 50 liter per vis als vuistregel te rekenen. In een aquarium van 230 liter kunt u volgens deze regel dus maximaal 4 vissen kwijt. Bij deze regel gaat het om het daadwerkelijke aantal liters dat in de bak zit, de ruimte die de bodembedekker en decoratie inneemt moet niet worden meegeteld. Deze ruimte is het minimale aantal liters dat de vissen nodig hebben om uit te groeien tot het formaat van een volwassen vis.

Deze Thai Oranda heeft voldoende ruimte gehad om uit te groeien tot een pracht exemplaar.

Deze Thai Oranda heeft voldoende ruimte gehad om uit te groeien tot een pracht exemplaar.

Deze regel is natuurlijk een richtlijn die de minimale ruimte aangeeft, meer liters is altijd beter. Onder andere omdat de waterwaarden bij grotere aquaria of vijvers stabieler blijven. Vissen kunnen slecht tegen schommelingen van deze waarden en kunnen hier stress aan ondervinden waardoor ziektes meer kans krijgen.

Over Anton Font Freide

Anton is liefhebber van die andere Cyprinus - de goudvis - en runt een gelijksoortige kennissite genaamd www.GoldfishScience.nl. Hij was al eens in China op zoek naar dit zwemmend goud; voorts is hij in het dagelijks leven docent natuurkunde en schroomt kennisdeling dus niet.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App
EnglishNederlands