In onze tuin staat de azalea in bloei, de koi is behoorlijk actief en de eerste koibeurs heeft al plaatsgevonden. Genoeg redenen om de Japanse sfeer weer eens op te gaan snuiven en als koifanaat woonachtig in de buurt van Den Haag kan een jaarlijks bezoekje aan de Japanse tuin eigenlijk niet ontbreken. .

De Japanse tuin is aangelegd aan het begin van de 20ste eeuw

Deze tuin ligt in landgoed Clingendael, een oude buitenplaats in Den Haag stammend uit de 16de eeuw. De Japanse tuin was aangelegd aan het begin van de 20ste eeuw door de toenmalige bewoonster Marquerite Mary van Brienen. Zij had tijdens haar reizen naar Japan een aantal lantaarns, bruggen en een watervat meegenomen. Hiermee was het aanleggen van de tuin gestart.
foto 1
foto 2De route vanaf de ingang aan de Wassenaarseweg naar de Japanse tuin gaat via het Sterrenbos, mooie paden omringd met grote Rodondendrons en Azalea’s in alle kleuren en variëteiten.
De tuin is vanwege zijn kwetsbaarheid slechts twee korte periodes per jaar toegankelijk voor publiek, in het voorjaar 26 april t/m 9 juni 2014 en in het najaar 13 t/m 24 oktober 2014.

foto 3Vol met bloeiende azalea’s, beelden en mossen is de tuin een grote trekpleister voor een zonnige dag. Dit maakte het lastig om foto’s zonder mensen erop te maken, maar met wat geduld is het uiteindelijk toch gelukt.
foto 4
foto 5Door de hele tuin kronkelen kleine slootjes, de kanten zijn begroeid met schitterende mossen en varens. De varens waren nog niet goed te zien bij ons bezoek afgelopen week, maar ze zijn nu al erg fraai.
foto 6
foto 7
foto 8De rode brug in de tuin geeft een mooi contrast naast de gekleurde struiken.
foto 9
foto 10
foto 12

foto 13
foto 14Buiten de Japanse tuin heeft Landgoed Clingendael genoeg te bieden voor een geslaagde middag, mooie wandelpaden, een theehuis en een leuke speeltuin voor de kids. Dus als je op zoek bent naar inspiratie voor de tuin of gewoon een leuk uitje zoekt is een bezoek aan Clingendael echt de moeite waard!

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App