Vaak turen we met gepaste trots in de grote diepte van onze vijvers. We zouden zelfs nog een euro tot op de bodem kunnen herkennen. Het heldere water oogt gezond door de verwijdering van zweefalg door onze UV- systemen. Maar is ons vijverwater daadwerkelijk gezond en geven onze druppeltestjes een reëel beeld van hoe het met onze waterkwaliteit gesteld is?
Duiken

Onze standaard testkitjes bestaan met name uit reagentia om te meten hoe het met onze zuurgraad, alkaliniteit en gezamenlijke hardheid gesteld is. Een globaal beeld van de stikstofhuishouding wordt door het meten van ammonia, nitriet en nitraat verkregen. Af en toe komt ook nog ortho- fosfaat de hoek om kijken. Je hebt het al helemaal chique voor elkaar als je ook nog een goed geijkte zuurstofelektrode tot je beschikking hebt met meetversterker.

Naast druppeltestjes wordt er soms flink geïnvesteerd in fotospectrometers

Om eerlijk ze zijn ken ik er geen een die dit heeft en dien mijzelf hier ook onder te scharen, aangezien een digitale zuurstofmeter niet te koop is voor enkele tientjes, dan wel honderdjes. Naast druppeltestjes wordt er zo af en toe flink geïnvesteerd in fotospectrometers, vooral door de kleurenblinden onder ons. Ook in deze range van apparatuur valt een onderscheid te maken tussen veredeld speelgoed en het professionele spul. Voor het laatste ben je dan al gauw een eurotje of 3 kwijt per monster dat geanalyseerd dient te worden, laat staan de fotospectrometer zelf. Het correct meten van waterwaarden valt zeker niet als simpel, dan wel goedkoop te bestempelen. De organische fractie aan stikstof, koolstof en fosfor kan met onze testsetjes niet gemeten worden.

Laten we ook de benodigde chemische kennis niet vergeten

Hiervoor is meer benodigd in de vorm van destructieblokken, agressieve chemicaliën en een goede fotospectrometer, althans eentje die geijkt is met stock oplossingen. Laten we ook de benodigde chemische kennis niet vergeten. Hier komt het dus al echt neer op de echte analyse liefhebber.
eXact_Eco-CheckHet mooiste zou zijn om met enkele simpel te meten parameters een beeld te kunnen vormen over de gehele biochemische gesteldheid van een vijver.

Jan Pel (3)

Jan Pel denkt; meten is weten

Er bestaat een algemene visie waaraan het waterbeeld van een Koivijver dient te voldoen

Dit houdt in dat op basis van veel velddata een boel info ten aanzien van een tig tal relevante parameters dient te worden verzameld.
Zoals we allemaal weten is de ene vijver de ander niet, maar er bestaat wel een algemene visie waaraan het waterbeeld van een Koivijver dient te voldoen. Dit betekend dat om een daadwerkelijk correct beeld te krijgen over hoe het met onze waterhuishouding gesteld is, vele diverse vijvers dienen te worden bemonsterd. Daarbij speelt monitoring en het maken van momentopnamen een belangrijke rol. Op basis van deze enorme berg aan data dienen verbanden te worden gelegd tussen de simpel te meten parameters en de moeilijke, waarna het geheel in een model dient te worden verwerkt voor een snelle en adequate analyse van verschillende vijvers.

Na het maken van een degelijk model dient door compleet andersom te werken, dus van “makkelijk naar moeilijk”, de gemaakte conclusies die ten grondslag liggen aan het model dienen te worden geverifieerd.
Het heeft namelijk geen zin, veel werk in het maken van een model te stoppen, als niet goed kan worden gecontroleerd of het model daadwerkelijk klopt. Deze moet je vaak nog wat bijschaven.

Een hele kluif dus, maar zeker eentje die een boel bruikbare informatie zal verschaffen voor ons allemaal. Lijkt het jou leuk om met behulp van analyses van jouw vijver hier aan bij te dragen? Jan Pel (een raschemicus) is in samenwerking met de NVN een zoektocht gestart naar enthousiastelingen die graag monsters ter beschikking stellen voor een uitgebreide analyse door Jan.
En gelijktijdig bij het vergaren van het te verzenden monster eenmalig hun vijverwater testen met een druppeltestje op: pH, GH, KH, Ammonia, nitriet, nitraat en eventueel fosfaat.

De vergaarde data zal worden gepubliceerd in het KOI magazine

De deelnemers zullen een uitgebreide handleiding van Jan ontvangen met tips. Daarnaast zal de uit uw vijver vergaarde data worden gepubliceerd in het KOI magazine, resultaten worden uiteraard anoniem bekend gemaakt.

erlemeyers

Komt uw water in deze erlemeyers?

U kunt zich hiervoor bij Jan aanmelden via: jan.pel@t-online.de
Ik zou zeggen laat deze kans niet schieten. Naast dat het u zelf info verschaft over het reilen en zeilen van uw eigen vijver, zult u vele hobbyisten helpen door bij te dragen aan kennisvergaring en deling. Wij als Koiquestion kunnen dit alleen maar aanmoedigen en spreken de hoop uit dat u hier massaal aan mee doet!

Over Bardo Wesselius

Bardo is afgestudeerd als bioloog en heeft zich gemanifesteerd als Aquatisch Ecoloog. Hij speelt eredivisie slootje struinen en gewapend met microscoop analyseert hij het leefmilieu van onze gevinde vrienden en kan hij elk biologisch proces de baas.

Bezoek mijn website

Comments are closed.