De 21-jarige sportvisser Max Claus uit Helmond had een encounter met de steur. Hij ging op visvakantie in Duitsland alwaar hij op een sportief degens kruisen met een 103 kg zware steur stuitte. Onlangs las ik ook een discussie of het dier al dan niet als vijvervis kan worden gehouden en op Discovery zag ik een mini-docu in de reeks van hoe het wel niet gemaakt wordt ingaand op het veredelde kaviaar. Als liefhebber heb ik er zo een gedachtengang over en wil ik binnenkort deze onderwerpen met jullie behandelen; maar voor nu ben ik geïnspireerd tot een ode aan hem, aan haar, een ode aan de steur…

Een levende legende waarvan je zou geloven dat het een dinosauriër is wanneer je ze als jeugdige bewonderd in een prentenboek. Een vis waarvan je het haast niet kunt voorstellen dat het geen roofdier is door diens woeste onverschrokken uitstraling; die eigenlijk ernstig zachtaardig is en zoals de bloedhond onbegrepen; een lobbes met een uit beenderen vervaardigde huid. De vredelievende, de gevoelige, de prinses op de erwt die alleen kan overleven in schoon en zuurstofrijk water. De verloren zoon, terug gekeerd in onze rivierwateren samen met de roofblei.

de Russische steursoldaat kwartiermaker die in tegenstelling tot diens leider Poetin zij leefgebeied al wel voorbij Oekraïne deed reiken

De straalvinnige anadrome reus, de onderschatte, de ondergewaardeerde, de onderhavige, de onderdrukte. Das gepantserde U-Boot, de Russische steursoldaat kwartiermaker die in tegenstelling tot diens leider Poetin zijn leefgebied al wel voorbij Oekraïne, Moldavie en Litouwen deed reiken. Het beste antwoord op de legende genaamd Loch-Ness met zijn potentieel van zes meter en soms amicale karakter aan het wateroppervlak. De prenataal opengeretene, de geboren draagmoeder en opportuun gefokte legbatterij voor diens kaviaar.  De klasbak en pantservoertuig zonder achteruit versnelling en de meest majestueuze mustache onder de waterspiegel.

De Steur gevangen door Max Claus uit Helmond

Dat er kritieken ontstaan op het houden van deze vriend op kleine wateren en het vissen hierop en op de sport in het algemeen is misschien logisch, maar misschien niet redelijk. En hoe eerlijk is het legbatterij idee van de steur omwille van diens elitaire kaviaar of moeten we niet zo zeuren. In een serie over de steur wil ik deze onderwerpen weldra aan de kaak stellen met jullie.

bron foto’s:
Youtube
http://danube-sturgeons.org/

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App