Jawel mensen, het aftellen is begonnen voor het Koigeweld dat op 24 en 25 mei wederom zal losbarsten in Tukkerland. Voor de tweede achtereenvolgende keer zal “Het Hulsbeek te Oldenzaal” het decor zijn voor de naar mijn mening gezelligste en meest gemoedelijkste Koishow van Nederland en omstreken; De Euregio Koishow. Deze show doet alweer de vierde officiële editie aan. Wat begon als een pilot met 3 vats in 2009, groeide een jaar later uit tot een kleine Koishow met 20 vats in Park Stakenkamp.
Euregio2014

Ik deed die editie voor het eerst zelf mee met de Koishow en het bleek voor mij een onvergetelijke ervaring. Niet alleen om dat m`n guppen het goed deden, maar ook omdat ik de grootste lol kreeg in het goed houden van het water tijdens de show en de samenwerking met alle andere vrijwilligers. Een jaartje later werden er 10 vats bijgezet en bleek het destijds toegepaste overloopsysteem op de showvats een groot succes ten opzichte van het werken met dompelpompen.

Niet alleen om dat m`n guppen het goed deden

De waterkwaliteit blijft op deze manier meer constant en dat was aan de vissen af te zien. Het jaar daarop kwamen er weer 10 vats bij en bleek dat het o zo gezellige parkje toch een tikkie te klein was om een show van dit formaat te huisvesten. Het werd duidelijk dat het draagvlak voor de hobby in Tukkerland zeer groot is, zo groot zelfs dat in 2013 de grote sprong in het diepe werd gedaan. De show werd verplaatst van park Stakenkamp naar het veel grotere Hulsbeek. Met 15 vats erbij groeide het totaal naar een riante 55 vats. Aan de vooravond van die editie kreeg ik toch een beetje de kriebels.

Vats
Met dusdanig veel vats wordt het een heuse klus om het water goed te houden. Ook bleek dat er wel wat meer afstand afgelegd moest worden om alle monsters te verzamelen. Voorheen kreeg ik altijd hulp van Eric of Jeroen, maar het gaat niet werken om 55 vats lang mij achterna te lopen met een blad vol reageerbuisjes. Nee, we hadden nu de beschikking over een heus winkelwagentje. Dus als je tijdens die editie iemand op een idiote manier met een winkelwagentje hebt zien rondcrossen, dan is de kans groot dat ik dat was :P.

Revolutionair: Het zuurstof gaat uit op de Koi Show in Rijswijk

Zullen deze Koi er ook weer zijn?

Waar ik me altijd over verbaas, is met hoe weinig mankracht de show wordt gerund. Slechts een kleine groep vrijwilligers met vrouw/ vriendin en kinderen. Hele gezinnen helpen mee om de show te maken tot wat het is. In totaal zijn het volgens mij nog niet eens 30 mannen en vrouwen die de show draaiende houden. Laat staan de voorbereidingen die worden getroffen in de maanden ernaartoe. Ik kan er maar een ding over zeggen; ‘Respect’.
Deze editie wordt wederom groter uitgepakt. Dit jaar mogen we 63 vats en 33 stands verwachten.

Ook de hobbyist maakt zeker kans om een prijs te winnen

Ook zal naar verwachting het deelnemersveld in het hogere segment nog breder zijn, dat de wedstrijd alleen maar te goede komt. Daarnaast maak je als niet handelaar zeker kans om in de prijzen te komen. Het is dus niet alleen een gebeuren voor dealers, hobbyisten kunnen zeker meedraaien.

Ben je in voor een dagje Twentse gezelligheid en Koi kiekn, ( dat is Oosters voor kijken), kom dan op 24 en 25 mei naar de Euregio Koishow, gehouden op:

Recreatiepark; Het Hulsbeek, Oude Almelose weg 11, 7676 PE Oldenzaal.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

3 reacties

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App